Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

CIER Architecten Van integraal gebouwontwerp tot en met ingebruikname

CIER Architecten is een veelzijdig architectenbureau dat actief is in uiteenlopende sectoren inclusief de voedingsmiddelenindustrie. Na de overname begin 2018 van Architekten- en Ingenieursburo Roovers en Driessen B.V., dat voornamelijk actief was in de zuivel-, vleesverwerkende en voedingsmiddelenindustrie, zijn de projecten in deze sector toegenomen. John Trommelen: “We zijn een full service bureau dat alle facetten voor een bouwplan in eigen huis heeft.

Trommelen is verantwoordelijk voor de bureaucoördinatie en acquisitie bij CIER Architecten en is partner in het bureau, samen met architect Peter de Bont. Trommelen: “Food is een specifieke markt met voorschriften zoals HACCP en EHEDG voor hygiënisch produceren. We hebben zelf de nodige kennis in huis en als het te specifiek wordt, dan werken we samen met een vaste partner die uitgebreide kennis en ervaring heeft in de foodsector. Hij adviseert waar nodig over alle fasen van het proces, van ontwerp tot en met ingebruikname en oplevering. Dat gaat van het opstellen en inpassen van de lay-out van een procesinstallatie in het gebouw tot het controleren van het ontwerp versus geldende normen en wetgeving op onder meer veiligheid, milieu en kwaliteit en het opstellen van een commissioning plan.

Laboratorium onder een viaduct

CIER Architecten werkt al sinds de jaren 90 voor Suikerunie. Voor het onderzoeksbedrijf IRS van de suikerfabriek in Dinteloord ontwierp De Bont een laboratorium met een quarantaine-omgeving. Het is een uniek gebouw dat is gesitueerd onder een voormalig viaduct dat vroeger werd gebruikt om suikerbieten te storten.
De Bont: “Een mooie uitdaging, want het moest allemaal wel passen. Daarbij vertaal je het Programma van Eisen naar een creatief gebouwontwerp waarbij je constant spiegelt tussen het budget en de gewenste functionaliteit.

In de prijzen

Met de creativiteit zit het wel goed bij CIER Architecten getuige de prijswinnende ontwerpen zoals het gebouwontwerp voor de eerste wateronthardingsinstallatie van Brabant Water. Het ontwerp dateert van enkele jaren terug maar was toen al koploper op het gebied van duurzaamheid met onder meer zonnepanelen en een demontabele bakstenen gevel (op aluminium profielen). De Bont: “En natuurlijk het gebouwontwerp zelf, een geheel eigen, autonome en sculpturale verschijningsvorm, in contrast met de landelijke omgeving en de bestaande bebouwing.

Full service architectenbureau

CIER Architecten onderscheidt zich door het feit dat het hele ontwerpproces in eigen huis gebeurt, zegt Trommelen. “Dus niet alleen de esthetische schil, maar ook de binnenkant. Hoe zit het productieproces in elkaar, wat zijn de routes voor het interne proces? Over dat soort zaken adviseren wij ook. Alle facetten hebben we in eigen huis: het creatieve deel, het technische deel, de bouwkosten, kennis van de wet- en regelgeving en de procesbegeleiding.” De Bont: “Zoals je kunt zien aan ons portfolio zijn we gewend om snel te schakelen en ons in te leven in een vraagstuk.” Als voorbeeld noemt hij een voorontwerp voor de uitbreiding van een productiehal van een voedingsmiddelenproducent. Qua ontwerp niet heel spannend want feitelijk verplaats je slechts de gevel, zegt de architect. “Maar de productie moet doorgaan. Het idee is dat we eerst de nieuwbouw realiseren en vervolgens in korte tijd de doorbraak tussen het oude en het nieuwe deel verwezenlijken. De fasering is dus heel belangrijk.

De Bont: “Iedere opdracht begint voor mij met een leeg vel papier. Het is telkens een nieuwe zoektocht naar de beste oplossing, afhankelijk van opdracht, opdrachtgever en locatie. Daarbij proberen we niet alleen Creatief, maar ook Innovatief, Eigentijds en Realistisch te werk te gaan. Denk aan het toepassen van nieuwe materialen of duurzame energiesystemen, maar ook aan de aanpak zelf. Nu de hectiek in de bouw groot is formeren we al heel vroeg in het proces een bouwteam zodat we verrassingen verderop uitsluiten. Realisme gaat ook over zaken als: past het binnen het budget, kan en mag het? En als het niet kan, dan is het zaak om de plannen tijdig om te buigen, want daar is iedereen het beste mee gediend. Ook – of juist vooral – de opdrachtgever.

Meer informatie:

Bolkensteeg 25, 5103 AA Dongen
T.: 0162 – 37 22 20
www.cierarchitecten.nl

CIER Architecten Logo