Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

The Modernist Realisatie sluitstuk Weenapoint van start

In de zomer van 2020 gaat de realisatie van The Modernist van start. Het gedeeltelijk honderdtwintig meter hoge sluitstuk van de ambitieuze herontwikkeling van Weenapoint in Rotterdam Central District is naar verwachting opgeleverd in 2023. Ook met dit nieuwe, multifunctionele gebouwencomplex investeert Maarsen Groep duurzaam in een uitstekend stedelijk leefklimaat.

The Modernist verrijst op de hoek van het Weena en het Kruisplein tegenover het fraai en functioneel vernieuwde NS Station Rotterdam Centraal. “Voor deze derde en laatste fase van de herontwikkeling van Weenapoint schreven we een prijsvraag uit,” zegt algemeen directeur Monique Maarsen. “Inmiddels hebben we gekozen voor het transparante ontwerp van architectenbureau MVRDV.” Maarsen is de derde generatie die aan het roer staat in het gelijknamige familiebedrijf. Zij heeft tevens zitting in het bestuur van de vereniging Rotterdam Central District (RCD).

Krachtig en stoer

“MVRDV liet zich inspireren door het modernisme,” vervolgt Maarsen. “Deze stroming is kenmerkend voor de Rotterdamse architectuur uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De uitstraling van het complex is verder ronduit krachtig en stoer. Opvallend zijn onder andere de markante happen uit de bewust niet identiek ontworpen woontorens. Deze uitsneden hebben niet alleen esthetische en identiteitswaarde, maar dragen ook bij aan het doorlaten van de vereiste hoeveelheid zonlicht op het maaiveld. Helder is eveneens het programmaspectrum. Daarbinnen neemt ieder programmaonderdeel een herkenbare positie in met een individueel volume.” Voor dit plan wordt het bestaande gebouw aan het Kruisplein gesloopt.

Functiemix

De functiemix van The Modernist omvat onder meer 13.500 m2 aan ruime kantoorvloeren, volgens senior commercieel manager Sander de Jong en senior projectontwikkelaar Vincent van Sabben. Binnen Maarsen Groep zijn zij samen verantwoordelijk voor het welslagen van de realisatie en invulling van The Modernist. “Het gebouwontwerp leent zich met twee entrees en een centraal atrium uitstekend voor multitenant verhuur,” bevestigen zij. Uit al gevoerde gesprekken met belangstellenden concluderen zij dat, naast de perfecte ligging, de flexibel indeelbare kantoorvloeren en het kwalitatief hoge opleveringsniveau snelle aantrekkingskracht genereren.

Toplocatie

“In de laagbouw bieden we oppervlakten van 2.500 tot 3.000 m2 per kantoorverdieping,” lichten zij toe. “Van daaruit heeft eenieder direct contact met zowel het Weena als het stationsplein. Er heerst een binnenstedelijk gevoel. Anderzijds biedt een groot deel van de twee woontorens – met in totaal 360 appartementen – een magistraal uitzicht over Rotterdam.

Zowel de bewoners als de medewerkers en bezoekers van straks aldaar gevestigde bedrijven genieten van legio voordelen. Zo zijn er riante openbaar vervoervoorzieningen voorhanden. Een treinreis naar de luchthaven Schiphol kost de reiziger bijvoorbeeld slechts 24 minuten. Aantrekkelijk is ook de wandelroute langs de Westersingel naar de rivier de Maas, evenals het gemak en de gezelligheid van een uitgestrekt winkelgebied met vele horecagelegenheden. Dit laatste voordeel ontstaat al meteen bij de commerciële plintvoorzieningen van The Modernist. Deze bieden passanten bovendien overkapping tegen zon of regen, dankzij de uitkragende kantoren. En daarmee houdt de geboden meerwaarde niet op. Van Sabben: “Achter de karakteristieke torens van The Modernist bevindt zich een binnentuin met zitjes. Midden in het hectische stadscentrum geeft een onderdoorgang aan straatzijde toegang tot deze rustige, groene oase. De kantoren hebben verder het gebruik van een dakterras op een hoogte van 25 meter. Dit ontmoetingsterras fungeert als een boeiend stadsbalkon. The Modernist krijgt ook een eigen ondergrondse parkeergarage, die we verbinden met de Kruispleingarage.

Maarsen Groep

Maarsen Groep ontwikkelt op eigen risico commercieel vastgoed en appartementen met een focus op de lange termijn. Het in Amsterdam gevestigde familiebedrijf heeft een eigen verhuurportefeuille, maar verkoopt ook regelmatig omvangrijke ontwikkelingen aan beleggers. Maarsen Groep is bijna 75 jaar actief in de Randstad en heeft op dit moment 20 medewerkers in dienst. De afgelopen vijf jaar verkocht Maarsen Groep projecten met een beleggingswaarde van 300 miljoen euro. In diezelfde periode kreeg de vastgoedportefeuille een toevoeging van projecten met een waarde van 400 miljoen euro. Het bedrijf heeft momenteel 9 projecten - met een gezamenlijke beleggingswaarde van 700 miljoen euro - in ontwikkeling en 13 projecten in de pijplijn.

Dynamiek

De gefaseerde herontwikkeling van Weenapoint creëerde op voorhand al de gewenste dynamiek. “Bedrijven die zich vestigen in de opmerkelijke nieuwbouw bevinden zich in het goede gezelschap van de hoofdkantoren van NautaDutilh en Robeco en andere kantoorgebruikers die onderdak hebben in gebouw First,” zegt De Jong. “Ook de Rabobank is hier gevestigd. First is opgeleverd in 2016. Het voormalige Weenapoint onderkomen van NautaDutilh hebben we getransformeerd tot een hotel met voornamelijk ‘short stay’ appartementen. Hier heeft Aparthotel Premier Suites haar intrek genomen. De bovenste zeven etages renoveerden we tot representatieve kantoorruimten. Verder huisvest het op het binnenterrein gelegen Rijksmonument Bouwcentrum energieleverancier Greenchoice. Dit koepelgebouw is recent gerestaureerd en verduurzaamd en nu bekend onder de naam Square.

Maarsen Groep streeft bij The Modernist naar het BREEAM-NL certificaat ‘Excellent’. Maarsen, De Jong en Van Sabben verwachten dat de nieuwbouw een levendige, toekomstbestendige bijdrage levert aan plezierig wonen, werken en winkelen in Rotterdam Central District.

Meer informatie:

Maarsen Groep
Monique Maarsen, algemeen directeur
Sander de Jong, senior commercieel manager
Vincent van Sabben, senior projectontwikkelaar
020 – 540 7400

www.maarsengroep.nl

maarsen Logo