Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Nutricia Cuijk voelt zich welkom op Laarakker

Vanaf de A73 is de in aanbouw zijnde nieuwe fabriek van Nutricia Cuijk op bedrijventerrein Laarakker niet te missen. De twee 47 meter hoge droogtorens zijn al vanaf ver te zien. Maar pas als je dichterbij komt, valt op hoe imposant het gebouw is. Danone, het moederbedrijf van Nutricia, investeert er maar liefst 240 miljoen euro in.

Ruim acht hectare grondoppervlakte, bijna 3700 heipalen en 42.000 kuub beton; het zijn zo maar een paar cijfers die aangeven dat het een uitdagend bouwproject is, zegt factory director Sijmon Hage.
Ten opzichte van de huidige fabriek in Cuijk verdubbelt de productieomvang. “Het is echt een groeilocatie. We hebben nog eens acht hectare in optie voor toekomstige uitbreidingen.” De directeur toont zich tevreden met de keuze voor bedrijventerrein Laarakker, maar geeft aan dat er wel degelijk eerst naar andere locaties in Nederland is gekeken.

Beste keuze

Uiteindelijk was Laarakker de beste keuze. We hebben goede afspraken kunnen maken met de gemeente Cuijk over onze oude locatie. Ook de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en de Netherlands Foreign Investment Agency hebben bijgedragen aan een soepele vestiging hier. Het was sowieso een goed samenspel tussen alle partijen. De ontsluiting van Laarakker en de regio is prima en de beschikbaarheid van grondstoffen en toeleveranciers is hier ook in orde. En niet onbelangrijk voor het behoud van onze medewerkers: Laarakker is natuurlijk dicht bij onze huidige fabriek. Zo blijven onze mensen met hun kennis en vaardigheden voor het bedrijf behouden.

Grootste investering

De bouw van de fabriek vordert gestaag. De eerste verpakkingslijn moet in april 2018 operationeel zijn, de tweede in november. Tussendoor wordt de droogtoren opgestart. De nieuwbouw is de grootste investering die Danone ooit deed in een Europese productiefaciliteit. En het is (in 2016) ook nog eens de grootse kapitaalinvestering van een buitenlands bedrijf in Nederland. Op het terrein komt ook het Europese laboratorium van Danone voor de kwaliteitscontrole. “Die controle is essentieel voor het garanderen van de kwaliteit van onze hoogwaardige babyvoeding.

Automatisering

De nieuwe fabriek meet 49 duizend vierkante meter en wordt voorzien van moderne, geautomatiseerde apparatuur. Dat vraagt om andere vaardigheden van de medewerkers, legt Hage uit. “De rol van de operator is de laatste jaren sowieso al flink veranderd en die rol zal zich blijven ontwikkelen. Een operator is iemand die het proces door en door begrijpt en begeleidt. Een onderhoudsmonteur moet meer afweten van automatisering dan vroeger.

Onderwijs

Het zijn redenen voor Hage om de banden met het onderwijs aan te halen. “We zijn in gesprek met regionale onderwijsinstellingen om te kijken hoe we kunnen samenwerken. Om ook in de toekomst talenten aan ons te binden, zijn samenwerkingen met scholen en opleidingen tot laborant, operator en technici zeer interessant.” Hage is er voorstander van dat er meer bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie op Laarakker komen. “Dan kun je elkaar versterken, bijvoorbeeld op het gebied van personeel, of in de samenwerking met de scholen.

AgriFood Capital

We zitten hier natuurlijk ook als onderdeel van het regionale samenwerkingsverband AgriFood Capital. We hebben in dat verband al eens ideeën opgehaald. AgriFood Capital is zeker iets waarmee we in de toekomst meer willen doen.”
Energie-efficiënt
Nutricia Cuijk zet met de nieuwe fabriek in op de nieuwste technologieën op het gebied van duurzaamheid. Hage: “De nieuwe fabriek zal zeer energie-efficiënt opereren en voldoen aan de meest strikte normen op het gebied van CO2-uitstoot. Dat doen we onder meer door het terugwinnen van warmte, waterverlies te minimaliseren en energie te herwinnen.

Regionaal bedrijventerrein Laarakker

Laarakker heeft een perfecte ligging en uitstekende bereikbaarheid dankzij de aansluiting op de A73 en daarmee op de A15, A50 en A67. Ook de A2 en A12 liggen op korte afstand van de afslag Cuijk. De containerterminal Cuijk aan de Maas zorgt voor ontsluiting over het water.

• Bouwkavels met flexibele afmetingen
• Voor grote en kleine bedrijven
• Milieucategorie tot 5.2
• Goed bereikbaar
• Zichtlocatie
• Meedenkende verkopers
• Snel en soepel vergunningsproces

Om ook in de toekomst talenten aan ons te binden, zijn samenwerkingen met scholen en opleidingen tot laborant, operator en technici zeer interessant.”

Sijmon Hage
Sijmon Hage