Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

GiesbersGroep, Arnhem Park15 zet de trend

Op het straks trimodaal ontsloten Park15 is de bouw van het grootste en meest duurzame distributie­centrum van Lidl Nederland gestart. Met deze vestiging zet Lidl de trend door die op het ultramoderne Park15 ontstond met de realisatie van een Europees distributiecentrum (EDC) van Nabuurs Supply Chain Solutions in 2016. Deze logistieke dienstverlener gebruikt de 62.000 m2 grote turn-key oplossing van GiesbersGroep als ‘shared service center’ voor foodgiganten Kraft Heinz, Mars en Nutricia, maar ook SCA.

Lidl streeft op Park15 naar de hoogst haalbare internationale BREEAM score, volgens Jay Lelie, business developer voor Park15 binnen GiesbersGroep in Arnhem. “De sector agrofood is van oudsher sterk vertegenwoordigd in Gelderland met vele land- en tuinbouw-, vee- en fruitteeltbedrijven,” zegt hij. “Ook bedrijven in de daaraan verwante voedingsmiddelenindustrie, zoals Mead Johnson, Bakker Bart en Nutricia, hebben hun wortels in deze regio. De aanwezigheid van deze grote spelers heeft een positieve ­economische werking en stimuleert de regionale vestiging van partijen in onder andere de maak- en verpakkingsindustrie. Daarnaast richten logistieke dienstverleners, zoals Nabuurs, Cornelissen Transport en HSF zich steeds meer op de logistiek van geconditioneerde voedingsmiddelen om deze partijen zo goed mogelijk te faciliteren.”
Lelie wijst erop dat Park15 zich niet ver bevindt van zowel de Wageningen Universiteit & Research (WUR), als de Radboud Universiteit Nijmegen (RU). “Deze universiteiten, maar ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en ROC’s in de regio richten zich steeds meer op deze sector en bieden opleidingen op het gebied van agro-industrie, microbiologisch onderzoek en food & biobased research,” zegt hij. “Een ander voorbeeld is het R&D centrum van Kraft Heinz in Nijmegen, dat nauw samenwerkt met de RU en WUR. Gelderland is economisch gebaat bij deze trend, die de regionale werkgelegenheid bevordert.

Europees prototype

Park15 manifesteert zich als het Europese prototype van een nieuwe generatie bedrijvenparken. Het in Overbetuwe, pal aan de verkeersader A15 gesitueerde bedrijvenpark beantwoordt niet alleen aan de behoefte aan grootschalige kavels op een uitstekende uitvalsbasis, maar ontwikkelt zich daarnaast bovengemiddeld toekomstbestendig. Lelie: “Agrofoodbedrijven werken veel met geconditioneerde koel- en vriesruimten en verbruiken veel energie. Daarin kan Park15 voorzien met de geplande windmolens en uit het zicht geplaatste zonnepanelen. Zo zijn er plannen voor een zonneveld van 60.000 m2 op het dak van het volgende warehouse. De subsidie hiervoor is al verkregen. Daarnaast wordt ook ingezet op onderlinge samenwerking binnen het park. Warmte die koel- en vriescellen afgeven en bedrijven zoals Lidl hiermee over hebben, kunnen andere bedrijven bijvoorbeeld weer benutten.

De Provincie Gelderland heeft met Logistics Valley vier programmalijnen ontwikkeld ter verdere versterking van het provinciale vestigingsklimaat. De accenten liggen onder meer op: - campusconcept arbeidsmarkt; - voldoende kavelaanbod en trimodale ontsluiting; - bundeling goederenvervoer en management via ICT oplossingen; - innovatie en duurzaamheid. Het programma krijgt gestalte via een projectmatige aanpak, waarbij Park15 op alle fronten een belangrijke plaats inneemt.Logistics Valley is een samenwerkingsverband van de Logistieke Hotspots Gelderland LEC Regio Nijmegen en Liemers, Provincie Gelderland en de regionale investeringsmaatschappij Oost N.V.

Vestigingsklimaat

Fase 2

De bouw van het volgende ‘built to suit’ warehouse op kavel 3, dat een vloeroppervlak biedt van 64.000 m2, kan met de recentelijk verkregen omgevingsvergunning direct van start, volgens Lelie. “We zijn al in gesprek met verschillende logistieke dienstverleners en verladers,” geeft hij aan. “Binnen fase 2 is GiesbersGroep verder bezig met de voorbereidingen voor de realisatie van een ruim 100.000 m2 groot warehouse voor één grote of meerdere gebruikers op kavel 4. De kavel is bijna 16 hectare groot. De omgevingsvergunning hiervoor verwachten we in het eerste kwartaal van 2018.

Ontsluiting

Naast de ligging aan een eigen op- en afrit van de A15, met snelle aansluiting op de A50, onderscheidt Park15 zich met de nabijheid van de Waal, de grootste arm van de Rijn en één van de belangrijkste waterwegen van Nederland. Lelie: “Zo biedt de snelle connectie met de Barge Terminal Nijmegen (BCTN) – met een kade van 310 meter – een dagelijkse verbinding met de havens van Rotterdam, Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. BCTN speelt ook in op de sector agrofood via hun ‘reefer service’ met geconditioneerde containers.

Nog een belangrijke schakel in de logistieke corridor volgt met de komst van de Rail Terminal Gelderland (RTG) op vijf minuten rijafstand van Park15. “De Provincie Gelderland ontwikkelt daarmee aan de Betuwelijn tussen Rotterdam en Duitsland een plek voor het laden en lossen van containers. Naar verwachting gaat de RTG open in 2019. De goederentreinverbinding met Duisburg maakt het mogelijk om vervolgens continentale vracht te vervoeren naar het Europese achterland en Azië. Vervoer over spoor is sneller dan zeevracht en minder kostbaar dan luchtvracht. De RTG is dus een regelrechte aanwinst voor Agrofoodbedrijven die zich vestigen op Park15. Het geeft ze de mogelijkheid om te kiezen uit modaliteiten die het best passend zijn bij bijvoorbeeld houdbaarheidsdata,” aldus Lelie. 

GiesbersGroep bundelt zes, in bouw en projectontwikkeling actief zijnde ondernemingen in Arnhem, Nieuwegein, Rotterdam en Wijchen. Deze zelfstandig en decentraal georganiseerde bedrijven vormen een hecht netwerk, dat onderling continu kennis en vaardigheden uitwisselt. GiesbersGroep werkt voor een diversiteit aan bedrijven en instellingen, wooncorporaties en –consumenten, beleggers en overheden.

Giesbers Groep

Meer informatie:

GiesbersGroep BV
Jay Lelie MSc,
business developer Park15
Zijpendaalseweg 53a,
6814 CD Arnhem
026 – 446 14 00
06 – 1251 3832
jay@park15logistics.com

www.park15logistics.com

JM-Jay-Lelie