Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

food businesspark | Centraal perspectief in Regio FoodValley

Ruimte voor zwaardere milieucategorieën in Ede

Onder het motto ‘Samen bereiken we meer’ werkt Ede, als onderdeel van Regio FoodValley, samen met een zevental omliggende gemeenten mee aan de ontwikkeling van hét Agrofood centrum van Europa. Deze internationale topregio heeft mondiale aspiraties op het gebied van kennis van duurzame, gezonde voeding en innovaties. Ede kan de groeiregio onder meer faciliteren met toegevoegde ruimte voor onderzoek, voedselproductie en -verwerking.

Ede voelt zich medeverantwoordelijk voor het voedselvraagstuk en de voedselveiligheid, volgens Willemien Vreugdenhil, wethouder Economische Zaken van de gemeente Ede. “We werken samen om te komen tot duurzame oplossingen. De ambities van Regio FoodValley passen bij Nederland. Tenslotte zijn we het tweede voedsel exporterende land ter wereld – volgend op de VS, een land dat 270 keer zo groot is. Dat betekent dat we met ons beperkte nationale grondoppervlak in staat zijn tot baanbrekende innovaties

Aantrekkingskracht

Het centraal in Nederland eén de Regio FoodValley gesitueerde Ede kenmerkt zich door een goed vestigingsklimaat. “ We bevinden ons aan de rand van de Randstad,” zegt Vreugdenhil. “Van hieruit is niet alleen de rest van Nederland, maar zijn ook veertig miljoen Duitse consumenten snel bereikbaar, met beperkte overlast van files. Wij benutten onze gunstige ligging om met name de topsector agrofood, van oudsher ook één van de belangrijkste pijlers van onze lokale economie, perspectief te bieden. Zo beantwoorden wij met de ontwikkeling van het Food & Businesspark aan de vraag naar kavels voor vooral de zwaardere milieucategorieën. Hiermee komt – vermoedelijk in de loop van 2018 – duurzame ruimte beschikbaar voor voedsel producerende en verwerkende bedrijven. Het terrein leent zich bovendien voor logistieke dienstverlening.

Op 10 kilometer afstand van het Food & Busi­ness­park wordt het World Food Center (WFC) gerealiseerd in de Mauritskazerne. Vreugdenhil: “Dit educatieve ‘experience’ centrum moet vanaf 2020 dé internationale etalage worden van de sector agrofood met als hoofddoel kennisdeling. In 2050 moeten we 9 miljard mensen voorzien van gezonde voeding. In het WFC werken straks overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samen aan uitkomsten voor deze uitdaging. Deze ontwikkeling is interessant voor het bedrijfsleven.

KennisAs

Vlakbij het toekomstige WFC zijn veel kennisintensieve bedrijven gevestigd in het gebied KennisAs Ede-Wageningen. Vreugdenhil: “Dit gebied vormt de verbinding tussen Wageningen University & Research (WUR) met het Business en Science Park, en de Kenniscampus Ede en het WFC. De KennisAs is hét kloppend hart van kennisontwikkeling, innovatie en toepassing op het gebied van agrofood. De aldaar gehuisveste onderwijsstellingen en grote diversiteit aan foodbedrijven met een internationale uitstraling maken het tot een aantrekkelijk vestigingsgebied voor (inter)nationale organisaties en bedrijven, zoals TNO, NIZO Food Research en Unilever Research & Development. Deze kennisomgeving heeft ook een aantrekkende werking op voedsel producerende en verwerkende bedrijven. Aan deze branche komen we tegemoet met het Food & Businesspark.

Over Ede

De gemeente Ede telt bijna 115.000 inwoners en meer dan 6.000 arbeidsplaatsen bij een groeiend aantal bedrijven op acht, straks negen bedrijvenparken voor R&D, industrie, en kantoren. De Veluwse gemeente is met een omvang van 32.000 hectare één van de grootste van Nederland. Bijna 90% van dit grondoppervlak bestaat uit groen, waaronder landbouw-, bos- en heidegebieden.

Ede heeft op- en afritten aan de A12 en A30, een uitstekende lokale infrastructuur en twee NS Stations. Schiphol, de haven van Rotterdam en het Ruhrgebied zijn binnen een uur bereikbaar. Qua kennisinfrastructuur is de gehele onderwijsladder vertegenwoordigd met ROC, MBO en HBO opleidingen en op korte afstand de Wageningen University & Research (WUR). Internationaal – mede door Ede bekostigd – middelbaar onderwijs voor kinderen van expats biedt het nabijgelegen Arnhem.

Qua natuur heeft Ede onder meer een groot deel van Nationaal Park De Hoge Veluwe op haar grondgebied. Ook het cultuuraanbod is groots met festivals, zoals ‘Statues by Night, ‘Food Unplugged’ en ‘Störrig’.

Ede krijgt binnenkort een 22 hectare groot Food & Businesspark voor grotendeels bedrijven in de milieucategorie tot en met 4.2. Het bedrijvenpark bevindt zich niet ver van Veenendaal, ten oosten van de Edese kern De Klomp. Het Food & Businesspark is uitstekend bereikbaar via de A12, de A30 en de N224 en heeft een eigen NS Station. Een natuurlijk ingerichte ecozone vormt straks de begrenzing van het terrein.

Food & Businesspark

Gezondheidswinst

Gedreven door kennis van preventie en via wetenschappelijke toepassingen gericht op gezondheidswinst door voeding en bewegen is ook de Alliantie Voeding in de Zorg. “Dit is een samenwerking van onderwijsinstellingen, de zorgpraktijk, overheden en bedrijven,” licht Vreugdenhil toe. “De WUR en het in Ede gevestigde Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn de initiatiefnemers van deze tien jaar geleden opgerichte stichting. Het Ziekenhuis Gelderse Vallei staat onder meer bekend vanwege haar speciale voedingsprogramma, waarmee de relatie wordt gelegd tussen herstel en opname van de juiste voedingsstoffen, via gezonde en ambachtelijk bereide maaltijden. In dit kader liggen hier ook aandoeningen, zoals obesitas en dementie, onder de loep.

OV verbetering

Om het toenemende aantal reizigers te kunnen verwerken en tegemoet te komen aan de vervoerswensen van het zich uitbreidende bedrijfsleven, wordt het Intercitystation Ede-Wageningen in omvang verdubbeld,” vervolgt Vreugdenhil. “Dit vernieuwde, qua functionaliteiten comfortabele verkeersknooppunt bevindt zich mét busperrons, taxistandplaatsen, een ‘Kiss & Ride’, ruime parkeer- en stallingsfaciliteiten pal bij het WFC en op fietsafstand van de WUR. Het Food & Businesspark bevindt zich één treinhalte verder. Het station wordt het grootste houten gebouw van Nederland, omgeven door veel groen. Ook het stationsgebied wordt herontwikkeld met nieuwe huisvestingsmogelijkheden voor vooraanstaande centra en bedrijven én woningbouw.” NS Station Ede-Wageningen wordt eind 2021 opgeleverd.

Voor contactgegevens, zie  www.ede.nl/ondernemen

www.regiofoodvalley.nl

Willemien Vreugdenhil