Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Wij zijn een ondernemende investeerder die niet bang is om van de gebaande paden af te wijken

De performance van de logistieke ­operatie is voor veel bedrijven steeds belangrijker geworden in de totale bedrijfsvoering. Het kan het verschil maken tussen winst en verlies. Dan is het belangrijk dat je een partner hebt die begrijpt waarover het gaat. Die weet hoe je het logistieke proces zo efficiënt mogelijk inricht”, zegt Gerwin Vos van Somerset Capital Partners. “En wel zo dat de kosten van het pand en van de logistieke operatie een positieve bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat.

Somerset Capital Partners maakt een enorme groei door. De koers werd recentelijk wat verlegd: naast de aanhoudende focus op logistiek vastgoedontwikkelingen, zoekt de investeerder met een groter team van specialisten ook naar kansen in transformatieprojecten, woningontwikkelingen en campussen aan de rand van steden waar men meerdere functies kan samenbrengen, zoals stadsdistributie. Afgelopen jaar kwam een tiental nieuwe experts aan boord. “Er is hier veel kennis van projectontwikkeling én van logistieke operaties. Met deze gezamenlijke knowhow, kunnen we heel goed meedenken met de klant en samen zijn logistieke operatie engineeren”, legt Vos uit.

Snel en adequaat

Wij zijn een private investeerder en zijn daardoor snel en adequaat in de besluitvorming. En we zijn een ondernemende club die niet bang is om van de gebaande paden af te wijken. Als er na de eerste contacten met een nieuwe klant wederzijds een goed gevoel is, dan kan er binnen 24 uur een ‘go’ zijn. Een aantal dagen later hebben we dan een eerste design om over te praten en maken we deze in de navolgende weken verder op maat. En als het nodig is, kunnen we ook bepaalde financieringsvormen bieden, bijvoorbeeld bij de inrichting van een warehouse.

Afwijken van de maatstaven

We bouwen zo veel mogelijke generieke dc’s, aan de hand van maatstaven en ratio’s die voor de meeste gebruikers en beleggers gebruikelijk zijn. Maar soms moet je daarvan afwijken en dat kan dan ook.” Vos noemt het begin dit jaar opgeleverde dc van Mainfreight in Zaltbommel. Het is het derde project in korte tijd voor deze logistieke dienstverlener. In Zaltbommel was er behoefte aan een aparte ruimte voor gevaarlijke stoffen. “Daar hebben we dus een specifieke oplossing voor ontwikkeld en gemaakt. Door vanaf het begin mee te denken over lay-out, design en engineering kom je samen tot een goed functionerend gebouw. Daarbij zetten we altijd in op langetermijn relaties. Met onze partners en ook met onze klanten. Er is veel wederzijds vertrouwen in onze relaties.

Vijftig procent minder uitstoot en energiekosten

Somerset werkt met de modernste technieken uit oogpunt van duurzaamheid, maar ook om de exploitatiekosten zo laag mogelijk te houden. De bouw van een eerste gasloos dc is net gestart. “Voor een Duits e-commercebedrijf. Het is een mooi voorbeeld van een specifiek ontwerp op het gebied van lay-out en design, waarbij we afwijken van de standaard. Het dc wordt 40.000 vierkante meter en er komt een groot kantoor van 8.000 vierkante meter. Dat is fors meer dan gebruikelijk, maar wij nemen en accepteren dat ‘risico’.” De CO2-uitstoot en de energielasten zullen ruim vijftig procent lager uitvallen, legt Vos uit. “Dat zijn elementen die enorm belangrijk zijn voor een klant. Evenals het feit dat het een comfortabel gebouw wordt, met onder meer een bedrijfsrestaurant met lounge hoeken en een dakterras. Dat is belangrijk in het kader van de ‘war on talent.’ In de volgende fase bouwen we nog een tweede dc van 35.000 m², om de groei van de klant te faciliteren of eventueel voor een andere gebruiker.

Lelystad

Somerset heeft een flink aantal projecten lopen, vertelt Vos. Op de bekende logistieke hotspots, maar ook in nieuwe gebieden. In Lelystad is het actief op twee posities: Lelystad Airport Business Park en Flevokust. Bij het vliegveld gaat het om tien ha grond. In de loop van dit jaar moet er een warehouse van 65.000 vierkante meter op komen. “Lelystad is heel anders dan de gevestigde logistieke hotspots. Het is echt nog pionieren. We ervaren een enorme positieve betrokkenheid, van gemeente en provincie en van kleine en grote regionale ondernemers. Samen proberen we het gebied te versterken. Er is veel potentie: er is ruimte, er is ondernemerszin en er is – hoewel nog onzeker – de ontwikkeling van het vliegveld. En het is toch dichtbij de Randstad. Kortom, er zijn volop kansen om samen met de klant tot iets nieuws te komen.”

Vos noemt ook Schiphol Logistics Park met een grondpositie van negen ha, met name voor cargo afhandeling. “Er is veel positieve dynamiek op Trade Park en Logistics Park. Op Trade Park starten we ook met een grondpositie van negen ha.” Somerset is inmiddels ook actief op de data center markt. Voor Interxion is een data center gerealiseerd op Schiphol Logistics Park. Een positie van 10 ha. op Flevokust in Lelystad wordt voorbereid voor een data center campus.

Meer informatie:

Somerset Capital Partners B.V.
Postbus 340
5060 AH Oisterwijk
Tel. 013 529 30 50

www.somerset.nl

Somerset Logo STAAND