Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Sligro binnenkort operationeel op A1 Bedrijvenpark Deventer

Sligro verhuist in het najaar van 2019 naar een buitengewoon duurzaam, centraal distributiepunt voor Oost- en Midden-Nederland op een prominente locatie aan de A1. “Met de nieuwe bezorgservicegroothandel en de bestaande zelfbedieningsgroothandel is Deventer voor ons een belangrijke stad geworden,” zegt Gerrit Buitenhuis, directeur Supply Chain van de Sligro Food Group.

Sligro, de gemeente Deventer en Aan de Stegge Twello, bouwer van het geavanceerde nieuwe distributiecentrum op A1 Bedrijvenpark Deventer, zijn geen onbekenden voor elkaar. Daardoor verliepen zowel de ontwikkel- als de vergunningsfase voorspoedig en kon de bouw tijdig beginnen, volgens Buitenhuis. “Wij zijn tevreden. Deze locatie ligt ook heel centraal voor bezorging naar de horecaklanten van Sligro en Heineken in het oosten van het land. Bovendien vormt de ligging pal naast de A1 een perfecte ontsluiting naar het (snel)wegennetwerk. Nieuwbouw biedt ons verder de mogelijkheid om het pand optimaal af te stemmen op het logistieke proces.”

BREEAM ‘Outstanding’

Aan de Stegge Twello realiseert in het nieuwe, 22.500 m² grote bezorgservice distributiecentrum voor Sligro diverse ruimten, waaronder een vriescel van 4.430 m², een koelcel van 1.900 m², opslagruimten voor droge kruidenierswaren en een gekoelde multifunctionele expeditie. Het gebouw wordt voorzien van kantoor-, werk- en overige ruimten die ten dienste staan van het bedrijfsproces. De voorzijde van het DC krijgt 39 docks voor laden en lossen. Buitenhuis: “Het gebouw wordt voorzien van de nieuwste toekomstbestendige technieken en gasloos opgeleverd. Restwarmte uit de koel- en vriesinstallatie gebruiken we als verwarming. In combinatie met vele andere duurzame toepassingen en bouwmethoden streven we naar het behalen van BREEAM ‘Outstanding’ certificering. Dat is het hoogste duurzaamheidsniveau voor gebouwen.” Het is in principe de bedoeling dat de medewerkers van het huidige Sligro BS in Enschede en die van het Heineken DC in Deventer meegaan naar de nieuwe vestiging, volgens Buitenhuis.

A-merken

Sligro Food Group bestaat uit foodservicebedrijven in Nederland en België, die met een totaalpakket food en daaraan gerelateerde non-food producten en diensten actief zijn in de groothandelsmarkt. In Nederland richt Sligro zich met een landelijk netwerk van zelfbedieningsgroothandels en bezorgcentra op de horeca, recreatie, cateraars, grootverbruikers, bedrijfsrestaurants en pompstations, maar ook op het midden- en kleinbedrijf, kleinschalige retailbedrijven en de institutionele markt. In een langjarig, strategisch partnership met Heineken verzorgt Sligro verder de exclusieve distributie van de Heineken fustbieren in Nederland.

Ruime kavels op maat

Thomas Walder, wethouder van de gemeente Deventer, met onder meer Economie, Internationaal Beleid en Werk in portefeuille, toont zich gelukkig met de keuze van de twee ambitieuze A-merken. “Het extreem duurzame Sligro DC draagt bij aan de uitstraling en toekomstbestendigheid van A1 Bedrijvenpark Deventer,” zegt hij. “De komst van Sligro is ook goed voor onze economie en de werkgelegenheid. We verwachten op termijn nog zo’n 200 tot 250 nieuwe, goede banen.

A1 Bedrijvenpark Deventer biedt, als één van de weinige bedrijvenlocaties in Nederland, nog ruim plaats. “We hebben inderdaad kavels beschikbaar van 10 hectare of meer,” bevestigt Walder. “Hier kunnen grote logistieke marktspelers, maar ook productiebedrijven prima landen, naast bedrijvigheid op kleinere schaal. De groene, waterrijke en aardgasvrije profilering van het park trekt al vanaf het begin veel belangstellende partijen. Het gaat nu hard, mede gezien de flexibiliteit die we bieden. Het bouwrijpe gebied is niet verkaveld; we kijken met de uitgifte volledig naar de behoeften van de markt en gaan voor maatwerk.” Het bedrijvenpark heeft een totaalomvang van 129 hectare, waarvan 57 hectare is bestemd voor het bedrijfsleven.

Optimalisatie infra

Het uitstekend over zowel de weg als het water met binnen- en buitenland verbonden Deventer neemt van oudsher een centrale positie in op belangrijke transportroutes. A1 Bedrijvenpark Deventer neemt een strategische positie in ten opzichte van Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen, Parijs, Berlijn en belangrijke Scandinavische steden. De binnenkort met extra rijstroken te verbreden A1, maar ook de A50, en de op vijf autominuten afstand gelegen moderne eigen haven aan de IJssel, met vanaf 2020 mogelijkheden voor duurzaam containervervoer, ondersteunen de nieuwe vestigingskansen voor de zich opschalende e-commerce bedrijven.

Cleantech Regio

Kennisstad Deventer vormt samen met Apeldoorn de zogenoemde Cleantech Regio. Deze 450.000 inwoners tellende, economische regio staat voor schone techniek en richt zich met name op energietransitie en qua mobiliteit op duurzaam vervoer. In snel tempo ontstaan hier innovaties en vooruitstrevende toepassingen van de beschikbare kennis. Ook onderwijsinstellingen spelen adequaat in op de markt om voldoende goed geschoold arbeidspotentieel kunnen bieden op zowel hbo als mbo niveau. Zo is S/Park de lokale broedplaats voor open innovatie in chemie en technologie. S/Park is gevestigd in de voormalige productiehal van AkzoNobel en moet uitgroeien tot een verzamelplaats en campus van nieuwe ondernemingen in de chemische sector.

Goed gezelschap

Wie zich huisvest op A1 Bedrijvenpark Deventer bevindt zich naast Sligro in het goede gezelschap van onder meer Metos, onderdeel van de Italiaanse ALI Groep, de grootste groot- en spoelkeukenleverancier in Europa. Ook Oost-Europese kassenbouwer Hortilife, ‘The Green Engineer’, koos voor deze locatie, evenals de Nederlandse wielerploeg Team Subweb, die vanuit haar Deventerse hoofdkantoor alle mondiale wedstrijden voorbereidt. Daarnaast is recentelijk de bouw van start gegaan van een nieuw, energieneutraal landelijk sorteercentrum van de textielafdeling ReShare van het Leger des Heils. Aantrekkingskracht op meer partijen hebben onder meer het innovatieve A1 Truckpoint Deventer en het ter plaatse te realiseren, negen verdiepingen en diverse conferentie- en restaurantruimten tellende nieuwe Van der Valk Hotel.