Toekomstbestendige herpositionering van kantoorgebouwen op OV-locaties

Arthur Jager

Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Toekomstbestendige herpositionering van kantoorgebouwen op OV-locaties

Asset- en investmentmanager Cairn Real Estate verwierf in 2017 zes ­kantoorgebouwen uit de voormalige portefeuille van het Basisfonds Stationslocaties C.V., die eerder in zijn geheel was aangekocht door a.s.r. vastgoed vermogens­beheer. Deze zes gebouwen laten zich kenmerken door hun aantrekkelijke ligging nabij NS treinstations, grote en daarmee zeer flexibel in te richten vloer­oppervlakten en voldoende ruimte voor aantrekkelijke facili­teiten en services voor huurders en ­bezoekers. “Deze gebouwen passen bij uitstek in onze strategie, die er op is gericht om bestaand kantoorvastgoed te ­herontwikkelen tot een state of the art, levendige, multi-tenant werkomgeving, die naadloos aansluit bij de huidige en toekomstige kwaliteits- en gebruikseisen van gebruikers,” aldus Frederick van Gulik, senior asset manager bij Cairn Real Estate. “Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de binnenstedelijke aantrekkingskracht en ­zakelijke en commerciële bedrijvigheid.

Cairn Real Estate ziet perspectief in de aantrekkende kantorenmarkt en de hoge eisen die de hedendaagse kantoorgebruiker stelt aan de werkomgeving. “Binnenstedelijke stationslocaties bieden niet alleen vervoervoordelen, maar ook de gewenste levendigheid,” weet Van Gulik. “Goed geoutilleerde multitenant kantoorgebouwen dragen alleen maar aan die levendigheid bij. De zes kantoren hebben een totaal verhuurbaar vloeroppervlak van circa 53.000 m2. Het gaat hier om uitstekend bereikbare stadse toplocaties, die herpositionering en verduurzaming rechtvaardigen. Wij zetten onze marktkennis, visie  en investeringscapaciteit zodanig in dat na de uitvoering van de herontwikkelingsplannen zowel de waarde als de aantrekkingskracht per gebouw aanzienlijk is toegenomen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het welzijn van de huurders. We vullen de kantoren zodanig in dat werknemers er graag verblijven.”

Pharos leent zich bij uitstek om een markant, levendig multitenant kantoorgebouw te worden

Hoge bezettingsgraad

Zo investeerde Cairn Real Estate het afgelopen jaar in de herontwikkeling tot vijfsterren kantoorlocatie van het leegstaande Kantoorgebouw Kennemerplein bij NS Station Haarlem. Dit resulteerde al vóór de oplevering in de zomer van 2017 in diverse huurcontracten en daarmee in een toekomstige hoge bezettingsgraad van het huidige multitenant gebouw. Van Gulik: “Deze historische stationslocatie functioneert binnenkort als een dynamische, zakelijke hotspot. De derde en vierde verdieping huisvest in 2018 2Contact Direct Marketing en Certin Incasso. Op de begane grond,en de eerste en tweede verdieping creëren we met Frame Offices een levendige omgeving met vele flexibele mogelijkheden voor de invulling van alle kantoorwensen en diverse voorzieningen.”

Frame Offices Haarlem biedt naast vloeren voor – vestigingen van – grote ondernemingen en al of niet gemeubileerde kamers en/of flexplekken voor kleinere bedrijven álle denkbare facilitaire kantoorondersteuning en services. Van Gulik: “De eindgebruikers kunnen dit naar behoefte afnemen. Naast additionele vergaderzalen en gesprekskamers wordt ook een ‘kloppend hart’ ontwikkeld in de nieuwe entree van het pand. Een volwaardige, moderne horecagelegenheid heet straks iedereen welkom en biedt een ontbijt, kop koffie en lunch tot en met een borrel en diner. De openbare toegankelijkheid ervan stimuleert ontmoetingen, maar ook het algehele, in dit gebouw hoge welbevinden.”

Kantoren in herontwikkeling
> Pharos in Hoofddorp – ca. 22.200 m2 vvo
> Borgman in Hengelo – ca. 2.000 m2 vvo
> De Colonel in Maastricht – ca. 19.000 m2 vvo
> De Meander in Zwolle – ca. 11.300 m2 vvo
> Icoon in Zaandam – ca.    6.600 m2 vvo
> Jason in Amersfoort – ca. 2.250 m2 vvo

Van entree naar verblijfsruimte

Naast volledige toekomstbestendigheid streeft Cairn Real Estate per kantoorgebouw naar een metamorfose van de centrale entree met wachtruimte naar een aangename verblijfs- en ontmoetingsruimte voor medewerkers en bezoekers. Van Gulik: “Om de algehele sfeer te verhogen creëren we een eigentijdse counter voor broodjes voor ontbijt en lunch, zithoeken en formele en informele werkplekken. Deze verblijfsruimte bepaalt mede de dynamiek binnen de multitenant gebouwen.” De kantoren zijn verder alle gelegen op voorzieningenrijke stationslocaties, die in de directe omgeving de huurders veel te bieden hebben.

Stadse stationslocaties

Ook Pharos, de meest gezichtsbepalende kantoortoren van Hoofddorp wacht een herpositionering, volgens Van Gulik. “Omdat dit een belangrijk aspect is voor de nieuwe identiteit van de kantoortoren, gaat de inrichting flink onder de loep,” benadrukt hij. “Pharos leent zich bij uitstek om een markant, levendig multitenant kantoorgebouw te worden. De begane grond speelt hierbij een belangrijke rol. Deze ruimte gaan we, na het vertrekt van de huidige huurder, grondig renoveren. We doorbreken muren, creëren uiteenlopende zithoeken en voegen verschillende functies voor algemeen gebruik toe. Ook zijn we bezig met een flexibel lunchconcept. Daarnaast voeren we gesprekken met de gemeente Haarlemmermeer over de nieuwe inrichting van het stationsgebied, waaronder het Mercuriusplein. We willen de connectie tussen de kantoortoren en het plein meer open maken om de interactie tussen binnen en buiten te verbeteren.”

We vullen de kantoren zodanig in dat werknemers verblijven in een gezonde werkomgeving

“De volledige herpositionering van Pharos heeft in principe vier aandachtsgebieden: ‘community’, ‘zero waste’, ‘energy’ en ‘maximum health’,” vervolgt Van Gulik. “Met aandachtsgebied ‘community’ willen we onze huurders bewust maken van gezondheidsaspecten op de werkvloer en hen stimuleren om daarin een actieve rol te spelen. Bij de oplevering van Pharos is de barrière tussen wonen en werken verdwenen. Onze plannen voor het gebouw passen verder in de toekomstbestendige initiatieven in de regio.” Pharos bevindt zich op het snijvlak van ‘cradle-to-cradle’ Park 20|20 en Hyde Park. Het nabijgelegen Schiphol Trade Park biedt verder onder andere ruimte aan het centrale innovatiegebied The Valley, een ontmoetingsplaats voor de transitie naar een circulaire economie. 
Huurders van Pharos bevinden zich te midden van ‘high level’ kantoorgebruikers en ‘experience centers’, restaurants en een hotel, voorzien van conferentieruimten en een ‘Park & Ride’. 
De kantoortoren dateert uit 2002. Architectenbureau Kohn Pedersen Fox Associates International tekende voor het ontwerp. De toren is gelegen naast het trein- en busstation en een halte van R-net, de vrije busbaan tussen Haarlem en Amsterdam, op een autominuut afstand van de op- en afritten van de A4 en A5 en tien minuten reizen naar de luchthaven Schiphol.

Hoogwaardig

Eén van de fraaiste gebouwen vormt De Colonel, volgens Van Gulik. “Dit prominente, pal naast NS Station Maastricht in de gezellige wijk Wyck gelegen kantoorgebouw heeft al een perfect opleveringsniveau,” zegt hij. “Zo beschikt het over verlichting met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie, een parkeergarage met laadpalen voor elektrische auto’s. Het kreeg energielabel A na de oplevering. De afwerking is bijzonder luxueus met prachtig zwaar hang en sluitwerk. Het is dan ook al voor een deel gevuld met vooraanstaande organisaties, waaronder Q-Park, Koninklijke Sphinx, Arcadis en KPN. In lijn met onze kantorenvisie zijn wij ook hier bezig met planvorming voor een centrale plek voor werknemers, gasten en andere mensen uit de omgeving.” Het naastgelegen stationsgebouw biedt onder meer een AH-to-go en een vestiging van Hema. Een scala aan trendy horecagelegenheden en winkels is verder te vinden in het stadsdeel Wyck en het op loopafstand gelegen, populaire Maastrichtse centrum. In De Colonel is per direct nog zo’n 4.500 m2 kantoorruimte beschikbaar.

Cairn Real Estate is gevestigd in Amsterdam en biedt van daaruit onafhankelijk, strategisch multi-asset en investment management. Het bedrijf initieert, structureert en beheert investeringsprojecten voor institutionele beleggers en (inter)nationale family offices in commercieel vastgoed in de Benelux en Duitsland. Cairn Real Estate beheert momenteel een vastgoedportefeuille van circa 800.000 m2, bestaande uit kantoorgebouwen, winkelcentra, logistiek en ander bedrijfsmatig vastgoed.

Cairn Real Estate

Duurzaam en van hoge kwaliteit is ook kantoorgebouw Meander, dat zich bevindt op het aan Centraal Station Zwolle grenzende kantorenpark Hanzeland, vlakbij de historische binnenstad en de afslag Zwolle-Zuid van de A28. Gebouw De Icoon in Zaandam wacht eveneens een herpositionering tot dynamisch multitenant kantoor, volgens Van Gulik. “Het gebouw bevindt zich tussen het hoofdkantoor van Ahold en het station aan de Korte Hogendijk,” schetst hij. “In de directe omgeving zijn de gemeente Zaanstad, Intell Hotel, bioscoop Pathé en diverse grote winkelketens gevestigd. Op een steenworp afstand bevinden zich Amsterdam, de luchthaven Schiphol en veel groen. Het stationsgebied, met name het centrumgebied en het gebied aan de westzijde van het station is recentelijk al ingrijpend vernieuwd. De Icoon leent zich uitstekend voor het hoogwaardige segment in de zakelijke dienstverlening, kennisintensieve en kleinschalige bedrijvigheid.” Het kantoorgebouw, de pal bij NS Station Amersfoort en aan de rand van de binnenstad gelegen Jason, heeft een aanzienlijk kleiner metrage en wordt niet multitenant ingezet. Het is compleet verhuurd aan één huurder, Translink.

Meer informatie:

Cairn Real Estate

Frederick van Gulik MSc, 
senior asset manager
f.vangulik@carin-re.com

drs. Eppo Danser, 
director Leasing & Asset Management
e.danser@cairn-re.com

World Trade Center Amsterdam
B Toren, 8e etage
Strawinskylaan 835, 1077 XX Amsterdam
020 – 714 7130

www.cairn-re.com 

BREEAM ‘Excellent’ voor Blaak16

Het prominente Blaak16 bij NS Station Blaak in Rotterdam blijft behouden voor de toekomst. Het ontwerp van DZAP (voorheen D+Z Architecten) voor de herontwikkeling van dit zeer gunstig gesitueerde gebouw kreeg vanwege de duurzaamheidsfactor het certificaat BREEAM ‘Excellent. Daarmee behoort het tot het hoogste segment kantoortorens van de Maasstad. “Na de oplevering van afgelopen zomer ontving Blaak16 Energielabel A,” bevestigt Eppo Danser, director Leasing & Asset Management van Cairn Real Estate. “Met deze bijzondere herontwikkeling willen wij op een ambitieuze en innovatieve manier invulling geven aan de herstructurering van de Nederlandse kantorenmarkt.” 

Rotterdamse ‘touch’

Blaak16 is nu een inspirerend, uiterst duurzaam, multitenant kantoorgebouw. Danser: “Het pand is volledig opnieuw opgebouwd vanuit het betonnen casco. Qua exterieur zorgen de nieuwe gevels voor  uitstraling en een hernieuwde identiteit. Het interieur biedt een hoge mate van flexibiliteit met werkvloeren van circa 1.500 m2, die via interne trappen met elkaar zijn verbonden. Het is een stoer gebouw met robuuste klimaatplafonds van hoge kwaliteit. De afwerking is bewust eigentijds ruw, maar van een zeer hoogwaardig niveau. Wie het gebouw betreedt, ervaart direct de typisch Rotterdamse ‘touch’.”

Maximale levendigheid

In de gezamenlijke entree is een zowel voor medewerkers als bezoekers uitnodigende koffiebar geïntegreerd. Op de elfde verdieping bevinden zich twee ruime boardrooms en een bar met dakterras. Het gebouw heeft een eigen parkeergarage. Danser: “De locatie staat verder voor uitstekende OV-verbindingen en maximale levendigheid. Blaak16 bevindt zich tegenover de Markthal, midden in het zakendistrict en het hart van de binnenstad van Rotterdam met haar vele karakteristieke horecagelegenheden in en buiten de historische havens en winkelgebieden, waaronder de Coolsingel en het Beursplein met de Koopgoot en de Lijnbaan.”

Multitenant

Blaak16 heeft een verhuurbaar vloeroppervlak van circa 14.000 m2. “Zo’n  60% daarvan is inmiddels verhuurd aan vier marktpartijen, waaronder Direct Pay uit Barendrecht en Port Base uit Pernis. Momenteel stemmen we het ontwerp voor de inrichting af per individuele huurder. Voor de nog beschikbare kantoorruimten voeren we intussen gesprekken met uiteenlopende belangstellenden.” aldus Danser.

Frederick van Gulik