Slimme stadsdistributie – Unibouw

Het aankoopgedrag van de consument verandert. We kopen steeds meer digitaal en niet in fysieke winkels. Door deze ontwikkeling ontstaan er andere stromen binnen het distributienetwerk. Waar bij reguliere distributiecentra het netwerk van Business naar Business loopt, is dit bij een e-commerce distributiecentrum van Business naar Consumer. De eindgebruiker verandert bij een e-commerce distributiecentrum dus van een bedrijf naar een consument. Er wordt dus een stap overgeslagen. Reguliere distributiecentra hebben daarom voor de e-commerce een andere inrichting nodig. Er zijn grotere voorraden die gehandeld moeten worden en de handling van deze voorraden is binnen een e-commerce distributiecentrum heel anders. Dit heeft gevolgen voor de vorm en de omvang van een e-commerce distributiecentrum. Naast een andere inrichting van het distributiecentrum is ook de locatie aan verandering onderhevig. Andere vestigingslocaties worden interessant en er komen andere eisen bij kijken.

Naast de realisatie van de gebruikelijke distributiecentra heeft Unibouw zich gespecialiseerd in de e-commerce logistiek. Consumenten bestellen via internet direct en ieder pakket dat gevormd wordt ziet er anders uit. Dit heeft tot gevolg dat er onder andere meer personeel nodig is, zoals orderpickers en inpakkers. Ook dient er rekening gehouden te worden met grotere retourstromen dan bij een regulier distributiecentrum. Dit vraagt om zowel meer ruimte als arbeidscapaciteit.

Om consumenten zo snel mogelijk te kunnen bedienen en als distributeur zo min mogelijk afhankelijk te zijn van infrastructuur komen de zogenoemde hubs op. Dit zijn kleine(re) logistieke distributiecentra tussen de 2.500 m² en 10.000 m² in de periferie rondom de steden. Door strengere milieuzones en drukte wordt het steeds lastiger om met vrachtwagens de stad in te komen. Daarom is het interessant om met kleine en/of duurzame voertuigen de stad in te gaan en op deze manier producten bij consumenten te leveren. Vanuit grotere e-commerce distributiecentra worden deze hubs bevoorraad. Vanuit deze hubs worden de goederen vervolgens weer uitgeleverd naar de consument thuis. Deze hubs zijn een oplossing om the last mile zo efficiënt mogelijk te overbruggen.

Unibouw en Delin Capital Asset Management

Afgelopen jaar heeft Unibouw in opdracht van Delin Capital Asset Management (DCAM) een e-commerce distributiecentrum gebouwd waarin Lidl E-Commerce GmbH haar non-food producten kan opslaan en distribueren. Dit pand is specifiek gebouwd voor de E-Commerce. Zo dient een e-commerce distributiecentrum ingericht te zijn op de enorme retourstroom van goederen. Hiervoor is meer personeel benodigd en daarmee ook parkeerplaatsen. Ook is de locatie van een E-commerce distributiecentrum van belang. Met behulp van Bouwgrondvinden.nl is deze locatie gevonden. Bouwgrondvinden.nl is gespecialiseerd in het vinden van en het advies geven over een optimale vestigingslocatie voor bedrijfsmatig vastgoed.
Na deze succesvolle samenwerking heeft Unibouw onlangs aan DCAM een logistiek pand opgeleverd in Amsterdam op bedrijventerrein Atlas Park. Dit betreft een logistieke hub aan de rand van Amsterdam. Deze hub is een manier om the last mile zo efficiënt mogelijk te overbruggen. De hub bestaat uit circa 16.000 m² opslagruimte verdeeld over 4 units met vier verschillende huurders. Vanuit grotere distributiecentra worden deze hubs bevoorraad en vanuit deze units kunnen de huurders hun producten sneller distribueren.

Deze logistieke hub is de eerste fase van een groter plan. Op aangrenzende percelen is Unibouw namelijk van start gegaan meerdere projecten voor DCAM. Met de realisatie van deze hub is een start gemaakt voor een groter plan binnen de last mile logistiek.
Zo zijn er daarna twee opdrachten bij gekomen: in opdracht van DCAM bouwen we een logistiek sorteercentrum voor de pakketdienst van GLS. GLS is één van de meest toonaangevende logistieke bedrijven van Nederland en zal dit pand in gebruik gaan nemen voor het sorteren van pakketten. Tevens is de realisatie overeengekomen van nog een logistiek centrum met een, vooralsnog, onbekende huurder op hetzelfde bedrijventerrein.
Deze, succesvol verlopen, eerdere samenwerkingen resulteren in een duurzame relatie waarbij beide partijen weten wat zij van elkaar kunnen verwachten. De nieuwste opdracht voor DCAM betreft een distributiecentrum in Rotterdam aan de Waalhaven. Dit wordt een warehouse van circa 12.000 m² met vier kantoren en tien docks. Een deel van het dak zal voorzien worden van zonne­panelen.

Hulshoff

Naast verscheidene projecten voor Delin Capital Asset Management realiseren we op dit moment ook voor Hulshoff projectverhuizingen een logistieke hub in Amsterdam langs de A5. Hulshoff is gespecialiseerd in projectverhuizingen, stadsdistributie en circulair meubilair. Voor Hulshoff realiseren we momenteel een bedrijfspand van circa 10.000 m². Het pand speelt, net als het pand voor DCAM, een grote rol in de last mile logistiek van Hulshoff. Vanuit deze locatie worden straks goederen van meerdere leveranciers verzameld en vervolgens bezorgd bij bedrijven en instellingen in, onder andere, de binnenstad van Amsterdam. Bijzonder is dat Hulshoff daarbij als een van de eerste vervoerbedrijven gebruik maakt van elektrische vrachtwagens.
Het logistieke centrum is full electric geëngineerd. Hierbij is al ingespeeld op de gasloze aansluiting en het pand wordt voorzien van alleen een volledig elektrische energiebron. Op het dak worden daarnaast onder andere circa 3.400 PV cellen geplaatst. De stroom die hieruit opgewekt wordt, wordt gebruikt om zelfvoorzienend te zijn in de energievraag voor het kantoor. Ook worden er elektrische oplaadpunten voor elektrische vrachtwagens, bussen en persoonsvoertuigen geplaatst die door middel van de opbrengst van de zonne­panelen worden geladen.

Unibouw BV

Media

Contact gegevens Unibouw BV

info@unibouw.eu
0492-338010
Gegevens
Samenwerking
Media

Unibouw BV

Contact gegevens Unibouw BV

info@unibouw.eu
0492-338010

Media

Er zijn geen samenwerking beschikbaar

Scroll naar boven