Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Sterke speler in logistiek

Omschrijving

CBRE Global Investors (CBRE GI) is een toonaangevende, wereldwijde vastgoedvermogensbeheerder met € 86 miljard* aan vermogen onder beheer. De organisatie beheert investeringsprogramma’s over het gehele risico/rendement-spectrum voor beleggers wereldwijd. Voor de Nederlandse markt, met € 6 miljard* aan belegd vermogen onder beheer, is het bedrijf aanwezig in de vastgoedsectoren woningen, winkels, kantoren en  logistiek. Maurice Stieger is voor de Nederlandse logistieke tak verantwoordelijk voor het assetmanagement en de transacties.

Eind 2017 deden CBRE GI en Somerset Capital Partners de grootste logistieke transactie in Nederland ooit, waarbij Somerset negen distributiecentra aan CBRE GI verkocht. Hiermee groeide het aantal Assets under Management (AuM) en Assets in Pipeline significant voor CBRE GI. De portefeuille bestond uit circa 260.000 m2 hoogwaardig logistiek vastgoed: een bestaand gebouw in Wijchen en acht ontwikkelingen op logistieke hotspots. Inmiddels zijn de ontwikkelingen in ’s-Heerenberg, Schiphol, Utrecht en Nieuwegein opgeleverd. Born volgt naar verwachting in juni dit jaar. Stieger: “Naast de Somerset-transactie hebben we onlangs in Roosendaal een zestiende asset kunnen toevoegen aan onze portefeuille. We zijn druk bezig om ons logistieke platform verder uit te breiden.

Groei

De ambitie is om de huidige logistieke portefeuille te laten groeien van ongeveer € 500 miljoen naar meer dan € 1 miljard in 2020, zegt Stieger. “Onze focus voor verdere groei ligt op bewezen logistieke hotspots in Nederland met een minimaal investeringsvolume van € 15 miljoen. Omdat we optreden namens verschillende typen beleggers kunnen we het gehele spectrum van beleggingen aan”, stelt Stieger. “We kunnen pure corebeleggingsproducten toevoegen, maar zijn ook geïnteresseerd in value-add-investeringen of speculatieve forward funding transacties in samenwerking met ontwikkelaars. We kunnen snel inschatten of bepaalde mogelijkheden interessant zijn voor onze klanten.”
Stieger ziet een verschil met vroeger. “Het belang van een goede relatie met huurders neemt steeds verder toe. Door onze kennis en netwerk op landelijk en Europees niveau kunnen wij deze verschuiving bedienen en als strategisch businesspartner meedenken in oplossingen. Daarnaast is het een voordeel dat CBRE GI in meerdere sectoren actief is. We kunnen cross-sectoraal optreden, wat een onderscheidende factor is. Retail en Logistiek hebben steeds meer raakvlakken door de groei in e-commerce, waardoor een integrale benadering op zijn plaats is. Omdat we interdisciplinair werken zijn we in staat om onze huurders hierin effectief te faciliteren.

Toekomstbestendig

Nederland heeft van oudsher een aantrekkelijke logistieke ligging en nu het de economie voor de wind gaat, de infrastructuur prima is en het online winkelen (e-commerce) een grote vlucht heeft genomen, neemt de vraag naar logistieke centra toe. “Anders dan vroeger worden er nu grotere warehouses gebouwd die flexibel en toekomstbestendig zijn. Dat wil zeggen dat ze eventueel later, bij een veranderde markt, eenvoudig kunnen worden opgedeeld in meerdere, verschillende bedrijfsruimten die stand-alone kunnen opereren”, zegt Stieger die naast de lay-out en kwaliteit van het gebouw ook goed kijkt naar de locatie. Met de sterke groei van logistiek vastgoed is de beschikbaarheid van personeel een belangrijk aandachtspunt voor huurders. “Daarnaast focussen we ons op bewezen logistieke locaties die ook bij mogelijke financiële tegenwind interessant blijven.

XL-distributiecentrum in Nieuwgein

Op het bedrijventerrein het Klooster in Nieuwegein staat het nieuwe, moderne XL-distributiecentrum dat CBRE GI van Somerset Capital Partners heeft gekocht. De helft van de 55.000 m2 is verhuurd aan de ICT-distributeur ALSO. Voor de andere helft wordt een huurder gezocht. Maurice Stieger ziet dit DC als een volwaardig product. “Geen doos op een bedrijventerrein, maar een modern en goed ontworpen gebouw met de juiste specificaties die voldoen aan de vraag vanuit de markt. Het spreekt voor zich dat BREEAM-certificering, ledverlichting en zonnepanelen niet ontbreken op deze zichtlocatie langs de A27.

Maurice Stieger