een ideale vestigingsplek voor toonaangevende logistieke bedrijven

Tilburg timmert volop aan de weg om haar positie als logistieke topregio in Europa verder te verstevigen. Met de ontwikkeling van twee nieuwe bedrijventerreinen biedt de stad logistieke bedrijven en moderne industrie niet alleen een unieke en duurzame vestigingsplaats voor de toekomst, maar ook een mooie kans om onderdeel uit te maken van het logistieke ecosysteem van deze ambitieuze stad.

Hans Broekman is sinds 1 januari 2018 de nieuwe directeur Vitale Stad van de gemeente Tilburg. Na zijn studie Planologie aan de Universiteit van Amsterdam bouwde hij aan een veelzijdige carrière. Hij gaf als ontwikkelaar vorm aan binnenstedelijke projecten en adviseerde (deels als zelfstandig ondernemer) overheden over gebiedsontwikkeling en infrastructuur. De afgelopen jaren gaf hij bij NS Stations sturing aan de ontwikkeling van stations en stationsgebieden. Met deze berg aan ervaring is Broekman dit jaar enthousiast begonnen aan zijn ‘droombaan’ in Tilburg: “Stedelijke ontwikkeling doen in en voor een grote stad als Tilburg in mijn directe woonomgeving, daar heb ik mijn hele loopbaan naartoe gewerkt.

Stoer plan voor de toekomst

De nieuwe directeur Vitale Stad valt in Tilburg met zijn neus in de boter. De stad is op vele fronten volop in ontwikkeling: van de Spoorzone en het kernwinkelgebied in de binnenstad tot het opzetten van nieuwe bedrijventerreinen aan de rand van Tilburg. Innovatie, kennisontwikkeling en technologie spelen een cruciale rol in het toekomstbeeld van de stad, dat in de Omgevingsvisie 2040 beschreven staat. “Het is een document om trots op te zijn”, aldus Broekman. “Het zegt iets over de positie van Tilburg, over hoe we ons profileren op regionaal en landelijk niveau, maar ook in een internationale context. Het is een stoer verhaal, passend bij deze stad.”
Natuurlijk is in de toekomst van Tilburg een belangrijke rol weggelegd voor de logistieke sector. Tilburg is uitgegroeid tot een logistieke topregio, maar om deze positie te verstevigen, is een continue ontwikkeling vereist en moet er blijvend geïnvesteerd worden.

Multimodale verbindingen

Zo moeten de vitale verbindingen via water, spoor en weg goed op orde zijn en blijven. “Het ‘daily urban system’ voor inwoners van onze stad moet soepel lopen, maar ook de goederentrein naar China moet op tijd kunnen vertrekken”, vertelt Broekman. “De verbreding van het Wilhelminakanaal zorgt ervoor dat grotere klasse IV binnenvaartschepen Tilburg kunnen aandoen. Dat is heel belangrijk om in de toekomst een optimale aansluiting met Rotterdam en het Ruhrgebied te behouden en om bedrijven multimodaal transport te kunnen bieden. Samen met het Tilburgse bedrijfsleven en de provincie Noord-Brabant is daar hard voor gelobbyd bij het Rijk. Steeds opnieuw geven wij in Den Haag aan wat wij hier in de regio nodig hebben om die belangrijke rol als logistiek knooppunt op de Europese corridor Rotterdam – Duisburg te kunnen blijven spelen. Zoals de verbreding van de A58. Wij zetten in op de noden vanuit de stad en de regio, dát is ons uitgangspunt. Zo bedienen wij hier in Tilburg ‘onze’ logistieke bedrijven.

Duurzaamheid, innovatie en nieuwe technologie

Met de ontwikkeling van bedrijventerrein Zwaluwenbunders en Werklandschap Wijkevoort speelt Tilburg in op de veranderende marktvraag. Het biedt bedrijven in de logistiek en in de daaraan gelieerde maakindustrie een ideale vestigingslocatie voor de toekomst. Wijkevoort wordt een plek waar technologie, duurzaamheid en innovatie samenkomen in een groene, natuurlijke omgeving. Een aantrekkelijke locatie voor mensen om te werken en te vertoeven.

De gemeente heeft een set van waarden opgesteld waaraan bedrijven, die zich willen vestigen, moeten voldoen. “We richten ons op toonaangevende bedrijven in de logistieke sector. Die goed passen binnen het logistieke ecosysteem in Midden-Brabant én daar een bijdrage aan leveren. We zoeken bedrijven die willen samenwerken op het gebied van innovatie en kennisontwikkeling en daarbij inzetten op de verbinding met het onderwijs. Wijkevoort wordt een hoogwaardig werklandschap waarbij veel waarde wordt gehecht aan duurzaamheid en natuur. Bedrijven die zich willen vestigen, worden gestimuleerd om hierover mee te denken”, aldus Broekman. “Als gemeente ondersteunen we bestaande en nieuwe bedrijven op vele manieren om onderdeel te worden van het logistieke ecosysteem van de stad. Dát is voor ondernemers heel waardevol. Een bedrijf dat enkel een ‘hal’ wil plaatsen zonder betrokkenheid bij de stad en zonder de bereidwilligheid om te investeren in duurzaamheid, landschappelijke inpassing en vernieuwing, past niet op Wijkevoort.

Grote betrokkenheid tussen gemeente en ondernemers

Eén van de zaken die de nieuwe directeur Vitale Stad opviel in de beginmaanden van zijn nieuwe baan, was de betrokkenheid vanuit de gemeente bij het Tilburgse bedrijfsleven. “Wat weten wij ongelooflijk veel over ‘onze’ ondernemers. Ik ben echt onder de indruk van onze accountmanagers, die nauwe banden onderhouden met de bedrijven en tijd en ruimte nemen om samen met hen over hun toekomstplannen te praten. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat wij een kavel verkopen, terwijl de buurman misschien aan uitbreiding denkt.” Ook kijkt de gemeente samen met de bestaande bedrijven hoe er maximaal ingespeeld kan worden op de vele veranderingen die eraan komen. “Ik vind het ook fantastisch hoe Tilburgse ondernemers elkaar zo goed weten te vinden. Ze wisselen kennis uit, trekken samen op in hun lobby richting het Rijk en huren elkaars bedrijfsruimtes als de nood aan de man is. Dat is fascinerend om te zien.

Broekman heeft zich inmiddels breed georiënteerd in het Tilburgse werkveld. In zijn drukke agenda reserveert hij wekelijks twee dagen voor contacten met bedrijven, onderwijsinstellingen en om te netwerken met regio, provincie en Rijk. “Ik wil nadrukkelijk zichtbaar zijn en naar buiten treden, contact houden met ondernemers en bewoners, weten wat er leeft en niet alleen maar in een ivoren toren beleid maken.

Media

Gegevens
Samenwerking
Media

Media

Er zijn geen samenwerking beschikbaar

Scroll naar boven