Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Maritiem ondernemen in Scheveningen Haven

Bedrijven in de maritieme en offshore sector krijgen binnenkort een uitgelezen kans om zich te vestigen aan de kade van de Derde Haven van Scheveningen. De Zuid C.V. realiseert hier bedrijfsunits van uiteenlopende omvang in een stoere, functionele en vooral bijzonder aantrekkelijke omgeving.

Met de plannen van De Zuid C.V. krijgt Scheveningen Haven er een volwaardige, plezierige werk-, woon-, horeca- en leisurelocatie bij. “De fasegewijs op te leveren nieuwbouwwijk De Zuid ligt niet alleen pal bij de Noordzee en midden in historisch Scheveningen, maar grenst ook aan het Westduinpark, het omvangrijke duingebied dat zich uitstrekt tot aan Hoek van Holland,” zegt Anne Ophoff namens De Zuid C.V., een samenwerkingsverband van MRP Development en Vorm Ontwikkeling. “Dit beschermde gebied valt onder de Europese Natura 2000-richtlijn.” Vestiging op De Zuid biedt daarnaast een ‘eerste rangplaats’ tijdens landelijke trekpleisters, zoals Vlaggetjesdag, de intocht van Sinterklaas per pakjesboot en het legendarische Nieuwjaarsvuur van Duindorp.

De Zuid

De Derde Haven van Scheveningen is geschikt voor schepen met een diepgang tot zeven meter en ligt direct aan zee. Deze haven was er in het verleden voor de Norfolkline. Ophoff: “Binnen het aan de Derde Haven gelegen De Zuid bieden de deelfasen ZuidHaven, ZuidKade en ZuidZicht naast woningen in totaal circa 5.000 m2 ruimte voor bedrijven. Het gaat hier om ondernemingen die zich bezighouden met innovaties die onderzoek behoeven op zee, bijvoorbeeld naar windmolenparken en zeewierteelt. Ook zijn de kade-units bedoeld voor de offshore dienstverlening en voor watersportbedrijven die actief zijn op het gebied van zeezeilen of een opstapplaats nodig hebben voor dagtochten op zee.

ZuidHaven is de eerste deelfase in het project De Zuid waarin bedrijfsruimte worden gerealiseerd

Blijvende haven

Scheveningen Haven blijft hiermee een haven, volgens Ophoff. “De voorgeschreven milieucategorie zorgt ervoor dat bewoners van de boven de bedrijfsunits gelegen appartementen en de achterliggende nieuwbouwwoningen geen geluidhinder ondervinden. Binnen de toegestane milieucategorie zijn de maakindustrie en broedplaatsfuncties hier welkom ,” zegt hij. “Werken en wonen versterken elkaar in De Zuid. De dynamische kade en het uitzicht op zee zorgen voor plezierige reuring, terwijl de woonfunctie en de geplande horecagelegenheid mét terras een veilige en gezellige werkomgeving bevordert. Precies op dit punt kun je dagelijks kiezen tussen carrièreperspectieven, belevenissen en de absolute rust van de natuur, die bovendien kansen biedt voor sportieve trainingen. Het binnengebied met de eengezinswoningen ligt uit de wind en in de zon en het strand bevindt zich op nauwelijks 200 meter afstand. De begane grond aan de kade is er helemaal voor het bedrijfsleven.” De kade zelf is twintig meter breed. De gemeente ontwikkelt plannen om de kade geschikt te maken voor het afmeren van schepen.

Voorzieningen

Ondernemers kiezen voor Scheveningen vanwege de bijzondere ligging en de snelle, directe en diepe verbinding met open zee. Als haven van Den Haag heeft Scheveningen een kennisintensieve stad binnen bereik, met alle daarbij behorende (inter)nationale voorzieningen, bedrijven en instellingen.

De Haven biedt daarnaast alle benodigde faciliteiten, waaronder walstroom, bunkerfaciliteiten en een sleepdienst. Scheveningen ‘Inno-port’ beschikt ook over experimenteerruimte op zee. Dat maakt de haven uitermate geschikt voor innovatieve ondernemers op het gebied van aquacultuur, energiewinning, kustbeheer en visserijtechnieken.

Scheveningen Haven

Scheveningen Haven is het regionale ­centrum van de visserij en dé zeezeil­haven van Nederland. In de haven zijn diverse ­maritieme ondernemers actief op het gebied van visserij, watersport en offshore dienstverlening. Scheveningen Haven bevindt zich op slechts vijf kilometer afstand van het centrum van Den Haag.

Flexibele bedrijfsunits

Kenmerkend voor de bedrijfsunits is de flexibiliteit. Ophoff: “De hoogten variëren van vier tot zeven meter. Zo leent de hoogste unit zich ook voor scheepsmasten en/of een tussenverdieping. Gezien de uiteenlopende bedrijfsactiviteiten die we hier verwachten, verschillen ook de onderlinge diepten. Verder is combinatie met een klein kantoor mogelijk, evenals het opsplitsen van één in twee ruimten. De eerste fase biedt units van 70 tot 500 m2. In de volgende fase realiseren we ook grotere units tot 1.000 m2 of meer. We leveren alle bedrijfsruimten casco op. Afhankelijk van de functie is de unitgevel een transparante roldeur met een deur of een vaste, glazen pui. De horecaruimte heeft de meest markante plek met uitzicht naar meer zijden.

Rijk aan voorzieningen

ZuidHaven,ZuidKade en ZuidZicht zijn niet de eerste ontwikkelingen binnen de nieuwbouwwijk De Zuid. De woningen van ZuidDuin zijn al gerealiseerd. Opvallend aan de wijk en het gebouw met de bedrijfsunits en appartementen zijn de speelse hoogteverschillen. Ophoff: “Het gebouw verlevendigt de kade eens te meer met transparante erkers, die bij goed weer kunnen worden opengeschoven om gezelligheid, zon en zilte zeelucht binnen te laten. Bestaande winkels en speciaalzaken, meer horeca- en uitgaansgelegenheden, kinderopvang, scholen en watersportfaciliteiten bevinden zich verder in de directe omgeving. Vlakbij wordt binnenkort een hotel gerealiseerd.

De Zuid is niet alleen lopend goed bereikbaar, maar ook per vracht- en personenwagen, fiets en openbaar vervoer. De nieuwe tramlijn krijgt een halte aan de Houtrustweg ter hoogte van de haven. In deelfase ZuidZicht worden voor de bedrijven voldoende, grotendeels ondergrondse parkeerplaatsen gerealiseerd.

“De verkoop van ZuidHaven begint vóór de zomer van 2018. Aan het einde van dit jaar start de bouw. De nieuwe wijk sluit naadloos aan bij bestaande nieuwe en historische deelgebieden. Met de geplande oplevering van de laatste fase van De Zuid in 2023 is Scheveningen klaar voor de toekomst,” aldus Ophoff.

Meer informatie:

De Zuid C.V.
drs. Anne Ophoff MRE,
projectontwikkelaar
06 – 1042 0939
anne.ophoff@mrpdevelopment.nl

www.dezuid.nl