DHG: op zoek naar het verhaal achter de vraag

Arthur Jager

Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

DHG: op zoek naar het verhaal achter de vraag

Vanuit het eigen kantoor in Schiedam hebben de medewerkers van DHG een fantastisch uitzicht over de rivier de Nieuwe Maas en het scheepverkeer. Op de oever aan de overzijde prijken de letters DHG op een terminal. “Daar gaat mijn hart toch wel sneller van kloppen”, wijst commercieel directeur Willem Slager.

DHG belegt in vastgoed en ontwikkelt hoogwaardige vastgoedprojecten. De portefeuille is verdeeld in vier sectoren: logistiek (62 %), havenlocaties (13%), bedrijfsruimtes (20%) en een klein gedeelte kantoorpanden (5%). Daarnaast is DHG aandeelhouder in een expeditiebedrijf met een aantal logistieke bedrijven daaronder. Slager: “Deze bedrijven opereren zelfstandig en maken waar nodig gebruik van ons moderne logistiek vastgoed. Door meer binding te hebben met de logistiek halen we veel kennis in huis en zijn zo in staat om onze klanten beter te adviseren en te helpen.

    1.840.000 m²     grond in eigendom
    545.904 m²     bebouwd
    350.000 m²     in ontwikkeling

Doorvragen

Slager noemt als voorbeeld de situatie met BASE Logistics dat per oktober dit jaar ruim vijftienduizend vierkante meter gaat huren in Moerdijk. “BASE wilde eigenlijk vijfduizend vierkante meter in een pand van ons in Amsterdam huren. Ik vroeg hem waarom hij met meerdere vestigingen over het land verspreid zit. De directeur/eigenaar vertelde dat hij wel wilde centraliseren, maar vanwege het eigen pand in Zwijndrecht was dit lastig. Die donderdagmiddag werd er voor de ruimte in Amsterdam niet getekend. Op vrijdag hebben wij zijn pand in Zwijndrecht bezichtigd. Op maandag bezocht BASE de Smartlog-locatie in Moerdijk. Samen hebben we een mooi voorstel uitgewerkt en een week later was het rond en tekenden zij een tienjarig contract in onze nieuwbouw ontwikkeling. Dat is een typerend voorbeeld voor hoe wij opereren. Klant blij, wij blij.

Logistieke ervaring

Hans van Driel is sinds vorig jaar toegevoegd aan het DHG-team. Van Driel heeft jarenlange ervaring in de logistiek. Slager: “Met de komst van Hans kunnen we de logistieke uitgangspunten van onze klanten nog beter faciliteren.” Van Driel: “Het bedrijf Rulewave wilde een pand dat volledig is ingericht voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Door onze kennis in te brengen kon er een weloverwogen beslissing worden genomen voor welke stoffen we een kostbare C02 gas-blusinstallatie moesten plaatsen en voor welke stoffen we konden volstaan met een ESFR sprinklersysteem. Door op deze manier ‘kennis met elkaar te delen’ ontstaat er voor de klant een con- currerend kostenniveau. Ook bleek ons advies te kloppen dat de kosten voor het vervoer van containers vanaf de Rotterdamse haven naar Moerdijk over water veel voordeliger zou zijn dan over de weg, zoals men dat deed.

DHG heeft locaties door heel Nederland. Niet alleen het hierboven genoemde logistiek vastgoed, maar ook terminals, productie­locatie/industrie en andere gebouwen. Hierdoor zijn wij in staat om partijen overal waar nodig van dienst te zijn.

Logistiek voor opslag van verpakte gevaarlijke stoffen (PGS-15)

DHG is een van de toonaangevende ontwikkelaars op het gebied van PGS-15 logistiek. Het bedrijf heeft een ontwikkellocatie van 150.000 vierkante meter grond aan de Merwedeweg in Rotterdam. Slager: “Er is in Rotterdam geen andere locatie van deze omvang die geschikt is voor de ontwikkeling van nieuw logistiek vastgoed.” Eind dit jaar start de bouw van het logistieke complex Smartlog Europoort 2 dat in totaal 95.000 vierkante meter omvat. ”Wij bouwen in de regel op eigen risico, op basis van een tekort en niet op basis van een vraag. Daarom hebben wij deze locatie ook naar ons toe weten te halen, omdat men weet dat wij er direct mee aan de slag gaan.

Aan de andere kant van de A15 ligt voormalig locatie ‘Hotel De Beer’ dat inmiddels gesloopt is en geschikt is voor de ontwikkeling van ‘normale’ logistiek. Smartlog Europoort 1 wordt circa 30.000 vierkante meter groot, te verdelen in vier gebouwen. In Moerdijk is Smartlog Moerdijk I in aanbouw en voor de helft gereed (45.000 m2 in totaal) maar wel al volledig verhuurd. Smartlog Moerdijk 2 start binnenkort en mag zich nu al verheugen op grote belangstelling. Het eerdergenoemde Rulewave neemt hier 18.000 vierkante meter af. Slager: “Wij bouwen ernaast op risico zo’n 23.000 vierkante meter. Op de omliggende kavels gaan we vervolgens verder met de ontwikkeling van zo’n 85.000 vierkante meter logistiek met een invulling voor zowel ‘normale’ logistiek als PGS 15.

1. EuropawegRotterdam27.712 m2
2. MerwedewegRotterdam104.371 m2
3. Logistic Boulevard 7-9Moerdijk42.260 m2
3. Westelijke RandwegMoerdijk138.500 m2
4. RailterminalBorn25.000 m2
5. LeeghwaterstraatBergen op Zoom46.500 m2
6. HarnaschpolderDelft45.000 m2
7. Shannonweg 11 en 15Rotterdam16.329 m2
8. Zoete Inval 8Breda27.797 m2
9. Celsiusstraat 37Ede29.690 m2
10. Gyroscoopweg 6-8Amsterdam21.000 m2
11. Damsluisweg 40Almere12.500 m2

Andere locaties zijn onder meer een zeer recent aangekochte locatie van zeven hectare in Bergen op Zoom, circa vier hectare naast de railterminal in Born (L) en acht hectare in de Harnaschpolder pal aan de nieuwe A4. Daarnaast is DHG bezig met een aantal grote locaties in andere delen van Nederland. 

DHG heeft de hele keten in eigen beheer. Van de start van de ontwikkeling tot het verhuren en het beheer en onderhoud. Er is veelvuldig contact met de huurders. Willem Slager: “Zo blijf je goed op de hoogte van wat er speelt. Bijvoorbeeld om groei op te vangen, of krimp. Want krimp kan ook een kans zijn.

Willem Slager: “Wij bouwen altijd op eigen risico, op basis van een tekort in plaats van op een vraag.

Willem slager
Hans van Driel