Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Alle expertise in één hand voor een betere totaaloplossing

Vicoma Engineering is al ruim 55 jaar een onafhankelijk advies- en ingenieursbureau dat voornamelijk actief is in de Nederlandse industrie. Het bedrijf richt zich vooral op de sectoren food, farma, (petro)chemie en waste-to-energy. Met de overname van Archicom lanceert het zichzelf ook in de logistieke markt. “We hebben alle disciplines in eigen huis, dat is best bijzonder”, zegt Renny Giling, manager voor Zuid-Oost Nederland.

Process, piping, elektro, instrumentatie, civiel, productielijnen: de engineers van Vicoma kennen alle vakgebieden. Giling: “Beton en staalconstructies deden we al, door de overname van Archicom bieden we nu ook architectuur en bouwkunde. Dat maakt het plaatje compleet voor onze opdrachtgevers.” Senior bouwkundig adviseur Ron Miltenburg: “In de logistieke sector is Vicoma een aanvulling op Archicom en in de Food is het precies andersom.”

Onafhankelijk adviseren

Vicoma is een familiebedrijf en nog steeds onafhankelijk, benadrukt Giling. “We kunnen altijd vrij adviseren.” Pragmatisch, flexibel, korte lijnen en een praktische insteek, dat typeert het bedrijf, zegt Giling. “En doordat we al die disciplines in huis hebben, kunnen onze mensen breder kijken dan het eigen vakgebied. Dat zorgt voor een betere totaaloplossing en innovatie”, vult operations manager Aart den Dunnen aan.

Continu in dialoog

Den Dunnen: “Oorspronkelijk ontwierpen we vooral machines, tegenwoordig ontwerpen we complete productielijnen en ontwikkelen we masterplannen voor een hele site, met alle productie- en transportlijnen. En dat moet vaak in een bestaande omgeving, zonder dat de productie stil mag komen te liggen. Ook moet vaak de output nog omhoog. Wij zijn continu in dialoog met de opdrachtgever.” Voor een chocoladeproducent is Vicoma al tientallen jaren actief op diverse terreinen. Bij het optimaliseren van het productieproces, de opslag en handling van grondstoffen en het verplaatsen van productielijnen. “En nu krijgen we ook vragen om bijvoorbeeld de architectuur van een nieuwe fabriek of laboratorium te ontwerpen.

Alles komt bij elkaar

Miltenburg: “Wij komen vaak al jaren bij een klant over de vloer en kennen de locatie, de machines en de processen. Soms komen we in een nieuwe omgeving en is die toch direct vertrouwd, omdat we de machines die er staan allemaal kennen.” Miltenburg noemt de nieuwbouw voor een grote aardappelverwerker als voorbeeld. “De initiële vraag was om uit te breiden op dezelfde locatie. Daarvoor maakten we een ontwerp voor het exterieur. Aanvullend kwam de vraag om ook de lay-out voor de productielijnen en machines te doen. Bleken het machines te zijn die wij goed kennen vanuit andere opdrachten. Hier zie je dat alles wat wij in huis hebben bij elkaar komt.

Grote voordelen

Architect Anthony Verhoeven is vanuit het Archicom-verleden de man die vooral weet hoe logistieke gebouwen in elkaar horen te zitten. Verhoeven ervaart twee grote voordelen nu hij onder de vlag van Vicoma opereert: “Het eerste is dat ontwerper en constructeur hier naast elkaar zitten. Je hoeft de constructie niet buiten de deur te laten berekenen. Dat is fijn, want de constructie is leidend bij dit soort gebouwen. Het tweede is dat wanneer een klant ons inschakelt voor het ontwerpen van een distributiecentrum, hij ons nu ook kan inschakelen voor onze andere expertises, waarbij we onafhankelijk van een leverancier of merk kunnen adviseren wat de beste oplossing is.

Mooi, goed en werkzaam

Giling: “Je ziet dat gebouwen steeds vaker onderdeel zijn van een productieproces, denk aan de luchtvochtigheid, temperatuur of de hygiëne-eisen voor food of farma. Maar de commerciële uitstraling en een fijne werkplek worden ook steeds belangrijker.” Verhoeven: “Als architect sta ik voor de vormgeving waarbij het hoofddoel functionaliteit is. Daarbij probeer je het uniek en expliciet te maken. Dat betekent per geval bekijken waar je wat kunt toevoegen. Mooi, goed en werkzaam, zodat de mensen die er werken er trots op zijn. Samen met de opdrachtgever zoek je naar de beste oplossing binnen de geboden kaders.

Giling: “Of een klant nu wil beginnen met het ontwerp van een mooi gebouw, of met de technische invulling van de productielijnen; wij bieden allebei.” Miltenburg vult aan: “Je mag niets vergeten. Stel je ontwerpt een nieuwbouw en gaandeweg komt de wens erbij om de productie nog verder uit te breiden. Dan moet er voor de energievoorziening misschien wel een transformator bij. Dan is het wel zo handig daar vroegtijdig bij stil te staan om verrassingen voor te blijven. Dat overzicht en die kennis voegen wij toe.

Meer informatie:

Vicoma Engineering
T. 0413 – 34 06 35
E. sintoedenrode@vicoma.nl

www.vicoma.nl
www.archicom.nl

Logo-Vicoma-Engineering