Recordjaar voor groeilocatie Atlaspark

Port of Amsterdam gaf het afgelopen jaar binnen Atlaspark 20 hectare uit, terwijl de totale uitgifte in het havengebied zelfs 40 hectare bedroeg. “Daarmee hebben een eerder jaarrecord verdubbeld,” zegt Francis de Wit, commercieel manager van Port of Amsterdam. “Gerenommeerde projectontwikkelaars en eindgebruikers hebben ons op het netvlies.” Zo ontwikkelt Borghese Logistics op Atlaspark een moderne logistieke campus met hoogwaardige distributiecentra, waarvan recentelijk 20.000 m2 is ingevuld met onder andere eindgebruiker Fiege Nederland.
Borghese logo

Fiege Nederland zocht vanwege groei hoogwaardige ruimte voor distributie en opslag in de nabije omgeving van de bestaande vestigingen in Zaandam. “Na een korte periode van rijp beraad kozen wij voor uitbreiding op Atlaspark,” zegt Niels Lindenbergh van Fiege. “Meer redenen dan alleen de korte afstand tot Zaandam lagen ten grondslag aan deze keuze. Atlaspark maakt deel uit van de regio zeehavens Amsterdam, die bestaat uit de havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en Velsen/IJmuiden. De Amsterdamse haven is daarvan veruit de meest omvangrijke en goed gefaciliteerd.

Logistieke campus

“Dit gebied kenmerkt zich ook door een relatief gunstige arbeidsfactor,” vervolgt Lindenbergh. “Dat heeft mede te maken met de diversiteit van de hier gevestigde ondernemingen. De afhandeling van e-commerce activiteiten in en rond onze vestigingen in Midden-Nederland laten op dat gebied een heel ander beeld zien. De factor arbeid is van groot belang voor het succes van de logistieke dienstverlening en speelt dan ook mee. De regio biedt goed personeel, dat bereid is om zich ­voor langere tijd te committeren. Daartoe bieden wij uiteraard aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Daarnaast bood de logistieke campus met BREEAM certificering ‘Very good’ van Borghese Logistics voor de activiteiten van Fiege snel het juiste beschikbare onderdak, volgens Lindenbergh. “Wij waren direct blij met de ontsluitingen voor onze containers vlakbij de Kaapstadweg en de goede bereikbaarheid. Ook het oplossingsgericht meedenken met onze ambities viel in goede aarde. Zo speelde de flexibiliteit in huurvoorwaarden een belangrijke rol bij onze keuze. Dankzij Borghese hebben wij op termijn ook uitbreidingsmogelijk­heden op Atlaspark. Dit nieuwe onderkomen is voor ons een tussenstap voor een grotere ontwikkeling.” Borghese heeft meer dan honderd jaar ervaring in het ontwikkelen van gebouwen die de tand des tijds doorstaan en een reputatie opgebouwd in panden die beantwoorden aan specifieke wensen van eindgebruikers met oog voor de omgeving.

Aantrekkingskracht

Rutger-Jan van Broekhoven, director Real Estate Development van Borghese Logistics, noemt Atlaspark de beste vestigingsplaats in de Randstad. “Het is in alle opzichten heel goed ingericht,” zegt hij. “Ons streven naar de realisatie van kwalitatief hoogstaande gebouwen komt overeen met de voordelen die dit BREEAM gecertificeerde, havengebonden bedrijvenpark biedt. Wij voorzagen de groei van de logistieke sector en de nu bewezen aantrekkingskracht van dit havengebied met zijn kansrijke arbeidspotentieel. Daarom ontwikkelen wij hier graag en dat doen we dus ook op eigen risico. Wij zijn actief op Atlaspark sinds 2010 en hebben nu nog zo’n 50.000 m2 distributieruimte beschikbaar voor nieuwe gebruikers. Vanaf het begin verwachtten wij veel van de directe nabijheid van de containerterminals en de strategische, multimodale ligging. De nieuwe Zijderoute, de verbinding tussen Euraziatische landen over water, weg en spoor, begint hier. Daarnaast bevindt de luchthaven Schiphol, van belang voor onder meer het vervoer van ‘spare parts’, zich op korte afstand.

Snel schakelen

Borghese Logistics hecht verder belang aan snel schakelen. “Dat kunnen wij op Atlaspark”, benadrukt Van Broekhoven. “Niet in de laatste plaats dankzij Port of Amsterdam, dat niet alleen een goede commerciële ondersteuning, maar ook een gerichte aanpak bewijst. Geen brug is het havenbedrijf te ver om oplossingen te kunnen bieden voor voorkomende vraagstukken. Dat betekent doorgaans alles uit de kast trekken in meedenken en -doen. Zo is bijvoorbeeld de locatie van de waterberging in zeer korte tijd verplaatst voor onze DC’s aan Kaapstadweg.

“Wat het arbeidspotentieel betreft konden wij uit eigen onderzoek concluderen dat er een grote ­cirkel rond Atlaspark is, waarbinnen bedrijven personeel kunnen werven,” zegt Francis de Wit van Port of Amsterdam. “De groei gaat hier geleidelijk; dat is een voordeel bij de invulling van vacatures. Wij zorgen er verder ook voor dat medewerkers hun werk goed kunnen bereiken, zowel per OV-bus als per fiets. Buiten de shifttijden biedt bovendien de Westpoortbus vervoer op maat.

Port of Amsterdam heeft het afgelopen decennium van het in totaal 140 hectare grote Atlaspark al meer dan 60% uitgegeven. De Wit: “Momenteel is nog circa 60 hectare beschikbaar voor nieuwe logistieke ontwikkelingen. Bij de uitgifte van kavels blijven we streng op de havengebondenheid van de bedrijfsactiviteiten.

Port of Amsterdam

De Amsterdamse haven maakt deel uit van de grootste ‘airport-seaport-city’ combinatie in Europa. Zowel lucht- en zeevracht, goederen- als personenvervoer komen hier bijeen. Al ruim 750 jaar deelt Port of Amsterdam overal ter wereld haar kennis en ervaring als internationale logistieke hub met een snel en efficiënt netwerk van binnenwateren, spoor en weg richting het Europese achterland. In 2018 realiseerde de havenregio een overslag van ruim 100 miljoen ton aan goederen, waarvan 82 miljoen ton in Amsterdam. Het havengebied biedt inmiddels bijna 70.000 banen.

Borghese Logistics

Borghese Logistics is onderdeel van Borghese/COD en ontwikkelaar van toekomstbestendig, multifunctioneel logistiek vastgoed. Daarnaast is de ontwikkelaar specialist in koel- en vries­opslag en hoogwaardig beveiligde panden (TAPA). Borghese Logistics blijft als beheerder actief betrokken bij de bedrijfsvoering en daarmee gepaard gaande huisvestingsvraagstukken van haar eindgebruikers.

Media

Contact gegevens Borghese Logistics

info@borgheselogistics.nl
(033) 246 40 10
Gegevens
Samenwerking
Media

Borghese Logistics

Borghese Logistics is onderdeel van Borghese/COD en ontwikkelaar van toekomstbestendig, multifunctioneel logistiek vastgoed. Daarnaast is de ontwikkelaar specialist in koel- en vries­opslag en hoogwaardig beveiligde panden (TAPA). Borghese Logistics blijft als beheerder actief betrokken bij de bedrijfsvoering en daarmee gepaard gaande huisvestingsvraagstukken van haar eindgebruikers.

Contact gegevens Borghese Logistics

info@borgheselogistics.nl
(033) 246 40 10

Media

Er zijn geen samenwerking beschikbaar

Scroll naar boven