Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Zwijndrecht denkt aan uw toekomst

Dat Zwijndrecht een maritieme hotspot is en bijzonder gunstig ligt, langs rivieren, wegen en spoor, dat weten veel ondernemers wel. Maar wist u ook, dat de belangen van ondernemers in Zwijndrecht uitermate goed behartigd worden? Tycho Jansen, wethouder economie en binnenvaart, vertelt u graag wat u mag verwachten, als u uw watergebonden bedrijf in deze maritieme topregio vestigt.

Tycho: “Als gemeente vinden wij het belangrijk om onze maritieme sector internationaal concurrerend te houden. Zwijndrecht trekt van oudsher binnenvaart aan. We zijn in dat opzicht een belangrijke speler in Nederland. Het is dan ook geen toeval dat Koninklijke BLN-Schuttevaer, dé brancheorganisatie van en voor de binnenvaart, in Zwijndrecht te vinden is. Op de oevers van ons drierivierenpunt zijn, naast de vele binnenvaarders, veel dienstverlenende bedrijven actief die de binnenvaart bedienen. Van verladers en transporteurs tot ontwikkelaars en verzekeraars. Ook de maritieme maakindustrie tiert hier welig, net als in de rest van de regio Drechtsteden. Dat bouwen we graag verder uit.

Een ijzersterke keten

Dat de maritieme sector in dit gebied zo sterk is en nog steeds groeit, verbaast Tycho niet: “Ondernemers op onze oever profiteren van onze gunstige ligging. Alle watergebonden bedrijven in Zwijndrecht liggen op een steenworp afstand van het drierivierenpunt, het meest bevaren rivierenknooppunt van Europa.

We hebben een directe verbinding met de zee, met het Europese achterland en sluiten aan op het havencomplex van Rotterdam.
Dankzij goede contacten kunnen ondernemers hier de vruchten plukken van zowel de samenwerking met de Drechtsteden, als met het Rotterdamse. Ze maken met hun bedrijf onderdeel uit van een ijzersterke keten.

Ondersteuning die werkt

“Het mooie van Zwijndrecht”, zo vindt Tycho, “is dat ondernemen hier op grote schaal kan en dat je tegelijkertijd kunt rekenen op een persoonlijke ondersteuning, die juist kleinschalig aandoet. We denken met ondernemers mee. En dat niet alleen… we doén ook met hen mee. Dat werkt.

Uw onderneming een succes

Wat betekent dat precies, meedenken en -doen? Tycho: “Dat kan van alles betekenen. Waar het om gaat, is dat we realiseren wat we kunnen, om ondernemers vooruit te helpen. Van vuilcontainers aan de wal tot en met het uitdiepen van havens. Ook het afhandelen van vergunningen laten we soepel en zo snel mogelijk verlopen.

Tijd is geld. Dat begrijpen wij als geen ander.

Nieuwe ondernemers begeleiden we vanuit ons Ruimtelijk Intake Team”, vertelt Tycho. “Zij bespreken met de ondernemer wat hij of zij nodig heeft om van de onderneming een succes te maken.”

Geschikt personeel

Goed om te weten, voor u als ondernemer, is dat de gemeente Zwijndrecht denkt in kansen en uitdagingen. Tycho: “Maritieme ondernemers in het hele land geven aan, dat het moeilijk vinden van geschikt personeel de bedrijfsvoering in de weg zit. We hebben daarom contact gelegd met onze lokale VMBO-school en met de Koninklijke BLN Schuttevaer. Het resultaat?
Vanaf deze zomer is er voor VMBO-leerlingen in Zwijndrecht ook een pakket, gericht op de binnenvaartsector. Dat vergemakkelijkt de doorstroming naar Mbo-opleidingen voor deze sector. Zo helpen we de binnenvaart én onze jongeren aan een mooie toekomst.

Kansen op het water

Een grote kans die we zien voor alle bedrijven op onze oever is het vervoer over water. We zijn als gemeente en als regio goed ontsloten over de weg en via het spoor. Dat danken we aan de A15, A16 en N3, aan de vele sporen en aan ons rangeerterrein, Kijfhoek.” Dat is het grootste rangeerterrein van Nederland. “En toch, ondanks deze mooie bestaande voorzieningen, zien we volop kansen in het vervoer over water. Het ligt voor onze deur en biedt nog heel veel ruimte. Het grootste voordeel?

De vraag is nu alleen nog”, aldus Tycho, “wat ondernemers nodig hebben, om van die voordelen gebruik te kunnen maken. Daarover gaan we in gesprek. Wat kunnen wij bijdragen, zodat bedrijven in Zwijndrecht tegen aantrekkelijke kosten hun goederen over water kunnen vervoeren? We vinden het uit en zullen, samen met de Provincie Zuid-Holland en met de landelijke overheid, doen wat we kunnen.

Centre of Excellence

Sinds 2018 vindt u in Zwijndrecht het Binnenvaart Centre of Excellence. Daarin pakken ondernemers samen projecten
op, gesteund door kennisinstellingen, innovatiecentra en branche­organisaties. Er vinden bovendien workshops en innovatie-activiteiten plaats.

Wilt u met branchegenoten een project oppakken, of kennis uitwisselen over brandstofkeuze, scheepsautomatisering, ladingdata, technische regelgeving of het personeel van de toekomst? Bezoek het Binnenvaart Centre of Excellence, Lindtsedijk 14b.

Contact
Cees-Willem Koorneef
E koorneef@bcoe.nl
T 06 236 93 774

Innoveren met een steun in de rug

Kenmerkend voor Zwijndrecht, is ook dat we startups én bestaande MKB-bedrijven ondersteunen bij innovaties. We hebben nauwe contacten met de ‘Campusontwikkeling Leerpark’ en de ‘Fieldlab Smart Industry Duurzaamheidsfabriek’ in Dordrecht. Dat is een krachtenbundeling tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. De Duurzaamheidsfabriek staat voor onderwijs in de praktijk, voor een nieuwe generatie technici en voor nieuwe duurzame maritieme technologie. Het machinepark biedt de mogelijkheid om op een hoog niveau producten te produceren.

Vanuit het Leerpark worden bedrijven desgewenst begeleid naar een passend fonds voor groei en innovatie. Ik hoop van harte dat u als ondernemer uw voordeel met ons totaalpakket zult doen.

Uw bedrijf in Zwijndrecht vestigen?

Team Economie van de gemeente Zwijndrecht
helpt u graag verder.

Caroline Oster (078) 770 35 90
Nanneke Joosen (078) 770 36 88
Bert van Hemert (078) 770 36 20
Gerard Keuzenkamp (078) 770 35 78
Gert Smits (078) 770 37 14