Steelport Maastricht: zeven innovatieve staalbedrijven op een postzegel

Arthur Jager

Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Steelport Maastricht: zeven innovatieve staalbedrijven op een postzegel

Zeven Maastrichtse bedrijven en de gemeente Maastricht werken samen onder de noemer Steelport Maastricht. Speerpunten zijn een gezamenlijke benadering van de arbeidsmarkt, synergie behalen aan de inkoopkant en in de logistiek. En – niet onbelangrijk – een groei realiseren van twintig procent. Bedrijven die zich willen aansluiten, zijn welkom, zegt woordvoerder Friso de Vries. Ook fysiek is er ruimte in de Beatrixhaven.

De staalbedrijven bevinden zich binnen een straal van 500 meter rondom de Beatrixhaven. Er werken een kleine duizend staalspecialisten. Gezamenlijk vervoeren de staalbedrijven circa twee miljoen ton staal door de binnenhaven. Daarnaast is er een railverbinding en ook over de weg is de bereikbaarheid prima. De Vries: “De infrastructuur is hier optimaal. Nergens in Europa vind je op zo’n compact terrein, zo’n compleet staalaanbod. Dat, in combinatie met de strategische ligging, in het hart van industrieel Europa en tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam, maakt Steelport Maastricht uniek.”

Hightech machines

De bedrijven zijn deels concurrenten van elkaar, maar zijn vooral aanvullend. “We zijn alle zeven mkb-bedrijven en door samen te werken en ons te profileren als een geheel willen we meer bekendheid genereren.” Die bekendheid is nodig. Ten eerste richting de markt voor het aantrekken van nieuwe klanten. Dat gaat al best goed, want de bedrijven groeien. Er wordt volop geïnvesteerd, onder meer in een nieuw, geautomatiseerd magazijn en in nieuwe installaties. “Echte hightech machines, zoals een slitmachine die de messen volautomatisch samenstelt voor het snijden van de rollen. Of een meetinstallatie met vision- en lasertechnologie.”

Arbeidsmarkt

De andere reden om samen meer te profileren is de arbeidsmarkt. “Die staat onder druk. Mechanisch Operators en onderhoudstechnici zijn moeilijk te vinden. Daarom laten we zien dat we een moderne industrie zijn met mooie carrièrekansen. En we werken samen met het regionale ROC aan een opleiding Mechanisch Operator. Die start in april.”

In de Beatrixhaven is nog 5,5 ha aan bouwrijpe kavels beschikbaar aan het water. Deze zijn geschikt voor zwaardere industrie en worden door de gemeente Maastricht uitgegeven. De Vries ziet het wel zitten als een klant of dienstverlener ‘aanschuift’. “Een snijbedrijf als klant. Of een laboratorium voor staalanalyse. Want nu sturen we allemaal onze monsters naar laboratoria in diverse landen. Als er maar iets komt dat het totaal versterkt. Wij geloven dat het geheel meer is dan de som der delen.”

De bedrijven in het cluster zijn: Zuid-Nederlandse Buizen, Tata Feijen Service Centre, Tata Multisteel Service Centre, Laura Metaal, Maasstaal, Steel Solutions en Vogten Staal. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Limburg Economic Development en ELC Limburg.

De bedrijven in Steelport bieden een groot scala van producten en diensten:
– Decoilen en slitten van warmgewalst (hoge sterkte) staal.
– Decoilen en slitten van koudgewalst en bekleed staal.
– Coil- en plaat beitsen.
– Warehousing van staal en staalproducten (barge, train and truck).
– Lange producten (profielen) uit voorraad.
– Buizen en aanverwante producten uit voorraad.
– Snijden, knippen, zetten, verspanen en (robot) lassen.
Friso de Vries: “Al deze staalactiviteiten op een postzegel. Dat is uniek en biedt een enorme leverzekerheid aan onze klanten.”