Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Cairn Real Estate Vergezicht in gezond werken

Cairn Real Estate is gestart met de herontwikkeling van de landmark Pharos bij NS Station Hoofddorp in – de op energiebesparing en de circulaire economie gerichte – gemeente Haarlemmermeer. Het streven is om het 23.000 m2 grote gebouw onder meer te optimaliseren als één van de gezondste werkomgevingen van Nederland.

De grote verbouwopgave van Pharos onderstreept de statuur. Het naar de klassieke vuurtoren van Alexandrië genoemde baken is hard op weg om dé Randstedelijke locatie voor een bruisende gemeenschap te worden. “Onze plannen passen uitstekend in de toekomstbestendige initiatieven van de regio,” bevestigt Frederick van Gulik, senior asset manager van Cairn Real Estate. “Wij verhuren geen vierkante meters kantoorruimte, maar kubieke meters gezonde werkomgeving. Deze meerwaarde kunnen we bieden, dankzij onze samenwerking met ambitieuze partijen en de toepassing van geavanceerde technologieën. Met een integrale, duurzame aanpak streven wij naar BREEAM In-Use ‘Excellent’ classificatie. Daarnaast introduceren we in samenwerking met Healthy Workers monitoring van de fysieke werkomgeving op de kantoorvloeren om zo onder meer temperatuur, vochtigheid en CO2 waarden, die van invloed zijn op de klimaatbeleving, in kaart te brengen. Deze uitslag combineren we met input van werknemers; zij kunnen aangeven hoe zij zich voelen in relatie tot de fysieke kenmerken. Het sturen op deze metingen resulteert in een verhoogde productiviteit en gereduceerd ziekteverzuim binnen het gebouw. Onze focus ligt, naast gezondheid en welzijn, ook op energieprestatie en verzameling en minimalisering van afvalstromen.

Het openbaar gebied krijgt eveneens ‘upgrading’. De gemeente Haarlemmermeer gaf recentelijk het startschot voor een mooie looproute – met veel nieuw groen en bruggetjes – van NS Station Hoofddorp naar het centrum. De nieuwe openheid van het Mercuriusplein verbetert de connectie met Pharos en nodigt uit tot interactie tussen binnen- en buitenverblijf.

Gebouw Pharos ligt pal op en aan NS Station Hoofddorp. Huurders van Pharos werken te midden van ‘high level’ kantoorgebruikers en ‘experience centers’, restaurants en een hotel, voorzien van conferentieruimten en een ‘Park & Ride’. De toren is gesitueerd naast het trein- en busstation en een halte van R-net, de vrije busbaan tussen Haarlem en Amsterdam, op een autominuut afstand van de op- en afritten van de A4 en A5 en op tien minuten reisafstand van de luchthaven Schiphol. In de directe omgeving bevinden zich het levendige, sterk op welbevinden gerichte cradle-to-cradle Park 20|20 en Circular Valley, waar zich veel aansprekende ondernemingen hebben gevestigd. De herontwikkeling van Pharos vormt de impuls van dit moment voor het gebied, dat de komende jaren wordt getransformeerd tot een bovengemiddeld aantrekkelijke woon-werkomgeving.

Toplocatie

Toegankelijk

Het uit 2003 daterende kantoorgebouw is in totaal 22.000 m2 groot en heeft een hoogte van circa 80 meter. “Als voormalige huisvesting van de Rijksoverheid is Pharos op dit moment meer naar binnen gekeerd,” zegt Van Gulik. “De werklocatie stond dan ook alleen eigen bezoekers toe. Wij maken het gebouw ook toegankelijk voor derden en transformeren het entreegebied naar een levendige en multifunctionele omgeving, waar huurders en bezoekers elkaar ontmoeten. Pharos biedt binnenkort een bemande receptiebalie, comfortabele bar, lounge en ‘private-dining’ plekken en een ‘remote area’ voor fitprogramma’s. Zowel de begane grond, als de riant uitzicht biedende ‘topfloor’, met onder meer vergaderzalen en bijpassende voorzieningen, zijn volledig bestemd voor gezamenlijk gebruik en (netwerk)ontmoetingen.

Aan de vraag naar zeer ruime vloeren komt het laagbouwdeel tegemoet. Van Gulik: “De nieuwe, energieopwekkende gevel aan de voorzijde laten we een stuk naar voren zetten. Daarmee creëren we voor zowel de begane grond als de vijf verdiepingen daarboven vloeroppervlakten van circa 2.100 m2. Het laagbouwdeel is vanaf medio 2020 gereed voor de huisvesting van een singletenant huurder, of meer grotere bedrijven. Het heeft een eigen entree. De metrages van de vloeren in de negentien verdiepingen hoge toren zijn circa 880 m2. Hier zijn de zesde tot en met de tiende verdieping nog vrij voor de verhuur.

Cairn Real Estate is gevestigd in Amsterdam en biedt van daaruit onafhankelijk, strategisch multi-asset en investment management. Het bedrijf initieert, structureert en beheert investeringsprojecten voor institutionele beleggers en (inter)nationale family offices in commercieel vastgoed in de Benelux en Duitsland. Cairn Real Estate beheert momenteel een vastgoedportefeuille die bestaat uit kantoorgebouwen, retail, ‘light industrial’ en ander bedrijfsmatig vastgoed.

Cairn Real Estate

‘Health’ en ‘well-being’

Pharos draagt continu bij aan ‘health’ en ‘well-being’ van haar gebruikers. “Bijzondere aspecten zijn het natuurlijke daglicht en de ingebrachte luchtcirculatie, die zo fris en zuiver is als de Zwitserse Alpen,” licht Van Gulik toe. “Ook brengen we een compleet, energiezuinig spectrum van verlichting aan in een samenstelling van verschillende lichtsoorten en kleuren, die meer evenwicht biedt dan een standaard armaturenserie. We mogen ons ook gelukkig prijzen met de toezegging van Top100 chef-kok Jonathan Karpathios, tevens ‘Smaakmaker van het Jaar 2018’, om de scepter te zwaaien in het toekomstige Pharos restaurant. Dit met een speciaal foodconcept met gezonde verrassingsmenu’s, die hij bereidt met ingrediënten uit zijn eigen kassen. Momenteel is hij al aan de slag in de keuken van de tijdelijke lunchvoorziening.

Pharos krijgt ook een fitprogramma. Van Gulik: “Daarbij denken we aan interne yoga en meditatie workshops en andere ontspanningsmogelijkheden voor werknemers in groepsverband, maar ook aan bootcamp trainingen. Dit alles op vooraf afgesproken tijdstippen en met ‘push’ berichten via het nieuw te introduceren Pharos platform, dat gebruikers met elkaar verbindt via een app.

Huurders

De laatste fase van vertrek van de Rijksoverheid is gepland in 2019. Datacenter Nutanix Nederland en uitzendbureau Olympia zijn de eerste nieuwe huurders in het binnenkort op te leveren deel. “Frame Offices gaat een belangrijke rol vervullen op het gebied van de hospitality beleving van huurders en hun bezoekers. Frame Offices verhuurt niet alleen units op flexibele basis, maar exploiteert ook ons gebouw, als een geïntegreerde facility en hospitality manager. Hun professionals zijn het aanspreekpunt voor zowel huurders als bezoekers. Qua flexibiliteit biedt Pharos dus vrij indeelbare vloeren én opschaalbare werkplekken en co-working ruimten.

Frame Offices exploiteert in meer vooraanstaande gebouwen een flexibel vijfsterren kantoorconcept voor zowel grote als kleine bedrijven. Het bedrijf staat bekend vanwege haar toepassingen op het gebied van een inspirerende werk- en verblijfsomgeving en het bevorderen van dynamische, zakelijke hotspots.

Meer informatie:

Cairn Real Estate
Frederick van Gulik MSc, senior asset manager
f.vangulik@cairn-re.com

www.pharos.work

JM Frederick van Gulik, Cairn RE
JM Frederick van Gulik, Cairn RE