Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Prefab beton prima alternatief voor staalbouw

De Belgische bouwer Willy Naessens Industriebouw bouwt bedrijfspanden van prefab beton. Duizenden kantoren, distributiecentra en opslagruimtes voor gevaarlijke stoffen staan er inmiddels in de Benelux en Noord-Frankrijk. Sinds drie jaar heeft het bedrijf een vestiging in Nieuwkuijk, langs de A59.

Verticale integratie’ noemt commercieel directeur Paul Zijlmans de basis voor het succes van het bouwbedrijf. “We hebben alles in eigen hand: van de kruiwagen met zand tot en met oplevering. Dat is ons onderscheidend vermogen. Alles zelf doen kan een risico zijn, omdat je veel mensen nodig hebt en veel moet investeren, maar we geloven in eigen kunnen. En daar plukken we nu de vruchten van.” Zijlmans doelt op de huidige overspannen bouwmarkt. “Je bent aan de goden overgeleverd als je moet inhuren of inkopen. Maar als wij in week 14 een betonkolom nodig hebben, dan is die er. We zijn gewoon een gedegen partner voor de klant.

Concurrerend beton

Willy Naessens onderscheidt zich ook omdat het bouwt met prefab beton. Nederland is eigenlijk een staalbouwland, hoewel je in de logistiek wel veel hybride gebouwen ziet, legt Zijlmans uit. Beton is een materiaal met een enorme toegevoegde waarde. “Door optimalisering en specialisering kan beton concurreren met staal. Voor de constructie, voor de daken ook wel, alleen voor de wanden niet. Dan hangt het af van de gebruiker. Zoekt hij brandweerbaarheid, duurzaamheid, of materiaal dat eenvoudig is schoon te houden?

Feestje

Belangrijk is ook het ontzorgen van de klant, zegt Zijlmans. “Bouwen moet een feestje zijn, niet alleen na de oplevering, maar juist ook tijdens het bouwproces. Wij hebben de mogelijkheden om dat proces te beïnvloeden, door die verticale integratie. Maar het gaat er ook om dat je energie in de relatie stopt en je afspraken nakomt. Informatie delen met je opdrachtgever en hem deelgenoot maken van het proces. Nee, dat betekent niet dat hij er extra werk aan heeft. Ontzorgen is één van de belangrijkste kwaliteiten om er een feestje van te maken.

Groeimarkt

Prefab beton is een groeimarkt. De eisen aan gebouwen worden steeds hoger, bijvoorbeeld op het gebied van brandweerbaarheid en compartimentering of voedselveiligheid en de HACCP-regels. Volgens Zijlmans is de flexibiliteit van beton dan een voordeel. “Bovendien is het accumulerend vermogen een grote plus als het gaat om lagere energiekosten. Vandaag de dag is beton een duidelijk alternatief voor staal.

Familiebedrijf met de omvang van een multinational. Ruim 1500 man personeel en een omzet van meer dan 425 miljoen euro. Alle processen heeft het bedrijf in eigen beheer, van ontwerp, constructie, grondwerk, transport tot en met montage. De prefab betonwanden, holle kanaalplaten, kolommen en balken in gewapend en voorgespannen beton komen uit eigen productiefaciliteiten.

Willy Naessens Industriebouw

Orderportefeuille

Dat de markt dat ook ziet, blijkt uit de goed gevulde orderportefeuille. Willy Naessens bouwde vorig jaar onder meer het nieuwe pand voor The Greenery in Breda in opdracht van WDP. “Na afloop zei de verantwoordelijke van The Greenery dat hij ‘nog nooit zo fijn had gebouwd’. Dat bedoel ik nu met dat feestje tijdens de bouw en niet alleen erna.” Een ander project was de nieuwbouw voor Van de Reijt Meststoffen in Moerdijk. “Mest is agressief. Staal roest weg waar je bij staat. Het bijzondere hier is dat we de fundering hebben gestort in een bak en daarop een prefab gebouw hebben gezet. We geloven in ons product, maar als de omstandigheden erom vragen, dan passen we het aan. De druk op de wanden van de compartimenten is er zo groot dat storten de beste oplossing was.

Voor- en nagespannen liggers

Voor Lassie in Wormer bouwde Willy Naessens een nieuw pand tegen een bestaand industrieel monument aan, dat letterlijk én ‘figuurlijk’ moest aansluiten op het bestaande monument. Voor het dc van bol.com in Waalwijk waren liggers nodig die een extreem hoge belasting moesten aankunnen. “Hiervoor maakten we voor- en nagespannen betonnen liggers van zestien meter en van 45 ton elk.” Voor Groep Heylen bouwde Zijlmans een dc van 48.000 vierkante meter, eenvoudig op te splitsen als toekomstige gebruikers daarom vragen. “De constructie is zestig minuten brandwerend. Het is dus makkelijk om tussenwanden te zetten.

Het zijn voorbeelden die laten zien dat het ‘geen gekkigheid is’ die hij vertelt, zegt de commercieel directeur. “Verticale integratie en prefab beton, dat is het verhaal. Succes verzekerd”, glimlacht hij.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op:
tel: 085 – 27 37 230 of stuur een mail naar
info@willynaessens.nl

www.willynaessens.nl