Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Proptimize Ruimte om te groeien

In minder dan anderhalf jaar tijd verrees op het Schiphol Logistics Park langs de A4 het nieuwe multitenant distributiecentrum AMS Cargo Center I. Circa 34.000 m2 verdeeld over vijf flexibele units die grotendeels zijn verhuurd. Gezien het succes van deze ontwikkeling en de belangstelling uit de markt is Distri Development BV aan de overkant inmiddels gestart met de bouw van een tweede logistiek centrum: AMS Cargo Center II. De oplevering is naar verwachting begin december.

AMS Cargo Center I

De eerste drie huurders van AMS Cargo Center zijn Independent World Services (IWS), ViaEurope en Bonded Services, die in totaal voor circa 26.000 m2 aan huurovereenkomsten sloten. De resterende vierkante meters – ongeveer 8.000 – zijn nog beschikbaar voor verhuur.
Logistiek dienstverlener IWS is bij monde van directeur Richard Schrage zeer tevreden met de locatie en de faciliteiten. ‘Wij zitten met de 9.000 m2 die wij huren in het AMS Cargo Center op een geweldige plek langs de A4. Ons bedrijf is daardoor goed zichtbaar, wat wij zien als gratis reclame voor wat wij noemen ons onderscheidend vermogen. In onze luchtvrachtbranche is dat heel belangrijk. Een van onze klanten, ViaEurope, is zelfs meeverhuisd naar het AMS Cargo Center.

No-nonsens

Op zoek naar een nieuwe plek kwam IWS in contact met Distri Development, die de kennis en kunde over logistieke ontwikkelingen van Built to Build en Proptimize bundelt. Schrage zegt: ‘Deze ontwikkelaar zocht een partij om het project AMS Cargo Center mee te starten. Wij zijn toen met onze partner Sluyter Logistics ingestapt. En naar volle tevredenheid, moet ik zeggen.’ De contacten met Distri Development waren zeer prettig, ook nu nog heeft IWS contact met Michel Mulders en Joffrey Lagaunne, de drijvende krachten achter Distri Development. ‘Deze ontwikkelaars weten waarover ze het hebben. Ze hebben dus veel expertise in huis, gekoppeld aan een no-nonsensmentaliteit’, aldus Schrage.

IWS dat bijna 10 jaar bestaat is een logistieke dienstverlener met een scala aan diensten geconcentreerd rond de import en export van luchtvracht. ‘Denk aan vervoer, opslag en overslag van vracht waarin het nieuwe warehouse in AMS Cargo Center centraal staat’, ligt directeur Schrage toe. ‘Onze klanten uit de wereld van de luchtvaart en het transport zien IWS als één aanspreekpunt in de logistieke keten. Nu de economie floreert en wij een groter warehouse hebben voor de afhandeling van de luchtvracht groeit onze onderneming gestaag door.’

Doorgroeien

Ook tevreden over het AMS Cargo Center is Edward Witlox, directeur van Bonded Services. De logistieke dienstverlener huurt twee units van in totaal 11.000 m2 aan de Changiweg. ‘De explosieve groei in de e-commerce noodzaakte ons om op zoek te gaan naar een grotere bedrijfsruimte. Via een omweg kwamen we uit bij Proptimize waarmee we goede contacten hadden. Het AMS Cargo Center is een prima pand, met een dito aanrijdroute en een uitstekende beveiliging, en bijzonder geschikt voor onze business. We kunnen hier flink doorgroeien.’ Bonded Services legt zich toe op de opslag van kunst en op activiteiten voor cross-border e-commerce: het inklaren en verder distribueren van bestellingen die zijn gedaan bij Amazon, Alibaba en andere internationale webshops. De vracht komt via Schiphol naar het AMS Cargo Center waar de last mile-distributie binnen Europa wordt geregeld. ‘Daarnaast verzorgen we de postale verzending van bestellingen, een voor ons steeds belangrijker wordende markt. We zijn ook gestart met pick & pack-activiteiten waarvoor we tijdelijke opslagruimte inrichten in het AMS Cargo Center.’
Directeur Witlox kent Proptimize als een no-nonsens bedrijf waarmee je snel en informeel kunt schakelen. Kernachtig: ‘Ik vind de mensen daar pragmatisch, ondernemend, kundig en zeer professioneel.

AMS Cargo Center

Directeur Vincent van ’t Schip van vervoerder Rutges Cargo Europe in Nieuw-Vennep kijkt reikhalzend uit naar de oplevering van het complex aan de overkant van de Changiweg op het Schiphol Logistics Park. Daar verrijst AMS Cargo Center II waar zijn bedrijf en zusterorganisatie JM Logistics als eerste huurders een langjarige overeenkomst hebben gesloten voor 6.000 m2 warehouse met 82 opstelplaatsen voor vrachtwagens en trailers.
Vincent van ’t Schip is directeur/eigenaar van de twee logistieke bedrijven. Waar Rutges zich toelegt op het vervoer per truck van vracht uit de farmaceutische industrie, de high-value- en sensitive-sector en de ruimte- en luchtvaarttechniek, is JM Logistics ervaren in exceptioneel transport over de weg. Met de aanstaande verhuizing naar AMS Cargo Center II willen de twee bedrijven de volgende stap zetten in hun ontwikkeling. Dat betekent het aanbieden van de combinatie ‘wielen en vierkante meters’, zoals Van ’t Schip dat zegt. ‘We gaan dus ook logistieke activiteiten als warehousing en cross docking aanbieden, waarvoor zeker een markt is in de nabijheid van mainport Schiphol.’
De keuze voor AMS Cargo Center II heeft veel te maken met de uitstraling van de locatie onder de rook van de nationale luchthaven en langs de A4. Maar ook de grondpositie was belangrijk omdat er veel parkeerterrein nodig is voor de trucks en opleggers van de bedrijven. 

De samenwerking met Distri Development is goed bevallen. Van ’t Schip: ‘De ontwikkelaar verstaat de kunst om onze wensen en behoeften adequaat te vertalen. In ons geval ging het naast het warehouse (conform de TAPA FSR-norm) om het realiseren van een speciale truckwerkplaats, een trucksafe en opslag voor grote machines in het complex. Daarin heeft Distri Development slagvaardig gehandeld. Persoonlijk heb ik bewondering voor het tempo waarin AMS Cargo Center II wordt gebouwd, net zo rap als nummer 1. Dat kunnen ze goed bij Distri Development

In het kort

AMS Cargo Center I is een logistiek complex van 34.000 m2 dat is gerealiseerd volgens de BREEAM-standaard ‘Very Good’. Het multitenant distributiecentrum op het Schiphol Logistics Park kenmerkt zich door 35 docks, een maximale stapelhoogte van 12,2 m1, voldoende vloercapaciteit, ESFR-sprinklerinstallatie en ledverlichting.

De bouwwerkzaamheden voor AMS Cargo Center II aan de overkant zijn gestart in februari. Het logistieke complex wordt op 2 december dit jaar opgeleverd. Het zal dan ook een Breeam ‘Very Good’ certificaat hebben. Het distributiecentrum van ongeveer 32.000 m2 is onderverdeeld in zeven units die variëren in grootte. Additionele parkeerbehoefte kan worden ingevuld via het volledig omheinde parkeerterrein van 18.000 m2, geschikt voor 117 parkeerplaatsen voor vrachtwagens en/of extra parkeerplaatsen voor personenauto’s.

Beide logistieke complexen zijn ontworpen door DENC Architecten en ontwikkeld in een joint venture tussen Built to Build en Proptimize.

Meer informatie:

www.amscargocenter.nl
073 – 82 000 73
info@proptimize.nl

Logo Proptimize
Logo Build to build