Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Oostpoort Dordrecht Uitverkocht!

Bedrijventerrein Oostpoort in Dordrecht is uitverkocht. Het terrein van vijftien hectare werd in 2000 door VolkerWessels Grondparticipaties aangekocht. André Mijnster van KWS Infra was vanaf het begin betrokken bij het noodzakelijke bodemonderzoek, het maken van de plannen voor en het aanleggen van de infra.

Oostpoort is een ruim veertien hectare groot bedrijventerrein op een zichtlocatie naast de N3. Het is goed bereikbaar via land en water en relatief zware bedrijvigheid is er toegestaan. De eigen insteekhaven heeft een breedte van veertig meter, een diepgang van circa 3,5 meter en een kadelengte van ruim tweehonderd meter.

Onderzoek naar en kennis van bodemgesteldheid is een vak apart, zegt Mijnster. “Vijfhonderd meter naar links of rechts, kan al een wereld van verschil betekenen. En dan heb je nog de eisen die per gemeente verschillen. KWS Infra is regionaal vertegenwoordigd en weet overal de weg.”

Belangrijke vragen

“Wat is er noodzakelijk, welke mogelijkheden zijn er, wat is het benodigde budget, welke varianten kun je verzinnen; dat zijn de belangrijkste vragen waarmee je in eerste instantie aan de slag gaat. En omdat de bodem van Oostpoort een saneringslocatie is vanwege de energiecentrale die er stond, is het extra belangrijk dat de infrapartner over alle benodigde expertise en kwalificaties beschikt”, zegt Mijnster.

Infrapartner

KWS Infra heeft het hele terrein van 15ha onderzocht op onder meer aanwezige heipalen en bestaande kabels en leidingen, en heeft tevens de kades geïnspecteerd. Makelaar Dennis Dekker van Ooms Makelaars: “Het voordeel van KWS Infra als infrapartner was en is dat ze een totaaloverzicht hebben van het hele terrein. Ze weten wat er moet gebeuren en je hebt dus als koper direct een correcte offerte. De hele samenwerking is prima verlopen, niet alleen tussen ons, maar zeker ook richting de kopers.”

 

Aanvullende expertise

KWS Infra is decentraal georganiseerd en heeft veel lokale kantoren. Mijnster: “Het voordeel daarvan is dat we veel kennis hebben van de lokale situatie; van de locaties en van de belangrijkste stakeholders in een regio. Hierdoor kunnen we vroegtijdig meedenken en soms ook werkzaamheden combineren. Tegelijkertijd zijn we een groot bedrijf met veel specialismen in eigen huis. We kunnen snel schakelen als we aanvullende expertise nodig hebben. Binnen VolkerWessels beschikken we over brede kennis en ervaring op het gebied van grondwerken, bouw en logistiek. We leveren desgewenst een totaalplaatje, van kavelverkoop tot en met het turn-key opleveren van het vastgoed. Alles is mogelijk.”

Verkavelen

In eerste instantie werden er voor Oostpoort in 2002 plannen ontwikkeld met onder meer een megabioscoop, een winkelcentrum en een voetbalstadion. Een en ander bleef steken in de ideeënfase en uiteindelijk besluit de ontwikkelaar het terrein verkaveld op de markt te brengen. Voor het zoeken van gegadigden wordt Ooms Makelaars, partner in Dynamis, aangesteld. Niels Nijenhuis van KondorWessels Projecten trad op als gedelegeerd opdrachtgever. Nijenhuis: “Door een tegenvallende vraag naar grote kavels is als strategie bedacht om het gehele terrein te herverkavelen tot kleinere percelen die op maat werden afgestemd naar de behoefte van de koper.” Verkopend makelaar Dennis Dekker: “Vanaf 2016 begon het te lopen, toen Stedin als eerste een kavel afnam. Inmiddels zijn alle kavels verkocht.”

Meer informatie:

Oostpoort-dordrecht.nl