Heembouw ontzorgt Hordijk Verpakkingen

Op de laatst overgebleven voormalige akkergrond aan de Zaanse Daalderweg komen straks de werelden van productie, plastic en recycling bij elkaar. In opdracht van Hordijk Verpakkingen in Zaandam realiseert Heembouw daar een nieuwe, grote productielocatie voor kunststof verpakkingen. De plastic bakjes en deksels die hier geproduceerd gaan worden, zijn recyclebaar, en misschien wel grondstof voor nieuwe verpakkingen later.

Het nieuwe bedrijfspand van Hordijk, dat is ontworpen door het inhouse architectenbureau van Heembouw, omvat een hal van in totaal 22.500 m2 en een kantoor van circa 1.300 m2. De plek aan de Daalderweg ligt tegenover de bestaande productielocatie van Hordijk. De onderneming ontwerpt en produceert al decennialang kunststof verpakkingen voor verschillende bedrijfstakken in binnen- en buitenland, en heeft zich gespecialiseerd in verpakkingen voor (verse) voedingsmiddelen. De gesneden groenten, vlees- en viswaren, tapas, noten, verse kruiden etc., zitten in de meeste gevallen in een kunststof verpakking van Hordijk. Als marktleider met 1,7 miljard verpakkingen per jaar maakt het Zaanse bedrijf een sterke groei door. Reden waarom er dringend behoefte is aan uitbreiding van de capaciteit voor de folieproductie en het thermovormen.

Voorproefje

Het ontwerp van het nieuwe bedrijfspand kenmerkt zich door een zogezegd uitkragend kantoorvolume aan de zuidoosthoek van het pand, pal langs de kanaalkade en met uitzicht over het naastgelegen Noordzeekanaal. “De felrode kleur zorgt, in contrast met het zwartgrijze volume, voor een no-nonsense uitstraling en geeft zo aan de buitenzijde al een voorproefje van het bedrijf Hordijk”, schetst architect Diederik de Jonge van Heembouw Architecten. De productielocatie is voorbereid op de nieuwe-energietoekomst met warmtepompen, circa 6.000 zonnepanelen en geen gasaansluiting. De bestaande en de nieuwe energie-intensieve fabriek van Hordijk zullen via een ondergrondse verbinding van leidingen voor lucht, water, stroom en data met elkaar verbonden zijn. Technisch directeur Fons Groenen spreekt liefkozend over de navelstreng tussen de twee locaties aan de Daalderweg. Over de reden waarom Hordijk voor Heembouw heeft gekozen zegt hij: “Heembouw heeft de expertise in huis om ons in het hele proces professioneel te ontzorgen. Van schetsontwerp tot omgevingsvergunning. Daarnaast hanteert Heembouw een werkwijze die voor een snelle realisatie van ons bouwproject zorgt.” Groenen verwacht de oplevering van de nieuwe productielocatie in juni 2020.

Hordijk Verpakkingen

Hordijk Verpakkingen is een onderdeel van de Hordijk Groep en ontwerpt en produceert kunststof verpakkingen voor verschillende bedrijfstakken in binnen- en buitenland, met de nadruk op grote en kleine verpakkingen voor voedingsmiddelen en personalcareproducten. Hordijk Verpakkingen beschikt over twee ethermovormfabrieken in Zaandam, en een spuitgiet- en extrusieblaasfabriek in ZevenhuizenDoor de uitgebreide kennis en ervaring op deze vakgebieden weet Hordijk in te spelen op de specifieke wensen van haar klanten. Hordijk is aangesloten bij PlasticPact NL. Dat is een initiatief van verschillende bedrijven, organisaties en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met het ondertekenen van het PlasticPact committeren de inmiddels meer dan 80 deelnemers zich aan de doelstelling voor 20 procent minder plastic in 2025, de inzet van minimaal 35% gerecycleerd materiaal en de toepassing van louter recycleerbare materialen.. “Zo zorgen we voor minder plastic afval, een beter milieu en minder CO2-uitstoot. We leveren hiermee als koplopers een belangrijke bijdrage aan het Klimaatakkoord”, aldus de PlasticPact-deelnemers.

Vooroplopen

“Heembouw wil vooroplopen als het gaat om het bouwen met biobased, circulaire en hergebruikte bouwmaterialen”, stelt commercieel directeur Rinus Verhey. “Het betekent wel dat je soms een stapje terug moet doen om de aansluiting te behouden bij de markt. Ook is een internationaal meet- en normeringssysteem nodig om te bepalen hoe we de materialen moeten kwalificeren, zodat we allemaal over hetzelfde praten.” Verhey merkt in de praktijk dat klanten niet meteen op het spoor zitten van het ‘anders’ bouwen. “We moeten vaak eerst de knop bij de klant aanzetten om na te denken over bijvoorbeeld biobased houtvezelplaten met afbreekbare lijm, circulaire metselstenen of granulaat en hergebruikte bouwelementen. In Limburg starten we met de bouw van een distributiecentrum dat uit hoogwaardig staal wordt opgetrokken, waarvan de delen in een meccano-achtig concept later uit elkaar gehaald kunnen worden. Het is een proef als een mooi voorbeeld van circulair bouwen”, weet Verhey.

Donorpand

Architect De Jonge vult aan dat Heembouw Architecten het proces van ontwerpen uiteindelijk zo wil inrichten, dat bijvoorbeeld het toepassen van grote volumes van hergebruikte bouwelementen als kozijnen, deuren en puien uit een donorpand standaard in het ontwerp zitten. Hij verwacht ook dat in de toekomst gaandeweg hout vaker zal worden toegepast dan staal of beton in constructies. “Voor Hordijk waren biobased, circulaire of hergebruikte materialen in de nieuwbouw niet aan de orde. Wel wordt in de nieuwe fabriek gebruik gemaakt van 100% groene energie door het gebruik van zonnepanelen en heeft 0% schadelijke uitstoot. Grote kans dat in de volgende generatie bedrijfsgebouwen van Hordijk biobased, circulaire of hergebruikte materialen gebruikt gaan worden”, aldus de architect

Heembouw Architecten

Heembouw Architecten is het architectenbureau van Heembouw. Het werd in 1996 opgericht vanuit de filosofie dat de onderneming als ontwerpende bouwer het beste antwoord kan geven op de integrale vraagstukken van haar klanten. Inmiddels is Heembouw Architecten uitgegroeid tot een volwaardig bureau met ruim 30 architecten, REVIT-modelleurs en een interieurafdeling. Met als gezamenlijke drijfveer het creëren van plekken waar mensen willen zijn, ontwerpt het een breed scala aan bedrijfspanden, kantoren en woningen die – samen met Heembouw – gerealiseerd worden. Of het nu gaat om een productiefabriek, een binnenstedelijk woningproject, een omvangrijk distributiecentrum of een kantoor, de ambitie van de architecten is om er iets onderscheidends van te maken.

Heembouw

Wij creëren plekken waar mensen willen zijn. Dat is onze drijfveer, dat is waar wij ’s ochtends ons bed voor uit komen. Samen met onze collega’s en leveranciers zetten wij al onze kennis en ervaring in om voor onze klanten een woon- of werkomgeving te creëren en realiseren, waar ze zich thuis voelen.

Media

Contact gegevens Heembouw

holding@hordijk.nl

Samenwerking

Gegevens
Samenwerking
Media

Heembouw

Wij creëren plekken waar mensen willen zijn. Dat is onze drijfveer, dat is waar wij ’s ochtends ons bed voor uit komen. Samen met onze collega’s en leveranciers zetten wij al onze kennis en ervaring in om voor onze klanten een woon- of werkomgeving te creëren en realiseren, waar ze zich thuis voelen.

Contact gegevens Heembouw

holding@hordijk.nl

Media

Samenwerking

Scroll naar boven