SDK Vastgoed: ervaren speler in herontwikkeling stationslocaties

Gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolgerWessels) speelt een grote rol bij de herontwikkeling van in het oog springende stationslocaties in Brabant: Strijp-S in Eindhoven, de Spoorzone in Tilburg, Spoorzone (EKP) en het Paleiskwartier, beiden in ‘s-Hertogenbosch. Met decennialange ervaring in binnen- en buitenstedelijke ontwikkelingen weten zij als geen ander wat belangrijk is in dit mooie vak: een heldere visie en een lange adem, om zo gebiedsontwikkeling tot volle wasdom te laten komen. Maar ook flexibel mee buigen met veranderingen in de markt.

Ze noemen zichzelf ook eigenwijs met een kritisch randje. Een eigenschap die er volgens directeur Ferdinand Gremmen voor zorgde dat SDK Vastgoed eind 2019 de tender won voor het ontwikkelen van het EKP terrein in ’s Hertogenbosch. Want ongevraagd behield SDK Vastgoed in haar visie het aanwezige onderwijs, dat geen onderdeel uitmaakte van de tender. In de uitwerking van de plannen wordt de bebouwing hiervoor volledig gerenoveerd en dient als basis voor de verdere ontwikkeling van het gebied.

EKP nieuwe buur van Paleiskwartier ’s Hertogenbosch

EKP (Expeditie KnoopPunt, de werktitel voor dit terrein) ligt naast het Paleiskwartier, tegen het Centraal Station aan. Het daar gevestigde voormalige postsorteercentrum van PostNL zal, op initiatief van SDK Vastgoed, definitief onderdak gaan bieden aan de Kunstacademie AKV St. Joost, die er nu al een aantal ruimtes in gebruik heeft. “Wil je gebiedsontwikkeling goed laten slagen, dan moet je diverse doelgroepen een plek geven”, vertelt Gremmen. “Van de oudere doelgroep, verknocht aan de stad, tot studenten en ondernemers. Zo’n student moet er niet alleen komen om lessen te volgen, maar moet er ook kunnen wonen. Voor afgestudeerden moeten er mogelijkheden zijn om zich als ondernemer verder te ontwikkelen. Binnen de Kunstacademie hebben we daarom diverse atelierruimtes voorzien en er is door het gebied heen ruimte voor follies. Maar EKP biedt ook onderdak aan andersoortige ondernemingen en startups. Voor veel werkgevers zijn stationslocaties ideale werkplekken: goed bereikbaar voor hun personeel met een gegarandeerde mobiliteit tussen de stedenknooppunten. Het EKP terrein krijgt een aantrekkelijke mix van wonen, werken, studeren, creatieve bedrijvigheid en culturele events. En zal derhalve op elk uur van de dag bruisen van activiteit. Vanaf 2023 nemen de eerste bewoners hun intrek en opent ook de Kunstacademie haar deuren.”

EKP

– 4,5 hectare
– Looptijd: 2020-2028
– Appartementen: ca. 820
– Kantoor-en werkruimte: ca. 4.000m2
– Voorzieningen: 8.500m2 onderwijs en
ca. 2.000m2 horeca
– Parkeerplaatsen: 425
– Opdrachtgever en ontwikkelaar:
SDK Vastgoed
– Website: www.ekp-denbosch.nl

Strijp-S profiteert van goed benutte tijdelijkheid

In 2001 werd gestart met de herontwikkeling van het oude Philips terrein in Eindhoven: Strijp-S. In de eerste planning zou het gebied in 2018 klaar zijn. Maar de financiële crisis in 2008 stak daar een stokje voor. Achteraf gezien noemt Gremmen dat een zegen voor de verdere ontwikkeling, omdat daardoor de tijdelijkheid van het gebied nog veel beter benut werd. “Juist het verschijnen van tijdelijke restaurantjes, ateliers en een urban scene met uiteenlopende activiteiten op het gebied van werken, winkelen en recreëren maakte Strijp-S tot een interessant en spannend gebied, dat door bezoekers en gebruikers omarmd werd.” De helft van de plannen voor Strijp-S is gerealiseerd. Het zal nog 10 tot 15 jaar duren voordat het uitontwikkeld is. “Er gaat nog zoveel veranderen op Strijp-S”, aldus Gremmen. “Maar voor hetgeen dat vanuit tijdelijkheid is gerealiseerd, blijft aandacht en wordt daar waar mogelijk behouden. Dát is het milieu geworden, waar we zaken als wonen en werken aan toevoegen. En waar de aanvankelijke startups hun plek als scale-ups kunnen behouden.”

Om de diversiteit in het aanbod goed te bewaken, is binnen Strijp-S een plintenregisseur aangesteld. “Er zijn zoveel partijen betrokken bij het creëren van Strijp-S dat het belangrijk is een goede verdeling te maken in wat we waar willen gaan ontplooien. De jonge generatie, die midden in het gedruis van de stad wil zijn, geeft de voorkeur aan een levendige buitenruimte boven het traditionele huisje, boompje, beestje concept. De plint krijgt zo een steeds belangrijkere functie als ontmoetingsgebied en moet voor ieder wat wils bieden.

Strijp-S

– 27 hectare
– Looptijd: 2002-2035
– Appartementen en woningen: 3.500 tot 4.000
– Kantoor- en werkruimte: 100.000m2
– Voorzieningen: 60.000m2
– Parkeerplaatsen: 4.500
– Opdrachtgevers: VolkerWessels/SDK Vastgoed, Trudo, Woonbedrijf, Gemeente Eindhoven
– Gedelegeerd ontwikkelaar: SDK Vastgoed
– Website: www.strijp-s.nl

De aantrekkingskracht van Spoorzone Tilburg

MT-lid Mark Janssens is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Spoorzone in Tilburg. Dit voorheen afgesloten NS gebied bij het Centraal Station, waar treinen en locomotieven werden onderhouden, werd in 2011 openbaar. Janssens: “De infrastructuur in het gebied werd aangepast, waardoor het station twee zijdes kreeg. Door de ontwikkeling van het spoorzonegebied zijn de noordelijke en zuidelijke kant van de stad nu goed met elkaar verbonden. De combinatie wonen, werken, cultuur en horeca maakt van de Spoorzone echt een aantrekkelijk en levendig gebied.”

Industrieel erfgoed werd gerenoveerd en kreeg een nieuwe bestemming. De LocHal is daar een prachtig voorbeeld van. Janssens is voorstander van het behoud van industrieel erfgoed, maar het behouden moet geen doel op zich worden. “Werkomgevingen kun je prima realiseren in gerenoveerd erfgoed, met behoud van de ziel van het gebouw. Voor woonomgevingen is dat lastiger. Met wooncomplex Clarissenhof hebben we hoogwaardige en duurzame nieuwbouw gerealiseerd. En onlangs is gestart met de bouw van wooncomplex De Brabander, met 162 huurappartementen in verschillende prijssegmenten. Zo zijn we altijd op zoek naar de goede balans tussen oud en nieuw.”

Plan-t is het meeste recente pareltje in de Spoorzone Tilburg, dat eind september 2020 werd opgeleverd. Een nieuw multi-tenant kantoorgebouw met een enorme aantrekkingskracht. Optimaal bereikbaar door de nieuwe infrastructuur en de ligging direct aan het station. “Het gebouw is ontworpen om mensen te verleiden juist dáár te willen werken”, vertelt Mark Janssens. “Huurders kiezen zelf uit verschillende indelingen en inrichtingen. Op de schitterende begane grond zijn veel voorzieningen voor algemeen gebruik, zoals een kapper, een sportschool, een chill-room en een vernieuwend horecaconcept, met o.a. een dependance van sterrenrestaurant Monarh.”
Plan-t biedt plek aan zo’n 30 huurders. Er zijn nog enkele units beschikbaar.

Spoorzone Tilburg

– 13 hectare
– Looptijd: 2010-2030
– Appartementen en woningen: 2000
– Kantoor-en werkruimte: 50.000m2
– Voorzieningen: 40.000m2
– Parkeerplaatsen: 1.800
– Opdrachtgevers: VolkerWessels,
Gemeente Tilburg
– Gedelegeerd ontwikkelaar: SDK Vastgoed
– Website: https://www.spoorzonetilburg.nl

SDK Vastgoed

Samen geven we de toekomst vorm. Met innovatieve en uitdagende projecten creëren we leefomgevingen waarin de mens altijd centraal staat. Projecten waarin we ideeën daadkrachtig waarmaken, met een scherp oog op de toekomst. Geworteld in de bakermat van kennis, techniek, design en creativiteit maken we ruimte voor morgen.

Media

Contact gegevens SDK Vastgoed

info@sdkvastgoed.nl
040 250 43 80
Gegevens
Samenwerking
Media

SDK Vastgoed

Samen geven we de toekomst vorm. Met innovatieve en uitdagende projecten creëren we leefomgevingen waarin de mens altijd centraal staat. Projecten waarin we ideeën daadkrachtig waarmaken, met een scherp oog op de toekomst. Geworteld in de bakermat van kennis, techniek, design en creativiteit maken we ruimte voor morgen.

Contact gegevens SDK Vastgoed

info@sdkvastgoed.nl
040 250 43 80

Media

Er zijn geen samenwerking beschikbaar

Scroll naar boven