Hoogwaardig ontwikkelen rondom nieuwe Randstedelijke vervoersknoop

Arthur Jager

Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Hoogwaardig ontwikkelen rondom nieuwe Randstedelijke vervoersknoop

De Gemeenschappelijke Regeling (GR) Bleizo gaat van start met een qua functiemix integrale gebiedsontwikkeling rondom de nieuwe, Randstedelijke vervoersknoop op businesspark Prisma.  Marktpartijen krijgen bij de invulling van deze aan de A12 gelegen stationszone veel ruimte voor uiteenlopende initiatieven.

De bouw van NS Station Lansingerland-Zoetermeer is in volle gang. “Nu deze bijzondere vervoersknoop eind 2018 wordt opgeleverd, kan de ontwikkeling van het aanpalende gebied op businesspark Prisma beginnen,” bevestigt Nico Mol, projectmanager van GR Bleizo. “Deze direct aan de A12 gelegen stationszone heeft een omvang van 40 hectare. De invulling ervan staat nog niet vast, al zijn al wel de lokale wegen, de parkeergelegenheden en de aansluitingen op het rijks- en provinciale wegennet gerealiseerd. Ook zijn de uitgangspunten van het programma bekend. Met een samenhang van functies en hoge dynamiek willen we optimale vervoerswaarde bieden aan het knooppunt.” GR Bleizo is een samenwerking tussen de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer.

Integrale gebiedsontwikkeling

Qua functies zijn er voor de stationszone legio mogelijkheden,” vervolgt Mol. “Zo denken wij aan kantoren, onderwijsinstellingen, hotel- en congresfaciliteiten, leisure en ondersteunende horecafaciliteiten. Daarbij is het is essentieel om de functies in onderlinge samenhang te realiseren, zodat een integrale gebiedsontwikkeling ontstaat. Met de bouw van het vervoersknooppunt en de ruimte die we hebben om hier een volwaardig programma te ontwikkelen, kunnen we marktpartijen uitstekende toekomstkansen bieden.  De omgeving is ultramodern en duurzaam. We hebben een fraaie uitstraling voor ogen met hoogwaardige stedelijke voorzieningen en iconische gebouwen, die de status van ‘Poort naar de Haaglanden’ waardig zijn.

Toekomstbestendig

De nieuwe Randstedelijke vervoersknoop biedt zowel reizigers als vestigers enorme voordelen, volgens Edwin Klop, accountmanager bedrijventerreinen van GR Bleizo. “Het nieuwe station verbindt verschillende OV-netwerken,” licht hij toe. “Dat betekent  allereerst reistijdwinst. Alleen al voor zo’n 70.000 inwoners van Lansingerland en Zoetermeer kan deze winst oplopen tot 25 minuten. Met dit knooppunt is ook een groter deel van de Haaglanden en de stadsregio Rotterdam met het openbaar vervoer bereikbaar. Bovendien wordt de aansluiting met Midden-Nederland sterk verbeterd. Daarnaast kunnen automobilisten files op de A12 ontlopen, dankzij de Park & Ride voorzieningen aan beide zijden van de snelweg. De vele en frequente overstapmogelijkheden, de efficiënte fiets- en voetgangerstracé’s en de diverse halten op businesspark Prisma zijn een antwoord op de mix aan mobiliteitsbehoeften van het gebied en de omliggende regio.

De openbare ruimte van het knooppunt vormt verder een niet alledaagse, plezierige ervaring. Klop: “Het hoge plateau, dat de A12 overbrugt, krijgt het karakter van een laan. Bomen, hagen en gras zorgen voor een warme, groene uitstraling. De combibrug verbindt alle functies van de vervoersknoop. Verder veraangenamen aanvullende bezoekersfuncties zowel een kort als langer verblijf.

‘Poort naar de Haaglanden’

Lansingerland en Zoetermeer krijgen in december 2018 een bijzondere vervoersknoop, die reizigers binnen én buiten de regio vele pluspunten biedt. Deze ‘Poort naar de Haaglanden’ maakt onderdeel uit van businesspark Prisma. Een omvangrijk, van groen voorzien viaduct over de A12 verbindt hier straks trein, RandstadRail (verlengde Oosterheemlijn), bus (ZoRo-lijn, Qliner Midden-Nederland), auto en fiets. Naast de vele overstapmogelijkheden in een aangename, veilige omgeving met toenemende levendigheid en vertier biedt de vervoersknoop voldoende fietsenstallingen en 700 gratis parkeerplaatsen. Dankzij de uitstekende OV-alternatieven wordt sneller reizen tussen Gouda, Zoetermeer, Rotterdam en Den Haag mogelijk. NS Station Lansingerland-Zoetermeer gaat naar verwachting 10.000 in- en uitstappers per dag verwerken. 

Perspectief

Zonder twijfel biedt het aan de A12 gesitueerde NS Station Lansingerland-Zoetermeer toekomstige vestigers in de stationszone van Prisma, maar ook bedrijven die zich huisvesten op het overige deel van businesspark Prisma aanzienlijk perspectief. Klop: “Medewerkers, bezoekers, maar ook goederentransport profiteren van deze ontwikkelingen, die alles in zich hebben om gezamenlijk uit te groeien tot een toplocatie. Hier liggen kansen voor projectontwikkelaars, beleggers en eindgebruikers die ter plaatse een toekomst zien voor gerenommeerd ondernemerschap en binnen een compact, levendig kantorenmilieu. Het knooppunt leent zich ook bij uitstek voor toegevoegde recreatieve activiteiten op loopafstand van het station. Dat kunnen beweegactiviteiten, een attractiepark, maar bijvoorbeeld ook een casino zijn in combinatie met aantrekkelijke horecagelegenheden.” GR Bleizo speelt onder meer in op de mogelijkheden voor schaalvergroting en clustering in combinatie met voor alle partijen interessante publiekstrekkers.

Klop en Mol nodigen de markt uit om met passende, duurzame initiatieven te komen voor de ontwikkeling van het stationsgebied. Zij zijn graag bereid om hierover in gesprek te gaan en plannen effectief te helpen aansluiten op de bestaande omgeving. Daarnaast is er op businesspark Prisma nog volop ruimte beschikbaar voor meer reguliere, intensieve en logistieke bedrijvigheid.

Prisma

Prisma is een pal aan de A12 gelegen businesspark met een centrale ligging in de Randstad tussen Lansingerland en Zoetermeer. Van de totale omvang van 120 hectare is inmiddels ruim de helft uitgegeven aan gebruikers, waaronder grootschalige logistieke dienstverleners ALDI en Hoogvliet. Ook MRC Transmark en Hello Fresh kozen voor een respectievelijk Europees en nationaal distributiecentrum op Prisma. Naast uiteenlopende logistieke mogelijkheden is er ruimte voor reguliere en – nabij het kassengebied – agro gelieerde bedrijvigheid. De momenteel nog beschikbare kavels variëren van 1.000 m2 tot 10 hectare.

De segmentering binnen de nu van start gaande, 40 hectare grote gebiedsontwikkeling, die grenst aan de nieuwe vervoersknoop op Prisma, is gericht op invulling met hoogwaardige stedelijke voorzieningen, bezoekersfuncties, leisure, horeca en reguliere bedrijvigheid. 

Meer informatie:

Gemeenschappelijke Regeling (GR) Bleizo
Prismalaan West 1,
2665 PC Bleiswijk
Postbus 111,
2665 ZJ Bleiswijk

Edwin Klop,
accountmanager bedrijventerreinen
06 – 337 186 84
e.klop@bleizo.nl

Nico Mol,
projectmanager gebiedsontwikkeling
06 – 535 141 45
n.mol@bleizo.nl

www.bleizo.nl

Nico Mok
Edwin Klap