Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Zuiderzeehaven toplocatie voor food

Goed bereikbaar via weg en water. Er zijn natte en droge kavels.
En er is een containerterminal die dagelijks naar Rotterdam afvaart. Het bedrijventerrein Zuiderzeehaven in Kampen is een aantrekkelijke en moderne locatie voor vele type bedrijven, ook die uit de food- en feedsector. Er zijn nog twee ruime kavels beschikbaar.

De naam Zuiderzeehaven voor het bedrijventerrein van circa 50 ha is niet zomaar gekozen. Driekwart van het terrein ligt aan de 4,70 meter diepe haven, die aansluit op de IJssel. Deze rivier is nu nog geschikt voor schepen tot en met klasse 5a, maar door verdieping van het tracé van Kampen naar het IJsselmeer zal dit vanaf 2023 klasse 5b zijn. Als tegen die tijd de sluizen van Kornwerderzand verbreed zijn, zullen ook coasters aanmeren aan de kade van Zuiderzeehaven. Door het stimuleren van vervoer over water levert de Kamper bedrijvenlocatie een belangrijke duurzaamheidsbijdrage.

Snijpunt weg- en waterverbindingen

De gunstige ligging aan de IJssel en de goede infrastructuur maken Kampen al heel lang tot een aantrekkelijke vestigingsplaats in een regio waar het arbeidsethos groot is”, zeggen directeur Monique Middendorp en commercieel manager Leopold Hermans van Zuiderzeehaven. “Voor de Zuiderzeehaven geldt dat de locatie zich bevindt op een snijpunt van weg- en waterverbindingen waardoor de Randstad relatief dichtbij is. En vanaf 2019, als de uitbreiding van Lelystad Airport klaar is, zijn luchtverbindingen binnen een half uur te bereiken van en naar Kampen. Daarmee wordt de Zuiderzeehaven nog interessanter voor internationaal opererende ondernemingen”, aldus de directie.

Combinatie

Op dit moment is op de Zuiderzeehaven nog één kavel aan water beschikbaar. Dit perceel van 2,4 ha heeft een eigen kade van 150 meter. Het kan gecombineerd worden met het naastgelegen droge perceel van 5 ha. Ze zijn geschikt voor bedrijven tot milieucategorie 5.2.
Verder heeft Zuiderzeehaven nog een droge kavel van bijna 6 ha vrij die op te delen is in meerdere percelen vanaf 1 ha. “Ze liggen direct aan de N50, de provinciale verbindingsweg die over twee jaar naar vier rijstroken wordt verbreed”, zegt Monique Middendorp. “De plek is interessant voor bedrijven die niet aan het water gevestigd hoeven te zijn, en wellicht belangstelling hebben in de overslagdiensten van de naburige IJssel Delta Terminal.

Gevestigde bedrijven

Op de Zuiderzeehaven zijn Wärtsilä, Salland Olie, Van Wijk & Olthuis, Triferto, Graansloot en de IJssel Delta Terminal (IJDT) gevestigd. Ze richten zich met name op logistieke activiteiten. Verder vind je er de recyclingbedrijven Hoeben Metalen en Biodiesel Kampen, en de productiebedrijven Fuite en Staalbouw Kampen. Fuite maakt onder de merknaam Liprovit vloeibare kalvervoeding.

Een van de meest in het oog springende bedrijven op de Zuiderzeehaven is Graansloot. Dit op- en overslagbedrijf van bulkgoederen als granen, veevoeders en meststoffen kwam in 2006 als een van de eerste naar het bedrijventerrein aan de IJssel in Kampen. Zes jaar later verdubbelde Graansloot haar locatie van 1,8 ha. Het agrobedrijf ging een samenwerking aan met de coöperatie Agrifirm, leverancier van producten voor de veehouderij en landbouw. De vestiging op de Zuiderzeehaven werd uitgebreid met 18 silo’s. Het oppervlak aan vlakloodsen beslaat inmiddels 10.000 m2. Met een opslagcapaciteit van 270.000 ton maakt Graansloot de Zuiderzeehaven tot de grootste binnenhaven voor graanopslag in Noord-West-Europa.

Toplocatie voor op- en overslag van agrarische producten
Monique Middendorp
Leopold Hermans