Venlo E-commerce Logistic Campus: shopping mall van de toekomst

Arthur Jager

Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Venlo E-commerce Logistic Campus: shopping mall van de toekomst

Groep Heylen ontwikkelt in Venlo – gedeeltelijk op risico – een opmerkelijk distributiecentrum met een magazijn­oppervlak op begane grondniveau van 14 hectare en de mogelijkheid tot uitbreiding met drie verdiepings­vloeren. Inclusief de bijbehorende infrastructuur, die rond het gebouw voorzieningen biedt voor het scheiden van verkeersstromen en parkeren, beslaat deze duur­zame, multifunctionele ontwikkeling een grondoppervlak van 22 hectare. Deze Venlo E-commerce Logistic Campus  moet de shopping mall van de toekomst worden. 
De bouw is gestart in maart 2015. Naar verwachting wordt  de eerste fase van het DC eind 2015 opgeleverd.

Groep Heylen is een van oorsprong Belgisch bedrijf met een vestiging in Herentals. Vanwege de groeiende activiteiten voor Nederlandse opdrachtgevers, huisvest Groep Heylen zich komende zomer met een tweede kantoor aan Rietvelden op bedrijvenpark Borchwerf in Oud Gastel bij Roosendaal. Ralph Caspanni heet bestaande en nieuwe relaties hier van harte welkom.

Nieuwe vestiging in Nederland

De Belgisch-Nederlandse ontwikkelaar en investeerder Groep Heylen realiseert de Venlo E-Commerce Logistic Campus met bijbehorende kantoren op logistiek bedrijvenpark Trade Port Noord (TPN) in Venlo. “We kozen voor deze locatie vanwege de ideale ligging ten opzichte van multimodale transportstromen,” zegt Wim Heylen, chairman van Groep Heylen. “TPN bevindt zich bovendien vlakbij regionale kennisinstellingen en op korte afstand van Europese knooppunten van grote pakketdiensten zoals TNT en UPS, een essentieel uitgangspunt, als je de consument snel wilt bereiken.” Venlo is al jaren bekend als nationale logistieke hotspot nummer één en neemt een vierde plaats in op de ranglijst van beste locaties voor e-fulfilmentcentra in West-Europa. 

Groep Heylen investeert in ondernemingen en gebouwen en zoekt daarbij continu naar een creatieve meerwaarde op het gebied van architectuur, economie en maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Het multidisciplinaire team van oprichter Wim Heylen bestaat momenteel uit zo’n twintig verschillende specialisten, die samen met een netwerk van topexperts en marktanalisten de filosofie van het bedrijf dagelijks waarmaken. Groep Heylen bestaat 15 jaar en opereert sinds 5 jaar ook op de Nederlandse en Duitse markt. Wim Heylen startte zijn projecten al eind jaren ’80 in de Belgische topregio Antwerp East, waar het hoofdkantoor van Groep Heylen vandaag de dag is gevestigd in Frame 21. Naast (inter)nationale activiteiten draagt het bedrijf nog steeds bij aan de ontwikkeling van deze regio met onder meer Antwerp East Port.

Over Groep Heylen

‘Collaborative warehouse’

De Venlo E-commerce Logistic Campus is zeven dagen per week 24 uur per dag geopend en digitaal bereikbaar voor de Europese consument. “Het gebouw is ontworpen voor een combinatie van zowel fysieke, als analoge en digitale retail en functioneert straks als ‘collaborative warehouse’,” zegt Heylen, die in België zelf decennia geleden startte met een Belgische retailketen en diverse multitenant complexen op zijn naam heeft staan. “De uiteenlopende eindgebruikers kunnen na oplevering gebruik maken van gedeelde faciliteiten en andere schaalvoordelen. Hoewel een onderlinge samenwerking geen absolute voorwaarde is, genereert het synergetische aspect aanzienlijke aantrekkingskracht.” In een later stadium maakt Heylen bekend aan welke eerste marktspelers het DC onderdak biedt.

Groep Heylen maakt mensen en middelen beschikbaar voor kansrijke ondernemingen en screent deze op basis van vaste criteria. Het bedrijf neemt bij een overname of participatie bestaande sterktes als uitgangspunt en richt haar focus op het genereren van meerwaarde met drie M’s: Menselijk kapitaal, Middelen en Markt. Kennis en ervaring heeft Groep Heylen onder andere in de sectoren transport en logistiek, retail,productie, winkel- en magazijninrichting, horeca, businesscentra en minting.

Expertise

‘Second life’ principe

Met deze multifunctionele campus, die het BREEAM certificaat ‘very good’ krijgt, kan Groep Heylen flexibel inspelen op groei en krimp van haar eindgebruikers. “Onze gebouwen zijn voor onze klanten alleen relevant als ze een passende, duurzame oplossing bieden voor hun huisvestingsbehoefte,” zegt Ralph Caspanni, managing partner van Groep Heylen. “We hanteren daarom het ‘second life’ principe. Uitgangspunt hierbij is dat gebouwen ook functioneel moeten zijn voor een volgende generatie klanten. Zo komen wij tot de meest duurzame investeringen. Het met extra bouwlagen uit te breiden, enorme verhuurbare oppervlak staat garant voor spaarzaam grondgebruik én efficiënt gebruik van energie. Zonnepanelen op het dak kunnen de energiekosten in de toekomst nog verder terugbrengen.”

Een deel van de binnenverlichting accentueert straks de 240 meter lange wand van de zichtlocatie met de voor elke verdieping zodanig ontworpen raampartijen, dat zij gezamenlijk in morsetekens de tekstregel ‘Blinded by the Light’ vormen. Deze – volgens Caspanni door de klant in kwestie zelf gekozen – tekstregel uit de popsong van Manfred Mann’s Earth Band (album: The Roaring Silence, 1976), zal ongetwijfeld bijdragen aan de identiteit van het gebouw. De mogelijkheid om op de gevel een bedrijfslogo te bevestigen zorgt bij passanten voor de individuele beeldvorming van de huurders.

Partnership

De supply chainkosten vormen een groot deel van de totale e-commercekosten,” benadrukken Heylen en Caspanni, terugkomend op het belang van meedenken in de bedrijfsvoering en het benutten van kansen. “Wij verzamelen geen gebouwen, maar huurders en huurderrelaties,” zeggen zij. “Bij onze facilitatie houden wij er terdege rekening mee dat een efficiënt en resultaatgericht logistiek proces onontbeerlijk is voor succes. Pas als onze huurders succesvol zijn, geldt dat ook voor ons. Dit betekent in de praktijk dat we, al maken we gebruik van bewezen technologieën, waar nodig snel van richting en inzicht durven veranderen. Samenwerking en creativiteit liggen ten grondslag aan onze innovaties. Zo groeide onze initiële visie op een e-commerce campus, waar ook nieuwe logistieke processen worden toegepast, inclusief orderpicking, in een samenwerkingsverband met TPN, de gemeente Venlo en de Provincie Limburg uit tot het huidige concept. Architect Guy Wastiau, die onder meer is gespecialiseerd in strategische logistiek, tekende voor het ontwerp.” Heylen voelt zich welkom in Nederland. “We ondervinden hier een coöperatieve houding en oplossingsgerichte ondersteuning. Kenmerkend voor ons Belgische bedrijf is dan ook de typisch Nederlandse ondernemingsgeest van ‘geen woorden, maar daden’.

Functiemix

De beoogde mix van functies binnen de Venlo E-commerce Logistic Campus is toekomstgericht. Caspanni: “De campus is multitenant ontworpen. De loading docks bevinden zich aan twee zijden van het gebouw, maar er is ook voldoende ruimte voor bijvoorbeeld IT-functies. De sector maakt steeds meer gebruik van programmeurs, maar ook fotostudio’s ter plaatse kunnen de snelheid van werken bevorderen.” Meer en een ander type gebruikers en medewerkers vormen ook de basis voor de aangescherpte veiligheidsmaatregelen en het bovengemiddelde aantal parkeerplaatsen: 850 in totaal. Caspanni is graag bereid om nader in detail te treden met belangstellende kandidaat-huurders.

Meer informatie:

Groep Heylen The Netherlands
Ralph Caspanni, managing partner
Frame 21, Diamantstraat 10, 2200 Herentals
32(0)14231626
ralph.caspanni@groepheylen.nl 
www.groepheylen.nl

Ralph Caspanni
Wim Heylen