Uniek concept voor centrum Breda

Het stationsgebied Breda is binnen een paar jaar een unieke ontwikkeling rijker. De plannen voor 5TRACKSBreda rijpen al een tijd, maar medio 2021 begint de bouw. In het complex, dat uit drie markante gebouwen bestaat, worden meerdere functies samengevoegd voor een nieuwe manier van wonen en werken. Een symbiose die voor iedereen winst moet opleveren.

We zijn eindelijk zover,” klinkt het blij uit de mond van Natalie Neary, projectontwikkelaar bij Synchroon. Vol trots toont ze een aantal mooie artist impressions van Breda in de toekomst. “In het project zitten unieke ideeën verwerkt. De driehoek is een terugkerend element. De driehoekige gebouwen hebben een atrium. Dat moet een ontmoetingsplek worden, een soort huiskamer. Mensen gaan niet meer naar hun werk om geconcentreerd bezig te zijn. Op je werk ontmoet je mensen. En dat kan in het atrium, met een uitstekende kop koffie en uitzicht op het groen.” Want minstens even indrukwekkend is de gigantische daktuin boven op de parkeergarage voor 262 auto’s. “Vanwege de grootschalige opzet en gevarieerde beplanting met onder meer grote bomen spreken we niet van een daktuin maar van het Coulissenpark.” Het park is onderdeel van het project, de toekomstige gebruikers zullen het zelf onderhouden. Het wordt bijna één hectare groot, midden in de stad en zal voor iedereen toegankelijk zijn.

Atrium als gezellige ontmoetingsplek

Het uitgangspunt voor het ontwerp is verbonden zijn of ‘connected’. Dankzij de ligging naast het Centraal Station is 5TRACKS Breda niet alleen sterk verbonden met de dynamiek van de stad en het stadsleven, maar ook met de Randstad, de Benelux en zelfs de rest van de wereld, zo stelt de projectontwikkelaar. Tegelijkertijd brengt de verbinding met het groen van het Coulissenpark ontspanning en rust.

Het complex is bedacht vanuit de Mixed-use-gedachte, verschillende functies worden er samengebracht: wonen, werken, een park, winkels, horeca en een hotel met 174 kamers. Dat gebouw wordt de entree voor het hele gebied. Neary: “Voor het hotel hebben we al een gegadigde, een mooi internationaal label dat perfect past bij het internationale zakenmilieu van 5TRACKS en bij de geweldige reputatie van Breda als stad voor toerisme.”

Er komen in totaal 168 woningen. Neary: “In Breda zijn dit soort courante woningen zeer gewild.” In de plinten is er ruimte voor retail en voorzieningen. Haar collega Roderick van Houwelingen vult aan: “Gebouwen beleef je toch meestal vanaf straatniveau, dus een goede invulling van de begane grond is essentieel voor het succes van een project. Voor de invulling van de plinten denken we bijvoorbeeld aan een healthy grab & go bar, een city gym, een goed restaurant, maar ook een fietsenspeciaalzaak of een conceptstore met lokale producten, fashion of meubelen. Dit soort bedrijven maken integraal deel uit van het geheel en maken het leven van gebruikers gemakkelijker.”

Tussen station en rechtbank

En dan is er nog 15.450 m2 aan kantoorruimte, verdeeld over twee gebouwen. Van Houwelingen: “We mikken op het flexibele-office-concept. Kleine units voor zzp-ers of kleine bedrijfjes, ingenieurs, assurantietussenpersonen, mediabedrijven en dergelijke. We denken dat het ook heel interessant kan zijn voor juridische dienstverleners, zoals advocatenkantoren. We zitten namelijk direct naast de rechtbank.” Neary: “Ze kunnen optimaal profiteren van de gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder het eerdergenoemde atrium. Dat is een indrukwekkende entree, ontmoetingsplek en vergaderruimte in één. Het geeft kleine bedrijfjes de allure van een groot bedrijf, terwijl je ook nog eens minder meters hoeft te huren.”

5TRACKS Breda biedt ook ruimte aan corporate huurders die een hele of halve vloer nodig hebben en een goede bereikbaarheid met de auto en het OV belangrijk vinden. Ook hier komt het basisconcept van verbonden zijn terug. Bijvoorbeeld in de centrale rol van het atrium als ontmoetingsplek en de schaalgrootte: drie ruime opgezette lagen met kantoorruimte in plaats van een hoge kolos. In het verlengde hiervan en vanwege de veranderde rol van het kantoor wordt er veel aandacht besteed aan gezondheid en veiligheid. Zo heeft de kantoorruimte het WELL-certificaat, het eerste dat zich richt op de gezondheid en het welzijn van gebruikers van een gebouw. Van Houwelingen: “WELL neemt zeven aandachtsgebieden onder de loep, waaronder vitaliteit. In dit kantoor kom je bijvoorbeeld eerst de imposante trap tegen en daarna pas de lift. Dat stimuleert mensen om trap te lopen, want beweging is gezond.”

Kwalitatief aanbod

De ontwikkeling van het project heeft enige tijd gekost, maar nu komt het moment dat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden met rasse schreden naderbij. De belangstelling voor het project is al die tijd groot, maar omdat er nog geen concrete opleverdatum was, is die belangstelling niet omgezet in contracten. Dat gaat nu veranderen. Neary: “Wij zijn het antwoord op de vraag naar kwalitatief aanbod in Breda. Het is een on-Bredaas, groot project. Wij zijn de enige met kwalitatieve nieuwbouw direct bij het station, strategisch gelegen midden in de Benelux tussen Rotterdam en Brussel. De belangstelling zal van binnen en buiten Breda komen.” Uiteraard is er aandacht voor duurzaamheid, met bijvoorbeeld een warmte-koude-opslag. Neary: “We zijn heel trots op het retentie-dak. In de bodem van het park zitten opvangbakken waarin 8 cm water kan worden vastgehouden. Bij een stortbui raakt het riool niet overbelast, en er is ook steeds voldoende water voor de planten in de tuin. Het hele systeem is computergestuurd. Als er veel regen voorspeld wordt, dan loost het dak automatisch van te voren een deel van het water om ruimte te maken voor die hoosbui.”

Media

Gegevens
Samenwerking
Media

Media

Er zijn geen samenwerking beschikbaar

Scroll naar boven