Alle kennis en kunde in één hand bij Sprangers ILDC

Arthur Jager

Arthur Jager

Uitgever van special interest magazines op vastgoedgebied | Crossmediale verbinder op internet

Belangrijke data

Het artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online Magazines

Alle kennis en kunde in één hand bij Sprangers ILDC

Partnerships smeden met opdrachtgevers én met leveranciers. Als je dat kunt, dan kun je het verschil maken, zegt Ko Nuijten van Sprangers ILDC. Sterk zijn in het voortraject, plus een flexibele en oplossingsgerichte opstelling zijn de andere succesfactoren. De lange lijst met logistieke projecten en de groei van het bedrijf laten zien dat het Nuijten en co prima lukt.

“Vorig jaar was de bouw van het Primark-dc in Roosendaal wel een blikvanger”, start Nuijten. “Maar dat gebouw is opgeleverd.” Het gebouw meet 380 meter bij 145 en is ook nog eens 20 meter hoog. Het grootste gebouw dat Sprangers ooit bouwde werd succesvol voltooid.

Engineering

“Wij brengen vanaf de start van een project veel kennis en ervaring in. We werken nu aan Rotterdam Cool Port. Veertigduizend pallets kunnen er straks in en we hebben het helemaal zelf ge-engineerd, inclusief de constructie. Dat betekent goed samenwerken en een goede logistieke afstemming met alle leveranciers en installateurs.” Cool Port ligt op een douaneterrein. “Dan heb je wat extra werk met aanmelden en soms ook wachttijden. We hebben er ook te maken met diverse grondeigenaren en met veel leidingwerk, waarvan de locatie niet altijd bekend is. Niet heel spannend misschien, maar je moet er wel mee omgaan.”

Leuk

Voor het begin dit jaar door Sprangers ILDC opgeleverde DC Miles in Vianen coördineerde het bedrijf ook de aanleg van de elektrische-, werktuigbouwkundige- en sprinklerinstallaties. “Een moderne veertigduizend vierkante meter grote multifunctionele hal op een herontwikkelingslocatie. Er stond een transformatorhuis in de weg. Daar moesten we omheen bouwen. Pas toen dat weg was konden we op het laatste moment de laadkuil bouwen. Maar dat maakt het ook wel weer leuk; dat je de standaard volgorde van werken moet aanpassen.

Sprangers ILDC, voluit Integrated Logistic Design & Construct, is onderdeel van Bouwbedrijf Sprangers dat 221 jaar bestaat. Bouwbedrijf Sprangers focust op drie markten: woningbouw, utiliteitsbouw en logistiek. Er zijn vestigingen in Breda, Amsterdam, Delft en Terneuzen. Behalve nieuwbouw doet Sprangers ook verbouw – en renovatieprojecten en beheer en onderhoud.

Nieuwe directeur

Sinds juli vorig jaar heeft Nuijten een nieuwe collega directeur: Peter van der Horst, afkomstig uit de directie van Hurks Bouw. Van der Horst: “Sprangers is een prachtig bedrijf dat enorm groeit. Mijn uitdaging is dat ik hier verantwoordelijk ben voor ‘de hele lijn’.” Van der Horst vertelt dat het afgelopen jaar is gekeken naar ‘wat is onze strategie en wat betekent dat voor de organisatie?’. De strategie is helder, zegt hij: “Meer naar de voorkant en zelf ontwikkelen, maar níet in de logistiek. Dan worden we concurrent van onze klanten. Wat we wel willen en ook kunnen is kennis en kunde inbrengen. We hebben een eigen kostendeskundige, een constructeur en een tekenkamer die we graag inzetten.”

Momenteel bouwt de Bredase bouwer in Tilburg aan de derde fase van Distriport, een DC van 64.000 vierkante meter in opdracht van ProDelta. Het gebouw wordt gerealiseerd met het Breeam*** (Very Good) certificaat. “Maar dat is tegenwoordig eigenlijk wel standaard”, zegt Nuijten.

Anticiperen

Van der Horst: “Ik had geen ervaring met logistiek en het is vooral de snelheid waarmee dingen gebeuren die mij opvalt. En daar liggen kansen voor onze klanten: in de samenwerking. Neem bijvoorbeeld de heipalen, die zijn meestal maatgevend in een project, maar de levertijden zijn vaak lang. Als je de snelheid van bouwen wilt waarmaken moet je daarop dus anticiperen. Dat kan door vroegtijdig aan te schuiven in het ontwikkelproces. Maar tenders doen we ook. Dat moet ook om te laten zien dat je marktconform werkt.” Nuijten: “Het houdt je ook scherp.”

Van der Horst voelt zich thuis bij Sprangers. “Er hangt hier de sfeer van een familiebedrijf. Bescheiden en ietwat conservatief, maar wel met moderne technieken in de uitvoering. En met een grote eigen bouwploeg, wat belangrijk is voor het realiseren van een korte bouwtijd.”

Ko Nuijten: ‘Wij brengen vanaf de start van een project veel kennis en ervaring in. Dat kan omdat wij al lang actief zijn in de logistieke sector.’

Peter van der Horst
Ko Nuijten