‘Baanstee Noord werkt voor ondernemend Nederland’

Het bedrijfsleven heeft de vestigingsmogelijk­heden op Baanstee Noord ontdekt. Het ­regionale bedrijventerrein in Purmerend was aanvankelijk bedoeld als voorziening voor de komende twintig jaar. Gezien de grote belangstelling is niet uitgesloten dat de voltooiing van het moderne en duurzame bedrijven­terrein sneller gaat dan verwacht.

Het Noord-Hollandse Purmerend heeft een verleden met de handel. De gemeente die nu 80.000 inwoners telt, ontstond in de 14e eeuw als handelsnederzetting voor de visserij en scheepvaart. Door de later verkregen marktrechten groeide de stad uit tot het (vee)marktcentrum van de omgeving. Nog steeds noemt Purmerend zich de Marktstad – traditie moet je in ere houden.
‘De levendige handelsgeest van Purmerend zie je terug op Baanstee Noord’, zegt Angélique van Hienen, strategisch adviseur van het gemeentelijk projectteam dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein begeleidt. Zij weet dat een flink aantal bedrijven zich inmiddels heeft gevestigd, dat binnenkort gaat doen of een vestiging overweegt op Baanstee Noord. ‘We zien accenten in de branches handel, food, automotive en bouw.’ Het duurzame profiel van het terrein speelt in hun keuze een grote rol, aldus Van Hienen. ‘Baanstee Noord is een van de eerste aardgasloze bedrijventerreinen van Nederland. Verder doet de economische wind in de rug in combinatie met onze dienstverlening de uitgifte van Baanstee Noord goed.’ Het terrein meet 160 hectare waarvan 80 hectare voor ontwikkeling uitgeefbare grond is. De uitgifte gebeurt gefaseerd.

Bedrijfshuisvestingsadviseur Marco Hijstee loopt de lijst door van bedrijven die al een plek hebben op Baanstee Noord: ‘Verpakkingsbedrijf Harcotom, Mercuur Bouw en zorgaanbieder De Zorgcirkel kunnen we met trots de pioniers noemen. Bedrijven die hierna kwamen zijn onder andere horecagroothandel Sligro De Kweker, gevolgd door autodealer Heron. Hesseling Vlees kwam eind 2018 en begin dit jaar trok houthandel Sterq naar Baanstee Noord. Sinds kort beschikt het bedrijventerrein ook over een hypermoderne wasstraat van Carwash4All. Daarnaast zijn Knook AGF en regionale speler Caravan Centrum Waterland druk in de weer om zich dit jaar al te kunnen vestigen op het bedrijventerrein.’

Snelheid aan voorkant

‘Baanstee Noord werkt!’, zeggen Van Hienen en Hijstee. Geïnteresseerden voor een plek op het bedrijventerrein ontmoeten een gemeente die het hen in ieder geval gemakkelijk wil maken. Van Hienen: ‘Partnerschap staat in onze dienstverlening centraal. Onze intensieve en pragmatische begeleiding aan de voorkant, zorgt voor de gewenste snelheid in het vergunningenproces. Ondernemers willen vooral een focus houden op de eigen business, wij bieden dit comfort. Partijen kunnen bij ons terecht voor een kavel op maat, vanaf 1.200 m2 tot 10 hectare. We hanteren een bouwhoogte tot maximaal 20 meter. Vanzelfsprekend kennen wij wel een programmering en beeldkwaliteitsplan op dit hoogwaardige en duurzame terrein. Hierin nemen we onze kandidaten mee.’

Uitstraling

Aan de sfeer en de uitstraling van het bedrijventerrein besteedt Purmerend de nodige aandacht. Hijstee licht toe: ‘Niet voor niks zijn we winnaar van de Gouden Zwaluw in 2017. We willen geen plek waaraan kraak noch smaak zit. Daarom is er aandacht voor voldoende water- en groenpartijen, naast eigen parkeervoorzieningen voor de bedrijven. Baanstee Noord krijgt wat we noemen ook een ecologische zone aan de randen. Dat geeft een prettig karakter en zorgt voor een zachtere verbinding met de bestaande omgeving.’
De gemeente stimuleert duurzaam bouwen op het bedrijventerrein. Daarom is de legesverordening aangepast. Er kan een korting van 50% op de legeskosten worden verkregen (met een maximum van €100.000) wanneer bij nieuwbouw een energieprestatie kan worden bereikt die minimaal 50% beter is dan de prestatie die het huidige Bouwbesluit eist. Verder moeten er duurzaamheidsmaatregelen zijn getroffen die leiden tot een betere prestatie (BREEAM Excellent of beter, of GPR 8,5 of hoger).

Zonnestroom

Over duurzaam gesproken, opvallend element op Baanstee Noord is het zonnepanelenpark van ruim 8 hectare aan de noordwest kant. Dit Solar Campus Purmerend is de grootste van Nederland in stedelijk gebied. Jaarlijks leveren de 22.000 zonnepanelen meer dan 5 miljoen kWh energie op, genoeg om zeker 1.400 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het energiebedrijf levert de opgewekte stroom rechtstreeks aan lokale gebruikers, dus eventueel ook aan de nieuwe bedrijven op Baanstee Noord.

In het Purmerend van nu ben je als ondernemer dus meer dan welkom, vatten Hijstee en Van Hienen samen. ‘Daarom ondersteunen wij belangstellende bedrijven actief bij het zoeken naar een geschikte vestigingslocatie én de procedurele afhandeling. Wij beseffen maar al te goed hoe ingrijpend het kan zijn om een bedrijf uit te breiden of te verplaatsen, een onderneming op zich. Voor die bedrijven zijn wij hun partner in het traject naar hun nieuwe huisvesting op Baanstee Noord.’

Kwaliteit van wonen

Niet alleen het ondernemersklimaat is uitstekend in Purmerend, ook de kwaliteit van wonen en recreëren staat goed aangeschreven. De gemeente bouwt nog steeds nieuwe huizen voor een vitale stad. Ze biedt haar inwoners een hoogwaardig ov-net dat hen in staat stelt om snel naar Amsterdam te kunnen, en terug. Wie dicht bij huis wil recreëren, heeft verschillende leisure-mogelijkheden waaronder een golfbaan.

Baanstee Noord

Media

Gegevens
Samenwerking
Media

Baanstee Noord

Media

Er zijn geen samenwerking beschikbaar

Scroll naar boven