Leidsche Rijn Centrum: Nieuw stadshart krijgt steeds meer vorm

Utrecht groeit naar verwachting de komende twintig jaar met ruim honderdduizend inwoners. De ontwikkelingen in Leidsche Rijn Centrum moeten die groei in belangrijke mate faciliteren met nieuwe woningen, retail, horeca, kantoren en maatschappelijke voorzieningen.

Jeen Kootstra, gebiedscoördinator Leidsche Rijn Centrum en projectmanager bij de gemeente Utrecht: “Van oudsher heeft de stad één centrum. Vanwege de groei van de stad willen we dat spreiden en nieuwe knooppunten creëren, doorontwikkelen naar een stad met meerdere centra.”

Cultureel hart

Leidsche Rijn Centrum is daarvan een voorbeeld met een centrumprogramma van 800.000 vierkante meter dat onder meer voorziet in ruim 5.000 nieuwe appartementen, van sociale huur tot middensegment en dure penthouses. “Leidsche Rijn Centrum is het economisch hart van Leidsche Rijn.” De gemeente investeert in de infrastructuur en de openbare ruimte en maatschappelijke voorzieningen, zoals een bibliotheek. “Als je een nieuw centrum ontwikkelt, dan hoort daar ook een cultureel hart bij. Het Berlijnplein maakt deel uit van de cultuur-as van Leidsche Rijn Centrum waar ruim 9.000 m2 moet komen voor culturele activiteiten en creatieve bedrijvigheid. We werken nu toe naar de investeringsbeslissing voor deze ontwikkeling.” Vooruitlopend daarop wordt door de gemeente de Stadstuin gerealiseerd, een fraai park met daaronder werfkelders met onderwijsruimtes en plek voor urban dancegroepen.

Toename in/uitstappers

Leidraad bij alle ontwikkelingen in de stad is de visie die Utrecht hanteert: het realiseren van een klimaatneutrale stad en gezond stedelijk leven met een focus op openbaarvervoersknooppunten waar meerdere vervoersmodaliteiten samenkomen. In Leidsche Rijn is dat het geval: Station Utrecht Leidsche Rijn is een Randstadspoorhalte aan de spoorlijn Utrecht richting Den Haag en Rotterdam. Kootstra: “We zien het aantal in- en uitstappers enorm toenemen. Het is een van de snelst groeiende stations van Nederland en met veel potentie. Het station is zo ontwikkeld dat er eenvoudig een intercityperron bij kan.”

Helix

Gebiedsontwikkelaar AM ziet de potentie van het gebied en ontwikkelde het plan Helix, een multi-tenant kantoorgebouw van 10.000 m2 aan het Reykjavikplein. De bouw startte in februari en ondanks de coronaperikelen verloopt alles volgens planning, vertelt Levi Boerman van AM. “We verwachten nog steeds op 1 mei volgend jaar op te leveren.” Helix is ontworpen als healthy urban living en working space door architect Paul de Ruiter, die bekend staat om zijn oog voor gezondheid en duurzaamheid. Het gebouw wordt opgeleverd met een WELL Gold certificaat.

Spiraaltrap

Boerman: “Duurzaamheid is een speerpunt
van AM. Daarnaast stellen wij de werknemer centraal; hij moet zich thuis voelen in zijn werkomgeving. Het serieus nemen van de gezonde levensstijl van mensen is niet alleen het ­omarmen van vitaliteitsprogramma’s, maar is ook het ­creëren van een omgeving waarin ­mensen gezond blijven: fysiek, sociaal en ­mentaal. De gebouwde ­omgeving is onderdeel van de oplossing. Dat doen we door een prettige werkomgeving te creëren, met grote flexibele vloervelden, een goed binnenklimaat en een verbindend element, zoals bij Helix de grote spiraaltrap in het atrium die uitnodigt tot bewegen. Natuurlijk is er een lift, maar die hebben we een beetje verstopt.” Hiermee speelt het ontwerp in op de toenemende behoefte van huurders en gebouweigenaren naar gezond stedelijk werken in een toekomstbestendige omgeving op een goed bereikbare locatie.

AM, Inspiring Space

Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. Als betrokken gebiedsontwikkelaar plaatst AM maatschappelijke uitdagingen in het hart van het ontwikkelingsproces. AM richt zich op de thema’s ‘Gedurfde duurzaamheid’, ‘Inclusieve stad’, ‘Healthy urban living and working’, ‘Stad- en gebiedmaker’ en ‘Gelukkig leven’. AM ontwikkelt op basis van conceptuele kracht, innovatie en intensieve samenwerking met belanghebbenden.

Levi Boerman

Duurzame impact

Principal Real Estate Europe was al snel enthousiast over Leidsche Rijn Centrum en Helix en kocht het gebouw aan. Tia van Beek van Principal: “Wij zijn een investeerder die graag duurzame impact realiseert conform het ESG (Environment, Social and Corperate governance) investment principe. Deze locatie, dit gebouw en deze huurders voldoen daar in alle opzichten aan. De mixed use-omgeving, het ov-knooppunt, het Well-gecertificeerde kantoorgebouw; als investeerder heb je dit daarom graag in je portefeuille. Deze locatie bewijst zichzelf, ook in de tijd van Corona. De bouwer bleef bouwen, de huurders bleven komen en zijn content; dit is een prachtige plek.”

Principal Real Estate Europe

Principal Real Estate Europe is onderdeel van de Principal Financial Group, gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen. Principal Real Estate Investors beheert en adviseert wereldwijd $ 82,9 miljard aan vastgoedactiva (vanaf 30 juni 2020). De groep is actief in alle vier de kwadranten en biedt mogelijkheden in zowel de publieke als de private investeringskant en zowel in equity als in debt. In Europa opereert Principal Real Estate Europe vanuit kantoren in Londen, Frankfurt, Amsterdam, Parijs, Lissabon, Luxemburg, Madrid en Milaan, met meer dan honderd medewerkers die de onroerendgoedportefeuille in heel Europa beheren.

Hotel Aloft

Being ontwikkelt in samenwerking met architectenbureau OZ een hotel en een kantoorgebouw aan het Brusselplein. Het 244 kamer tellende hotel Aloft krijgt een WELL Gold Certificering. “Het hotelconcept stelt gezondheid en welzijn centraal,” vertelt Maurits Hattink van Being. “We willen een uitnodigende plek creëren waar bezoekers, medewerkers, buurtbewoners en reizende voorbijgangers gezond en comfortabel verblijven, werken en ontspannen.”

Kantoorgebouw Leidsche Werf

Vlak naast Aloft verrijst kantoorgebouw Leidsche Werf. Een smart building van 12.500 m2 met kantoren en horeca, gericht op een optimale gebruikerservaring. Sensoren verzamelen informatie over werkomgeving: van klimatologische omstandig­heden tot de bezettingsgraad van vergaderruimtes. Hattink: “Met Leidsche Werf realiseren we een toekomstgericht kantoorgebouw dat inspeelt op de constant veranderende eisen van uiteenlopende gebruikers, functies en activiteiten.”

Andere ontwikkelingen

Behalve de al genoemde ontwikkelingen lopen meerdere woningbouwtenders en gaan binnenkort nog diverse projecten in aanbouw, waaronder diverse appartementengebouwen, eengezinswoningen, scholen en horeca-initiatieven- Het ‘verticale dorp’ MARK is ook noemenswaardig met drie hoge torens tot 140 meter. Bij al deze projecten staan de toepassing van duurzame energie, duurzaam materiaalgebruik, circulariteit, duurzame mobiliteit, groen en ecologie centraal.

Leidsche Rijn is nog niet af

Kootstra: “Leidsche Rijn Centrum is volop in beweging. We kiezen nadrukkelijk voor mooie architectuur, met architecten van naam, waarbij de menselijke maat voorop staat. Bijvoorbeeld door pandsgewijze architectuur, zodat er veel variatie ontstaat en het lijkt alsof dit centrum natuurlijk is gegroeid. Veel mensen denken dat Leidsche Rijn Centrum bijna af is, maar slechts een kwart is opgeleverd. Het gaat wel hard nu: zo’n tachtig procent van het bouwprogramma is nu in ontwikkeling of in aanbouw. Dit soort aantrekkelijke locaties willen we intensiveren, waarbij verblijven en ontmoeten in een hoogwaardig ingericht gebied met duurzame gebouwen centraal staat.

Being

Als onderdeel van een nieuwe generatie ontwikkelaars heeft Being de ambitie om het anders te doen. We ontwikkelen duurzame gebieden die mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen. Omgevingen die gemeenschapszin en groei stimuleren, en waar iedereen zich goed voelt, zowel mentaal als fysiek.

Leidsche Rijn Centrum

Media

Contact gegevens Leidsche Rijn Centrum

info@leidscherijncentrum.nl
Gegevens
Samenwerking
Media

Leidsche Rijn Centrum

Contact gegevens Leidsche Rijn Centrum

info@leidscherijncentrum.nl

Media

Er zijn geen samenwerking beschikbaar

Scroll naar boven