Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Laarberg: ruimte voor bedrijven in de eiwitketen

De maakindustrie, agrofood en duurzame energie. Het zijn de drie pijlers onder het bedrijvenpark Laarberg in het oostelijke deel van de Achterhoek. Met het vorig jaar geopende Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek (PEO) klopt Laarberg nadrukkelijk op de deur van productiebedrijven die een rol (willen) spelen in de eiwitketen.
“Wij zien goede kansen voor de biobased economy in Oost-Nederland.

Op Laarberg, een private gebiedsonderneming gesteund door de gemeenten Berkelland en Oost Gelre, zijn de krachten gebundeld om de concurrentiepositie van de Achterhoekse regio te waarborgen en te verbeteren. De maakindustrie, traditioneel goed vertegenwoordigd in Oost-Nederland, en de agrofoodsector zijn belangrijke doelgroepen, evenals bedrijven uit de circulaire en duurzame sector.

Arthur Borst, directeur van Laarberg, somt een aantal pluspunten van het bedrijvenpark op: “We hebben ruime kavels vanaf 5.000 m2 beschikbaar en vestigingsmogelijkheden voor ondernemingen tot en met milieucategorie 5.1. Bijkomend voordeel is de erfpachtregeling die wij kunnen hanteren, waardoor de investering van nieuwe ondernemingen beperkt kan blijven. Verder heeft Laarberg naast uitstekende faciliteiten een professioneel team dat nieuwkomers op het bedrijventerrein helpt met het realiseren van hun vestiging en met het verkrijgen van vergunningen. Eenmaal hier gevestigd, profiteren de nieuwe ondernemingen van de sterke maakindustrie, de krachtige agrarische sector in de Achterhoek en Twente en het grote technisch arbeidspotentieel. Daar komt bij dat het onderwijsklimaat in onze regio gericht is op de behoefte van het bedrijfs­leven. Kortom, bij ons is volop ruimte om te ondernemen.

Neem je de ruimte letterlijk, dan betekent dat concreet dat het bedrijventerrein in Groenlo van de 65 hectare er nog de helft beschikbaar heeft. Borst: “De 25 hectare van fase 1 zijn vrijwel allemaal uitgegeven. Voor fase 2 is de uitgifte inmiddels gestart. Regionaal gezien is Laarberg een groot bedrijventerrein, dé locatie voor innovatieve, toekomstgerichte ondernemingen.” Hij benadrukt dat het ligt aan de nieuwe N18, de ‘levensader’ van de Achterhoek die de wegverbinding vormt met het achterland en via de aansluiting op de A35 ook met Duitsland. “En Laarberg krijgt een eigen afslag op de N18, zodat het park logistiek gezien heel goed bereikbaar is.

Agrarische sector

Het bedrijf Mueller BV, expert in warmtewisseling en de productie van vloeistofopslagtanks (waaronder agrarische melktanks) is een van de nieuwe bedrijven die voor Laarberg heeft gekozen. De Nederlandse tak van de Amerikaanse Paul Mueller Company voegt haar vier verschillende locaties inclusief het hoofdkantoor samen tot één bedrijf. Dat betekent dat op Laarberg een nieuwe productiehal van 18.000 m² en een hoofdkantoor van circa 2.500 m² komen die in februari 2018 worden opgeleverd. De clustering moet voor betere onderlinge samenwerking en synergie zorgen bij Mueller dat circa 275 medewerkers heeft. “Het prima arbeidspotentieel en -moraal hier in de Achterhoek en de binding

Christiaan Kats
Arthur Borst
Hans Derksen