Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

De samenwerking stopt niet nadat het huurcontract is ondertekend

Logistiek dienstverlener Rhenus en projectontwikkelaar DOKVAST ontwikkelden samen al de nodige logistieke sites. Alphons van Erven: “Daarbij leggen we allebei de focus op kwaliteit en duurzaamheid. Omdat het goed is voor het milieu, maar uiteindelijk is het ook een concurrentievoordeel. Over vijftien, twintig jaar vind je geen business meer voor een pand dat niet duurzaam is.

New Logic III, het nieuwe, futuristisch ogende dc langs de A58 bij Tilburg; er is al het nodige over gezegd en geschreven. Het dc heeft met ‘outstanding’ en een percentage van ruim boven de 98 procent de hoogste BREEAM-score ooit voor een dergelijk dc, verklaart Jos Klanderman van DOKVAST. “Ik denk zelfs wereldwijd. Het vergt veel, vooral op het gebied van de bewijslast, maar dat is goed. Het pand behoudt zo ook zijn waarde.

Het gebouw praat

De architectuur van het gebouw maakt de tongen los; aan de binnenkant gebeuren ook innovatieve dingen. Klanderman: “Internet of Things krijgt een belangrijke rol. We laten het gebouw en de logistieke systemen als het ware praten. Sensoren meten bijvoorbeeld het energieverbruik van de elektrotechnische installaties. Dat levert data op die we – in samenwerking met het digitale onderhoudsplatform DOCC CONTROL – analyseren. Dat leidt tot conclusies of voorspellingen waardoor je direct kunt bijsturen op je energieverbruik en het onderhoud en beheer.

Stilstand voorkomen

Een vervolgstap die eraan komt, is het monitoren van de logistieke processen, zegt Klanderman. “We merken dat de uptime voor onze klanten steeds belangrijker wordt. Stel dat je de elektromotor van een conveyor monitort en de sensor registreert een stijgende temperatuur van de motorbehuizing, dan kan je met data-analyse tot de conclusie komen dat je moet ingrijpen. Zo voorkom je reparatie achteraf en dus stilstand voor je huurder.” De conveyor is weliswaar van Rhenus, maar DOKVAST levert de technische infrastructuur. Klanderman: “We gaan ook testen doen met indoor gps op heftrucks om bijvoorbeeld de routing te optimaliseren aan de hand van de actuele omstandigheden. Ook testen we met magnetosensoren de bezetting van de docks, waardoor we het onderhoud kunnen optimaliseren. Meten is weten.

Gedeelde visie

Rhenus Contract Logistics wordt de trotse gebruiker van New Logic III. Het bedrijf richt zich sinds 2003 op vier marktsegmenten: high tech, e-commerce, health-tech en media. “Nu een logische keuze, maar toen nog niet”, zegt Senior Vice President Alphons van Erven. Rhenus ziet zichzelf als een kwalitatieve dienstverlener, zegt Van Erven. “Dat blijkt uit de keuze voor de marktsegmenten en dat vertalen we ook naar onze partners. Die moeten ook die kwaliteitsgedachte ondersteunen én realiseren. Bij DOKVAST zie je dat aan de panden. Daarnaast willen we zelf trendsetter zijn in onze gebouwen en DOKVAST springt daar op in door mee te denken en te ontzorgen. Neem die infrastructuur voor Internet of Things. Ze kunnen ook zeggen ‘dat is jouw probleem’, maar de gedeelde visie is om samen een stap verder te komen. Het is niet zo van ‘wij huren een pand en klaar’. Dat DOCC CONTROL-systeem is toch echt exploitatie. DOKVAST denkt daarin mee en dat helpt ons groeien, waardoor we ook weer samen kunnen groeien.

Het nieuwe pand wordt ook het nieuwe hoofdkantoor voor Rhenus Contract Logistics in Nederland. Totaal komen er 250 tot 300 medewerkers te werken. Het gebouw omvat circa 40.000 m2 warehouse, 17.000 m2 vloeroppervlakte voor VAL-activiteiten en 4.500 m2 kantoor. Er is ruimte voor een uitbreiding met nog eens 10.000 m2. De nieuwbouw vervangt het oude gebouw van Rhenus in Tilburg dat te klein werd door de jaarlijkse groei van tien procent. Van Erven: “Wij geloven in grotere set-ups. Rhenus in Eindhoven (Son en Breugel) bijvoorbeeld is een campusachtige opzet en een consolidatie van een aantal kleinere sites. Het voordeel is dat je allerlei basisinfra, zoals de IT-voorzieningen, maar ook de managementlaag kunt delen. Tegelijkertijd is het ook een concentratie van kennis.

DOKVAST: full service-partij voor logistiek vastgoed

DOKVAST ontwikkelt duurzame en multifunctionele distributie­centra in heel Nederland die ook qua architectuur in het oog springen. DOKVAST ontwikkelt voor klanten en voor eigen rekening en risico. Klanderman: “Wij zijn een full service-partij, denk aan de Internet of Things-oplossingen, maar als energieleverancier, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak. We hebben de panden goed onder controle, we weten wat er gebeurt.” Tijdens de bouw van New Logic III – en nog voor de beslissing om de gaswinning in Groningen te stoppen – werd besloten om het dc ‘gasloos’ te maken. “Anticiperen op wat er aan zat te komen. Het besluit had wel wat consequenties, maar het was een goed besluit.

Meer informatie:

DOKVAST
ing. Jos Klanderman,
managing director
013 – 529 9750
j.klanderman@dokvast.com
www.dokvast.com

Rhenus Contract Logistics, Tilburg
Alphons van Erven,
senior vice president
013 – 7020 105
alphons.vanerven@nl.rhenus.com
www.nl.rhenus.com