Backer+Rueb place to be voor creatief Breda

Waar vroeger tramtreinstellen, stoomketels en roltrappen – to name a few – de fabrieksgebouwen van Machinefabriek Backer en Rueb verlieten, krijgt nu het Bredase Creative District steeds meer vorm. De schetsen van het stedenbouwkundige plan zijn positief ontvangen en over circa twee jaar kan naar verwachting de bouw van de appartementen, stadswoningen, werkateliers en kantoorunits beginnen.

Maar liefst tienduizend vierkante meter in het plan van totaal 4,5 ha is bestemd voor ‘niet-wonen’ en dan vooral voor creatieve bedrijvigheid, legt projectdirecteur Leonore Reijnen van ontwikkelaar en belegger Amvest uit. “Uniek voor Breda.”

Creatieve spirit

Die insteek op creatieve ondernemers is verklaarbaar, want in het verlengde van het terrein, richting station, bevinden zich al de culturele hotspots Klavers Jansen, Electron en Podium Bloos. Reijnen: “Het Backer+Rueb-plan richt zich op creatieve ondernemers die verder willen groeien en daarbij een eigen kantoorruimte of werkplaats nodig hebben.” Ontwikkelingsmanager Christel van Bekkum: “Het proeflokaal BRACK dat in de westelijke fabriekshal zit, draait goed en past in de thematiek. Er is al een goede samenwerking met het Bredase Stadsarchief en de culturele organisaties van Blind Walls Gallery en Breda Photo. Dus die creatieve spirit is al volop aanwezig.”

Reuring

Centraal in de plannen staan de drie oude fabriekshallen en het kantoorgebouw van de oude machinefabriek. Het kantoorgebouw is al enkele jaren in gebruik door kleine ondernemers en dat blijft zo. De grote hal naast het kantoor wordt een openbare straat en vormt de verbinding met het water. Hier is ook ruimte voor kleinere evenementen. Het kantoor krijgt een passage naar deze hal. Van Bekkum: “Zodat er ook echt wat gebeurt in het gebied.” De kleinere hal krijgt gemeenschappelijke ruimtes en co-working. In de andere hal op de kop van het terrein is met de aanwezigheid van het proeflokaal annex brouwerij al de nodige reuring. In deze hal is nog ruimte voor kantoorunits. Van Bekkum: “In de tussenvelden komen de woningen en appartementen. Langs het water is plaats voor horeca, eventueel gecombineerd met ambachten. Op de kop achter het proeflokaal komt een park.”

Industriële uitstraling

De circa 450 geplande woningen zijn heel divers met sociale huurappartementen, studio’s in het middenhuursegment en lofts, appartementen en stadswoningen. Van Bekkum: “Het wordt een plek met een industriële uitstraling waar iedereen zich thuis voelt.” Tussen de Speelhuislaan en de kade van de Blecrumhaven komt een slentergebied met straatjes en groene binnenhoven. Het hele gebied wordt autovrij en groen ingericht. Bewoners en bezoekers kunnen hun auto kwijt in twee parkeergarages. Met een mobiliteitsplan wil Amvest het gebruik van (deel)fietsen, deelauto’s en openbaar vervoer stimuleren. Backer+Rueb wordt klimaatadaptief en krijgt een duurzaam energiesysteem. Door de inrichting met veel groen moet het er ook in warme periodes aangenaam zijn. Regenwater wordt zo lang mogelijk vastgehouden in het gebied. Het proces van afkoppeling, buffering en afvoer van regenwater wordt zoveel mogelijk zichtbaar gemaakt in de openbare ruimte.

Wil om mee te denken

Amvest begon in 2017 met de eerste plannen voor het gebied. Vanaf het begin werden omwonenden en belangstellenden betrokken in de planvorming. Onder meer de kernwaarden van het gebied werden op deze manier vastgesteld, vertelt Reijnen. “Zoals lef, levendigheid, speelsheid en connected. Dat is nog steeds de leidraad in de ontwikkeling.” Eerder dit jaar vonden nog enkele interactieve webinars plaats met geïnteresseerden. Een van de dingen die naar voren kwam is de wens om ook kleinere woningen te realiseren. Reijnen: “Er is veel belangstelling voor onze plannen. Er is veel wil om mee te denken en ook de gemeente is enthousiast en denkt actief mee. De gemeente heeft bijvoorbeeld begin september een tijdelijke voetgangers- en fietsbrug over de haven gelegd om een betere verbinding met de stad tot stand te brengen.

Reijnen: “De visie van Amvest is om met al onze ontwikkelingen een fijn thuis te creëren. Dat doen we het liefst in een wat grotere integrale gebiedsontwikkeling zoals hier in Breda omdat je dan meer kwaliteit en variatie kan toevoegen. Bij het Backer+Rueb-plan komt dit allemaal bij elkaar. Wat hier gaat gebeuren is exemplarisch voor waar Amvest voor staat, met een mix van functies op het gebied van wonen, verblijven, werken en recreëren.”

Backer+Rueb

Media

Contact gegevens Backer+Rueb

Gegevens
Samenwerking
Media

Backer+Rueb

Contact gegevens Backer+Rueb

Media

Er zijn geen samenwerking beschikbaar

Scroll naar boven