Creativiteit en innovatie in stationsgebied Apeldoorn

Arthur Jager

Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Creativiteit en innovatie in stationsgebied Apeldoorn

Steeds meer onderwijsinstellingen en bedrijven vestigen zich in het centraal gelegen stationsgebied van Apeldoorn. De gemeente stimuleert en faciliteert hier de vraag van het bedrijfsleven naar nieuw talent en innovaties. De OV-locatie heeft bovendien bijzondere huisvestingsmogelijkheden te bieden op het terrein van de voormalige nettenfabriek. Het culturele erfgoed werkt als een magneet op creatieve bedrijven.

Meer dan een eeuw was de Nettenfabriek in gebied Veldhuis van belang voor de stad Apeldoorn. De fabriek is hier ooit gebouwd vanwege de goede, betaalbare arbeidskrachten in combinatie met de aanwezigheid van veel zuiver grondwater, dat aan de rand van de Veluwe naar boven kwam. Het water was van groot nut voor wasserijen, de papierindustrie en de Nettenfabriek, waar niet alleen productie en reparatie van netten aan de orde van de dag was, maar ook het wassen ervan. De Nettenfabriek is met haar hoge schoorsteen direct zichtbaar voor wie per trein vanuit Deventer, Amersfoort of Zutphen komt. Deze landmark luidt na de fabriekssluiting in 2007 opnieuw een bloeiperiode in, maar nu voor regionaal tot en met internationaal onderwijs, creativiteit en innovatie.

Ontmoeten en samenwerken

Wethouder Johan Kruithof toont zich enthousiast over de doordachte, stapsgewijze invulling van het gemeentelijke monument. Hij heeft project Nettenfabriek én onderwijs in portefeuille voor de gemeente Apeldoorn.  “Wie door het gebied wandelt, ziet steeds meer mooi gerenoveerde historische gebouwen, waar gerenommeerde onderwijsinstellingen en ondernemingen hun intrek nemen,” zegt hij. “Zo hebben de Fotovakschool en de Wittenborg University er een plek en huisvest zich hier binnenkort ook Saxion. ROC Aventus bevindt zich dichtbij – aan de andere zijde van het spoor. Hier ontstaat een bijzonder gebied, waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar gemakkelijk ontmoeten om vervolgens vernieuwende samenwerkingsverbanden te creëren. Dat sluit aan op een belangrijk thema in de regio: hoe kunnen we de vraag naar nieuw talent en innovaties van het bedrijfsleven koppelen aan wat onderwijsinstellingen te bieden hebben. Alle partijen zijn zich ervan bewust dat de toekomst vandaag begint.”

De Apeldoornse Nettenfabriek sloot in 2007, na 124 jaar, haar deuren en inspireerde de OntwikkelingsMaatschappij Apeldoorn (OMA) tot revitalisatie van het in totaal 16.000 m2 grote terrein in het hart van de stad. “De metamorfose naar een multifunctionele locatie voor wonen, werken, onderwijs en ontspanning is intussen in volle gang,” bevestigt Marcel Bloem, manager bij OMA. “De Nettenfabriek heeft aantrekkingskracht op het bedrijfsleven en ontwikkelt zich tot een levendig ontmoetingscentrum en creatieve broedplaats. We verwelkomen graag meer ondernemende, visionaire en vooral gedurfde bedrijven en organisaties om zich hier te vestigen en te participeren in vernieuwing en gezamenlijke economische groei.” De nieuwe stadscampus is zowel per trein als per auto goed bereikbaar en vormt een bijzondere zichtlocatie aan het spoor. Bloem: “De historische schoorsteen, een ware eyecatcher, is vanuit de wijde omtrek zichtbaar. Uiteenlopende, zelfstandig opererende ondernemingen vestigen zich in de diverse ‘stand alone’ gebouwen, die samen meer betekenen dan de som der delen.” De invulling van de stadscampus gebeurt fasegewijs en groeit binnen een concreet, maar flexibel masterplan. Op het terrein staat nog ongeveer 7.000 m2 aan opstallen, waaronder in prima staat verkerende kantoren en bedrijfshallen. Zo’n 1.400 m2 is direct geschikt als kantoorruimte, die indeelbaar is in kleinere units. De stadscampus biedt ook mogelijkheden voor nieuwbouwprojecten.

Stadscampus Nettenfabriek

Aantrekkingskracht

Mark Sandmann, wethouder Economische Zaken van de gemeente Apeldoorn, wijst op het belang van het genereren van aantrekkingskracht voor verschillende bedrijven uit uiteenlopende sectoren. “Zo faciliteren wij logistieke bedrijven, die zich aan de rand van de stad willen vestigen, op bedrijventerreinen met goede uitvalswegen naar belangrijke verkeersaders. Creatieve bedrijven en start-ups zijn gebaat bij huisvesting in het hart van de stad, in een dynamisch gebied nabij het station en op fietsafstand van hun (potentiële) opdrachtgevers.” Sandmann is een voorstander van broedplaatsen. “We hebben er diverse, bijvoorbeeld langs het kanaal, maar ook in het gebied Veldhuis, waar het industriële erfgoed als een magneet werkt op creatieve bedrijven.”

Creatieve bedrijven en start-ups zijn gebaat bij huisvesting in het hart van de stad, in een dynamisch gebied nabij het station

De gemeente Apeldoorn stimuleert het innovatievermogen van bedrijven via het tot stand brengen van contacten en de facilitatie van nieuwe projecten. Het netwerk Apeldoorn IT, Congresstad Apeldoorn en Apeldoorn Stagestad zijn goede voorbeelden van het onderscheid dat de stad wil maken op het gebied van innovaties en duurzaamheid. Apeldoorn neemt hiertoe het initiatief binnen de context van de regio Stedendriehoek, die ook bekendheid geniet als Clean Tech Regio.

Fotovakschool aan Spoorstraat 27 in Apeldoorn

In 2009 heeft de Fotovakschool zijn domicilie gevonden aan de Spoorstraat, grenzend aan het Busstation en Stationsplein van Apeldoorn. Vanuit de positieve ambitie om zichtbaar te willen zijn op markante plekken in de vier steden van onze vestigingen, verlieten wij de buitenrand van de stad Apeldoorn om ons te nestelen in het centrum.

Niet bij toeval belandden we in een industrieel monumentaal pand, het zg.Boetgebouw van de voormalige Nettenfabriek Apeldoorn. De architecturele historische uitstraling, inclusief de mogelijkheid om het interieur met behoud van oorspronkelijke elementen aan onze wensen aan te passen deden ons besluiten voor dit pand.  Ook het gegeven dat de Fotovakschool in het ontwikkelingsgebied dat hier ligt als pionier haar plek vond spreekt aan. Studenten van het voltijds- en deeltijdonderwijs, Mbo en Hbo, komen vanuit de wijde cirkel Amersfoort, Groningen, Enschede, Nijmegen. Het spreekt voor zich dat de locatie dichtbij het NS-station een belangrijke voorwaarde is voor jonge mensen bij hun dagelijkse gang naar school. Tel daarbij de parkeergelegenheid op, die in dit gebied toch beter is dan in het winkelgebied, en ons locatievoordeel wordt duidelijk. De Fotovakschool positioneert zich al 75 jaar graag in de voorhoede van ontwikkelingen.

Boegbeeld van groeiend Wittenborg

Het historische onderwijsgebouw aan de Spoorstraat 23 in Apeldoorn is in 2014 hoogwaardig gerenoveerd en gemoderniseerd met behoud van het oorspronkelijke karakter. Speciale aandacht was er voor verduurzaming. De renovatie stond in het teken van een nieuwe impuls binnen het stationsgebied. Het gemeentelijke monument huisvest sinds september 2015 de privaat geleide Wittenborg University of Applied Science, die op deze locatie masterprogramma’s aanbiedt.

“Wij hebben de ambitie om te groeien naar een grote, internationale instelling voor hoger onderwijs in Apeldoorn,” zegt Maggie Feng, directeur Wittenborg University of Applied Sciences. “Van circa 500 studenten met meer dan 70 nationaliteiten op dit moment willen we naar zo’n 2.000 studenten in de toekomst. We hebben inmiddels acht lokalen in gebruik genomen. Het aantal studenten neemt de laatste jaren fors toe met ongeveer 25%. Daarom was uitbreiding van de studieruimte nodig, vlakbij de bestaande vestiging in het Aventus gebouw. Een belangrijke rol in de keuze voor huisvesting aan de Spoorstraat speelden ook de ontwikkelingen, waaronder de vestiging in dit gebied van instituten, zoals de Fotovakschool en Saxion.” Wittenborg is de eerste private internationale hoger onderwijs instelling met een toegepaste, wetenschappelijke focus op het gebied van business, Hospitality & Tourism, Art & Technology, Health & Social Care en Education.

Creatieve hotspot Ketelhuis

Waar ooit de gemalen draaiden en de ketels stoomden, steken nu dagelijks meer dan twintig zelfstandige communicatieprofessionals uit verschillende creatieve disciplines en met uiteenlopende stijlkenmerken hun koppen bij elkaar. “De beste communicatie maak je samen,” zeggen André van Beek en Ric Hop. “Onze nieuwe, gezamenlijke manier van werken komt tegemoet aan de vraag van iedere (potentiële) opdrachtgever. Om daarbij optimale kwaliteit te kunnen garanderen, heeft Kompaan een ballotagecommissie samengesteld, die beoordeelt op ervaring, kwaliteit van werken en samenwerkingscapaciteiten. In het Ketelhuis Apeldoorn is zo een unieke werk- en ontmoetingsplek ontstaan voor talenten, die elkaar onderling scherp en vernieuwend houden. Ondanks hun diversiteit en individuele zelfstandigheid treden zij aansprekend naar buiten als één gezicht.” 
Zij kozen voor de locatie vanwege de sfeer, functionaliteit en bereikbaarheid. Van Beek en Hop: “De stoere industriële uitstraling, de inspirerende open ruimte, de lichtinval, maar ook de perfecte ligging op zo’n drie minuten loopafstand van het trein- en busstation past volledig in het plaatje van ons idee van een creatieve hotspot.” De communicatieprofessionals kunnen in het Ketelhuis alle benodigde voorzieningen realiseren. Het gebouw omvat praktische werkplekken, doeltreffende presentatieruimten, sparringruimten, lunchfaciliteiten en een open inloop voor zowel deelnemers als opdrachtgevers.

Royal Talens Experience Centre

Royal Talens opende in september 2015 het Royal Talens Experience Centre aan de Sophialaan 46 in het centrum van Apeldoorn. Royal Talens is producent en leverancier van hoogwaardige verf- en kleurbenodigdheden voor professionele en amateurschilders, creatieve vrijetijdsbesteding en onderwijsinstellingen. “Het nieuwe Royal Talens Experience Centre is helemaal in lijn met onze missie: het faciliteren en stimuleren van creatieve expressie door middel van kleur,” zegt Harold Kruis, marketing en communicatie manager van Royal Talens. “Wij geloven dat creatieve expressie essentieel is voor de ontwikkeling van ieder mens en voor een betere wereld. Direct naast de historische verffabriek kunnen bezoekers nu kennismaken met de geschiedenis en producten van Royal Talens en met de kleurproducten van Bruynzeel en Sakura, die tot dezelfde groep behoren.” 

Het centre biedt workshops, masterclasses en een brandstore. Kruis: “Bovendien organiseren we rondleidingen in de verffabriek, die nog steeds op de plek staat, waar het ooit begon: midden in de stad, vlak bij belangrijke aanvoerwegen, zoals het spoor en het Apeldoornse kanaal. Tegenwoordig is dat, zelfs mondiaal gezien, bijzonder.” Royal Talens staat al sinds 1899 voor ambacht, creativiteit en innovatie. Het bedrijf bezet wereldwijd leidende posities met bekende kunstschilder- en creatieve merken,zoals Rembrandt, Van Gogh, Amsterdam, Cobra, Talens, Talens Art Creation, Bruynzeel en Sakura.

Johan Kruithof
Mark Sandmann