Helmonds Stationskwartier hard op weg naar dé ‘Place to be’

Mooie en betaalbare appartementen in leegstaande kantoorpanden, een groeiende retail, een snelfietspad naar Eindhoven met een gloednieuwe fietsbrug over het kanaal en frequente bus- en treinverbindingen met de regio: het Stationskwartier in hartje Helmond is volop in ontwikkeling en hard op weg een ­dynamische, hippe woon- en werkomgeving te worden voor jong en oud.

Dit gebied heeft de laatste jaren echt een geweldige metamorfose ondergaan”, straalt wethouder Erik de Vries. “Neem het oude UWV kantoor, dat zo’n tien jaar leeg stond en nu is omgetoverd tot een wooncomplex met 95 appartementen. Datzelfde gaat eind 2020 gebeuren met het voormalig belastingkantoor vlakbij het station.”
De regio Helmond-Eindhoven kampt met een enorm woningtekort. “Wij kiezen er bewust voor om nieuwe woningen vooral in het centrum te realiseren, in plaats van nog een extra uitbreidingswijk te bouwen”, aldus de wethouder. “Helmond is de tweede stad van de Brainport regio en naast Eindhoven de enige plek om te verstedelijken. Daar willen wij graag onze bijdrage aan leveren.”

Goede mix van jong en oud

Voor wonen in het centrum van de stad kijkt de gemeente Helmond vooral naar twee doelgroepen: mensen aan het begin en aan het einde van hun wooncarrière. “Jongeren zijn op zoek naar betaalbare één- of tweepersoons appartementen, willen een levendige woonomgeving, met de stadse voorzieningen binnen handbereik”, vertelt De Vries. “Deze jonge generatie is ook veel minder auto-gebonden en hecht grote waarde aan een station op loopafstand of oplossingen in de vorm van deelfietsen en deelauto’s. Daar gaan we zeker op inspelen. Een andere doelgroep zijn de ouderen die een mooi en comfortabel appartement in diverse prijssegmenten zoeken. Dichtbij winkels, horeca, cultuur en openbaar vervoer. Zo krijgen we een goede mix in de bewoning en wordt het centrum voor jong en oud een aantrekkelijke plek om te vertoeven, met volop reuring en bedrijvigheid. In tegenstelling tot voorheen toen het, met alleen maar winkels en kantoren, na 5 uur ’s middags uitgestorven was. We zitten nu echt middenin die transitie van ‘place to buy’ naar ‘place to be’.”

Dynamisch stedelijk werkmilieu

Met de ontwikkeling van het Stationskwartier, waar op architectonisch gebied groots en hoger uitgepakt kan worden, komt de gemeente Helmond tegemoet aan de nieuwe behoefte naar een stedelijk werkmilieu. De Vries: “Jonge innovatieve startup bedrijven, kunstenaars, accountancy of IT gerelateerde business willen graag midden in de stad zitten. Het Stationskwartier is daar uitermate geschikt voor. Wij willen hier, net als Strijp-S in Eindhoven of de Spoorzone in Tilburg, een dynamische en levendige werk- en woonomgeving gaan creëren. Een broedplaats voor creativiteit, innovatie en samenwerking. Uiteraard wel passend bij de schaalgrootte van Helmond.”

Huis voor de Stad, een ontmoetingsplaats

Ook het nieuw te bouwen stadhuis van Helmond komt midden in het Stationskwartier te liggen, op de route van het station naar het centrum. Nu werken de gemeenteambtenaren en het college van B&W vanuit vier verschillende locaties in de stad, wat hoge kosten met zich meebrengt. Deze vier gebouwen krijgen een andere bestemming of worden (deels) gesloopt. Zo wordt ’t Cour, waar B&W nu zetelen, omgebouwd tot een wooncomplex. Het nieuwe ‘Huis voor de Stad’, met een ruim plein ervoor, zal zoveel meer zijn dan alleen een stadhuis. Het wordt een laagdrempelige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, in een mooie, open ruimte op de begane grond. Ook de politie gaat zich in het Stationskwartier vestigen. Het nieuwe districtskantoor komt pal naast het Huis voor de Stad. “We hopen dat er nog veel van dit soort mooie ontwikkelingen zullen volgen, we hebben er hier de ruimte en de mogelijkheden voor!”, aldus een trotse wethouder.

Eyecatcher Loods20

Een ander project om trots op te zijn is Loods20, op een steenworp afstand van het station. Dit voormalige Van Gend en Loos gebouw is gerenoveerd en huisvest sinds oktober 2020 het orgelmuseum en het EDAH museum. De Vries: “Dit is ook weer zo’n fantastische eyecatcher geworden! Hierdoor is het gebied echt veranderd van een nogal vervallen bende naar een heel aantrekkelijke en mooie omgeving.”

Oog voor groen

Er wordt niet alleen volop gebouwd en gerenoveerd in de stad, er is ook aandacht voor voldoende groen. In de zomer van 2020 werd het nieuwe Burgemeester Geukerspark geopend, met het erdoorheen slingerende riviertje de Aa. De vele water- en speelelementen maken dit park ook voor gezinnen een geweldige plek om te ontspannen. Aan de rand van het park wordt wooncomplex De Weef gerealiseerd, dat door zijn prachtige architectuur in een golfbeweging de overgang van het park naar het centrum symboliseert. Een golfbeweging, die er hopelijk ook voor zal zorgen dat het oude, grauwige imago dat Helmond als industriestad ooit had, ten positieve verandert. Iets wat deze stad, met haar geweldige renovatieprojecten en moderne nieuwbouw, echt verdient.

Gemeente Helmond

Media

Contact gegevens Gemeente Helmond

Gegevens
Samenwerking
Media

Gemeente Helmond

Contact gegevens Gemeente Helmond

Media

Er zijn geen samenwerking beschikbaar

Scroll naar boven