Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Synergie voor maritieme bedrijven op Schokbeton-terrein

Op het punt waar de rivieren Noord, Oude Maas en Beneden-Merwede samenkomen, ligt aan de zuidkant van Zwijndrecht een bedrijventerrein van circa 7,6 ha. Ooit maakte betonfabriek Schokbeton er naam met zijn prefab betonelementen. Het terrein wordt al enkele jaren niet meer gebruikt. Nu neemt Deen Shipping, samen met de gemeente Zwijndrecht, het voortouw om er nieuw leven in te blazen.

Het terrein beschikt over twee havens: de Uilenhaven en de Schokhaven. “Een unieke situering die veel mogelijkheden biedt voor allerlei watergebonden activiteiten“, zegt Jacinta Moonen van Deen Shipping. “Denk aan het inrichten van een servicekade voor kortdurende reparaties. We zetten in op de juiste combinatie van maritieme bedrijven die elkaar kunnen versterken, zodat er synergie ontstaat.

Havenman van het Jaar

Gerard Deen richt in 1980 samen met zijn echtgenote Monique en zijn schoonvader Ton Jegen de maatschap Jegen & Deen op. Monique en Gerard gaan varen met hun eerste tanker van 973 ton. Gerard blijkt een ondernemend type: door de jaren heen breidt hij uit met meerdere schepen. In 2011 ontwikkelt en bouwt hij samen met Pon Power de eerste LNG-aangedreven tanker. Hij ontvangt als eerste binnenvaartondernemer de titel ‘Havenman van het Jaar’.

Maritiem cluster

“Het klopt dat het ontwikkelen van een bedrijventerrein een nieuwe tak van sport voor ons is”, zegt Moonen. “Het is best spannend, maar tegelijkertijd ook heel leuk om mee bezig te zijn.” En misschien is het ook wel niet zo vreemd als het in eerste instantie lijkt. De gemeente Zwijndrecht wil graag een maritiem cluster op de locatie. Deen Shipping is de afgelopen veertig jaar gepokt en gemazeld in de binnenvaart en bouwde een omvangrijk netwerk aan maritieme bedrijven op. Het bedrijf heeft eigen schepen en biedt ondersteunende diensten aan andere rederijen. Dat alles bij elkaar maakt dat Deen juist prima geschikt is om het Schokbetonterrein opnieuw in te vullen, zegt Moonen.

Kwaliteitscriteria

We verhuizen ons kantoor op termijn naar het monumentale kantoorgebouw. Er is al een gegadigde die in het oude fabrieksgedeelte een nieuwe betonfabriek wil starten. En er is al veel belangstelling van allerlei partijen die kansen zien om een deel van het terrein opnieuw in te vullen.” te vullen.” De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden aan potentiële gebruikers, zegt Moonen. Het moet gaan om bedrijven met watergebonden activiteiten, om maritieme maakindustrie, om bedrijven die theoretische en praktische geschoolde vakmensen nodig hebben, er moet een economische spin-off zijn naar de rest van de Drechtsteden-regio en er moet innovatieve R&D plaatsvinden. “Dat hoeft niet allemaal binnen één bedrijf te gebeuren, het zijn kwaliteitscriteria voor het hele cluster.”

De kenmerken op een rijtje

• Grond: ca. 7.6 ha
• Water: ca. 1,6 ha, verdeeld over twee havens
• Milieucategorie 3.1 (bij de dijk) – 4.1 (bij de Oude Maas)
• Kade Schokhaven ca. 140 m¹ kadelengte / ca. 18 m¹ talud
• Kade Uilenhaven ca. 200 m¹ kadelengte / ca. 85 m¹ talud
• Goede ontsluiting via spoor, weg en water
• Strategische locatie voor maritieme en industriële bedrijvigheid

Van Vliet Bedrijfsmakelaars is ingeschakeld om de herontwikkeling en verhuur van het terrein te begeleiden.
Voor informatie kunt u contact opnemen met John Zandbergen (kantoor 0180 43 43 43 / mobiel 06 55 180 700).

www.vanvliet.net

Veel mogelijkheden

Op het moment van schrijven loopt er een haalbaarheidsonderzoek. Vragen die in het onderzoek beantwoord moeten worden, zijn onder meer: wie zijn de potentiële gebruikers, wat is de status van de bodem, de kade en de gebouwen en hoe ziet de businesscase eruit? “Het klopt dat het terrein er op dit moment nogal verwaarloosd bijligt. Dat moeten we dus goed in kaart brengen.
De constructies van de loodsen, magazijnen en kantoorgebouwen zijn nog goed. De panden moeten wel aangepast worden aan de huidige maatstaven. De Uilenkade is enkele jaren terug volledig gerenoveerd en verkeert in prima staat. Al met al zijn er heel veel mogelijkheden om het terrein en de gebouwen opnieuw in te richten.

Deen zorgt in samenwerking met Van Vliet Bedrijfsmakelaars dat de basis op orde komt en dat er in overleg met toekomstige gebruikers.

Van Vliet logo_FC liggend