Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Een schone en frisse gevel is een visitekaartje

SkyClean is specialist in het reinigen van gevels van logistieke en industriële panden. Het Veghelse bedrijf doet dat met zelf ontwikkelde borstelmachines. Directeur/eigenaar Marcel Hurkmans: “De intensiteit waarmee de borstelmachine reinigt, daar kun je handmatig niet tegenop.

Hurkmans maakt al sinds 1997 vervuilde gevels weer blinkend schoon. In 2004 ontwikkelde hij een borstelmachine om nog sneller en beter te kunnen werken. Dat was het moment dat zaken in en stroomversnelling terechtkwamen, blikt Hurkmans terug. “Gevels die je reinigt met alleen hoge druk blijven ongeveer 1,5 jaar schoon. Handmatig met zeep en borstel is dat ongeveer drie jaar en machinaal met de borstelmachine is dat vijf jaar of langer. Machinaal gereinigde gevels blijven aantoonbaar langer schoon, dat is na vijftien jaar veldwerk wel duidelijk. Daarbij is de impact op de logistieke operatie van de klant in de meeste gevallen te verwaarlozen.

Gebouw als blikvanger

Hans Russens, Site Manager Factory Operations Kuehne + Nagel Veghel, was de eerste die met de nieuwe machine te maken kreeg. Russens: “Een hoogbouw is een in het oog springend bouwwerk in het landschap en daardoor ook een echte blikvanger. Als het dan na verloop van tijd vies wordt, wordt het minder representatief. En als dan je logo van ruim tien meter er op staat, geeft dat geen goede uitstraling. Vijftien jaar geleden hadden we voor de eerste keer contact met SkyClean. We wilden de gebouwen weer een frisse uitstraling geven. We waren de eerste en werden prima geholpen.

3.000 m2 per dag

Om goed te reinigen is de juiste combinatie van vier factoren cruciaal, doceert Hurkmans. “De beweging van de borstel, een goed reinigingsmiddel, de juiste temperatuur en de benodigde tijd. Bij ons is die laatste factor heel kort.” De borstelmachine ‘doet’ gemiddeld bijna drieduizend vierkante meter op een dag tot vijfduizend in de meest ideale omstandigheden, bijvoorbeeld bij high bay dc’s. het is ook een veilig systeem. De borstelmachine hangt in een kraan. De medewerker blijft met beide benen op de grond en bestuurt de machine radiografisch.

Self supporting

SkyClean vervoert de machines met eigen vrachtauto’s door heel Europa. “Al ons materieel is volledig ‘self-supporting’ en we zijn dus niet afhankelijk van de opdrachtgever voor bijvoorbeeld een stroomaansluiting. Het is zelfs mogelijk dat we zelf water meenemen zodat alle deuren op slot kunnen blijven. We kunnen op die manier panden reinigen buiten openingstijden, als dat wenselijk is.” Er is een machine voor gevels met een horizontale profilering en een voor gebouwen met verticale profilering. Opvangbakken vangen het afvalwater op dat wordt gecontroleerd op pH-waarde, voordat het wordt geloosd via het riool of wordt afgevoerd. Tot een hoogte van 35 meter kan SkyClean probleemloos reinigen met een ‘eenvoudige’ telescoopkraan. “De prijs per vierkante meter neemt dan af, terwijl andere aanbieders dan juist duurder worden.”

Internationale opdrachten

Inmiddels werkt SkyClean voor alle bekende spelers in de markt, in Nederland en ver daarbuiten. Voor ontwikkelaars als Prologis, Goodman en Groep Heylen en voor logistieke dienstverleners als DHL, Kuehne + Nagel, DSV en XPO Logistics om er maar een paar te noemen. Ook internationaal nemen de opdrachten toe. Vorig jaar werden voor het eerst opdrachten uitgevoerd in Zweden en Spanje. De verwachting is dat dit jaar Italië en Portugal volgen. SkyClean is al jaren actief in Duitsland en Frankrijk.

Bijzondere projecten

Onze grootste klus is waarschijnlijk de Meyer-Werft in Papenburg, de grootste ‘indoor scheepswerf’ ter wereld met een afmeting van 500 bij 125 meter en een hoogte van 75. We zetten dan ook een ponton in omdat we deels vanaf het water moeten werken. Bij Maggi/Nestle in Duitsland mogen we geen druppel water morsen. Daarvoor hebben we een speciale opvangmat gemaakt die we onderaan de gevel plakken. Elk project is bijzonder en nemen we daarom vooraf op zodat we de juiste aanbieding kunnen doen. Tegelijkertijd hebben we ook wel raamovereenkomsten met een vaste prijs per vierkante meter voor een hele vastgoedportefeuille.”

Hans Russens van Kuehne + Nagel tot slot: “Onlangs is onze hoogbouw (33m) weer opgefrist met een perfect resultaat. Dat SkyClean ook aandacht heeft voor het milieu zien wij als een belangrijk pluspunt. Daarnaast verloopt de totale dienstverlening ‘geruisloos’. Van de opstelplannen voor de kranen en de inrichting van de werkplek, tot en met het communiceren over de verkeersstromen – er komen per etmaal vierhonderd trucks over ons terrein – alles was optimaal uitgewerkt.